NOVA Vysočina Arena Tour - tipy na výlety

Autor

Přemýšlíš, co se srpnovým víkendem? Nechce se ti k vodě? V tom případě za námi přijeď do Nového Města na Moravě. Ve Vysočina Areně máš jedinečnou šanci projet si kus trasy, kde se jezdí světový pohár. Pokud se chceš poměřit se zahraniční konkurencí, trasa A je pro tebe ideální variantou! Jestli máš rád kratší trasy, vyber si z béčka nebo céčka, nebo přijeď i s rodinou. Nabalíme ti k cyklistickému závodu ještě pořádnou porci výletů po okolí, aby ses nenudil ty ani tvůj doprovod!

NOVA Vysočina Arena Tour - tipy na výlety

Nedaleko Zvole jen co by kamenem dohodil od Nového Města na Moravě stojí největší zábavní areál u nás. Šikland nabízí hned několik samostatných areálů. Tím největším je Šiklův mlýn s westernovým městečkem, dále zde můžete navštívit tzv. Motorsport military offroad areál a nakonec Strašidelný zámek Draxmoor v Dolní Rožínce. V Šiklově mlýně na návštěvníky čekají kromě zábavy ve westernovém stylu také aquapark, zoopark a další atrakce. Na denním programu jsou tady divadelní představení, taneční vystoupení nebo ohňové show. Na offroad dráze si pak přijdou na své zejména milovníci adrenalinových sportovních zážitků a příznivci motorek, terénních aut, bojových vozidel nebo paintballu. Kdo se nebojí, měl by vyrazit do Draxmooru se strašidelně-fantastickou expozicí, 3D kinem, strašidelným výtahem a nádvořím s domečky na kuřích nožkách. Samozřejmostí jsou v areálu občerstvení a ubytování pro ty, kteří nebudou mít zábavy za jeden den ještě dost. Areál a offroad dráha jsou pro veřejnost otevřeny v době letních prázdnin, v červenci a srpnu, a také při speciálních událostech, jako je například Silvestr. Na Strašidelný zámek je možné podívat se od května do září.

Novoměstsko mnozí považují za nejhezčí kout Vysočiny. Je to kraj malebných kopců, hlubokých lesů a skal. Samotné Nové Město na Moravě se pyšní zámkem, starou radnicí, třemi kostely, muzeem a díly zdejších rodáků, sochařů Jana Štursy a Vincence Makovského. Díky blízkému sportovnímu areálu ho dobře znají i lyžaři. 
V Novém Městě na Moravě můžete vyrazit na kávu a dortík do Kafé 133, které ve své knize výletů s gastromapou doporučuje i Lukáš Hejlík.

Na báječný tatarák nebo vepřové koleno doporučujeme návštěvu restaurace Kozlovna U Dvou koček. A jak restauraci najdete? Až uvidíte majestátní sochu kozla a původně zachovaný průjezd, kterým se vstupuje na rozlehlé zahradní posezení, jste správně! U restaurace najdete dětský koutek s pískovištěm, venkovní gril a zázemí pro cyklisty a jejich dopravní prostředky. Moderní a přece tradiční Kozlovna v Novém Městě na Moravě je ryze nekuřácká a se svými 94 místy vyhovuje jak stálým hostům, tak mladším ročníkům. Pokud se raději chcete kochat přírodou a odpočinout si v malebné krajině, navštivte Dráteničky, které jsou přírodní památkou CHKO Žďárských vrchů. Jejich dominantou je Drátenická skála, která je vysoká 775 m.n.m. a je jedním z nejkrásnějších přírodních úkazů v okolí. Jedá se o skalní hradbu rozčleněnou do několika vrcholů, z nichž Sokol je nejvyšším z nich. Dráteničky uchvátí hlavně milovníky horolezectví, protože se zde nachází mnoho horolezeckých cvičných cest, které jsou přístupné celoročně.

Dráteničky se nachází kousek od Sněžného, kdy máme další oblíbenou cukrárnu Sněžné. Rádi vám zde nabídnou klasické zákusky od kávového zrna přes indiánky, větrníky až po kremrole. Z cukrárny se můžete volným tempem vydat do japonské zahrady. Zahrada je budována od roku 1996 v duchu budhistických a šintoistických tradic. to se projevuje zejména v postupném budování základních doplňkových prvků, které jsou typické pro asijské zahrady. Kromě prohlídky zahrady si můžete prohlédnout výstavu bonsají. Na místě je možné si také bonsaje zakoupit včetně bonsajových misek a keramiky. 


I když je Žďár nad Sázavou dostupný spíše autem, rozhodně byste jej při svých toulkách v okolí závodu neměli vynechat. Město se může pyšnit kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je národní kulturní památkou zapsanou na Seznamu světového dědictví UNESCO. Kostel je dílem J.B. Santiniho Aichla a je protkán symbolikou číslovky pět.. Například půdorys kostela je ve tvaru pěticípé hvězdy, kostel má pět východů, pět oltářních výklenků, dvakrát pět kaplí kolem centrálního prostoru, na hlavním oltáři je pět hvězd a pět andělů. Jedná se o symboliku pěti ran Kristových, ale také pěti písmen v latinském slově "tacui" (mlčel jsem) a především pěti hvězd ve svatozáři mučedníka, které se podle stejné legendy objevily ve Vltavě. Obnova národní kulturní památky zapsané na Seznam UNESCO probíhá od roku 2018 až doposud. Restaurátoři se zaměřují na obnovu exteriéru (fasáda, okna) i na interiéru památky (omítky, štuková výzdoba, mobiliář). Součástí projektu je i obnova poutní louky přiléhající ke kostelu. Místo se tak začíná měnit v poutní louku, čímž se vrací ke svému původnímu účelu. Práce by měly být hotové v průběhu tohoto roku.


Pokud však po závodě toužíte spíše po osvěžení a relaxaci, navštivte rybník Sykovec, kterému dominují travnaté pláže a pozvolný písčitý vstup do vody. Můžete si zde půjčit lodičky nebo vodní šlapadla. V těsném sousedství pak k podobnému účelu můžete navštívit rybník Medlov. Doporučujeme parkovat u penzionu Sykovec.


Objevovat v okolí závodu je rozhodně co! Takže se na vás těšíme v srpnu na NOVA Vysočina Arena Tour - nejmalebnějším závodě naší série!


 

Tipy na výlety a vyjížďky na kole v okolí Holešova
Autor

Pokud jedete do Holešova na Drásala na celý víkend, určitě stihnete uskutečnit také pár výletů nebo prohlídek zajímavých míst v okolí, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s cestovní kanceláří CzechTourism a jejím projektem Česko jede.

 

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé