Obezita a nadváha někdy bývají označované za pandemii třetího tisíciletí. Přispívají k rozvoji závažných onemocnění a výrazně nás omezují v běžném životě. Co s tím můžeme dělat?

Autor

Víc než šedesát procent mužů a okolo padesáti procent žen. Tak velká část české populace se podle různých výzkumů a šetření potýká s nadváhou či obezitou. A co je snad ještě horší, čím dál víc tento problém trápí také mladé lidi, a dokonce i děti. 

Obezita a nadváha někdy bývají označované za pandemii třetího tisíciletí.  Přispívají k rozvoji závažných onemocnění a výrazně nás omezují v běžném životě. Co s tím můžeme dělat?

Uplynulé období karanténních omezení pravidelnému pohybu a dodržování zdravé stravy nepřispívalo. Na druhou stranu nám ukázalo, že sportovat se dá nejen v tělocvičnách a fitness centrech. Pojďme se podívat na pár věcí, které může dělat snad úplně každý a které mohou naše zdraví a kondici významně podpořit.


Denně se hýbejte. 

Nepromeškejte jedinou příležitost k aktivitě. Nepoužívejte výtah, pokud to lze, omezte auto i městskou dopravu, zvažte, jestli se nedá alespoň zčásti nahradit bicyklem. Snažte si denně najít čas alespoň na krátkou procházku, udělá to moc dobře i vaší psychické kondici. Nastavte si na mobilu či na chytrých hodinkách cíl minimálně osm tisíc kroků denně, mnohé z vás bude „hrozba“ nesplnění cíle motivovat, i kdybyste měli večer chodit kolem domu.


Aktivita i během práce.

Strašákem současné doby není jen obezita, ale jak potvrzuje čím dál víc vědeckých výzkumů, také sedavý způsob života. Lidské tělo totiž bylo vývojově programováno na pohyb a dnešní fyzická nečinnost u počítačů nás pomalu zabíjí. Udělejte si tedy ideálně každou hodinu tři až čtyři minuty čas např. na dvacet dřepů či kliků, vyběhnutí schodů, poskakování na místě nebo alespoň dynamičtější protažení. Nejpozději po hodině střídejte pracovní polohy a zkuste i práci vestoje. 


Nekupujte nezdravé jídlo.

Pokud se nedokážete ovládnout a „junk food“, tedy kalorická jídla s vysokým obsahem cukru či soli a nízkou nutriční hodnotou, do sebe cpete obden, prostě si je nekupujte. 


Jak vás ZP MV ČR podpoří?

Z fondu prevence mohou naši pojištěnci čerpat příspěvek až 500 Kč na analýzu složení těla nebo sestavení jídelníčku nutričním specialistou. Příspěvek je možné využít i na nákup sportovních ochranných pomůcek nebo trekových a nordic walking holí. Více informací o příspěvcích z fondu prevence naleznete na www.zp211.cz.


 

Tipy na výlety Mladá Boleslav
Autor

Přemýšlíte, zda strávit třetí sobotu doma, nebo vyrazit na jeden z našich nejrychlejších cyklistických závodů série - Mladá Boleslav Tour ŠKODA AUTO? Neváhejte ani minutu a přijeďte si s námi zazávodit! Zbytek závodního dne můžete strávit návštěvou míst, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s místními starousedlíky. Ti se s námi podělili o několik skvělých tipů nejen na skvělý výlet, ale také nám prozradili, kam vyrazit v okolí Mladé Boleslavi za tím pravým gastronomickým zážitkem.

 

Pokračovat ve čtení

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

Autor Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

Zdraví jako vášeň

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé