Orlík Tour Kooperativy - tipy na parádní výlety v okolí závodu

Autor

Na konci května hostí Orlická přehrada náš oblíbený a rychlý cyklistický závod Orlík Tour Kooperativy! Takže, jestli si chcete užít konec května uprostřed malebné přírody a strávit s námi klidně celý víkend, potom za námi přijeďte do Vystrkova na Orlíku! V sobotu si mohou trasy projet závodníci a v neděli si zasoutěží děti! V neděli se také pojede naše pohodová Family jízda! Navíc, pozor! Přinášíme vám hned několik tipů na výlety v okolí Orlíku, abyste se s námi poslední květnový víkend ani chvíli nenudili!

 

Orlík Tour Kooperativy - tipy na parádní výlety v okolí závodu

Pokud si chcete po závodech trochu odpočinout od kola a potěšit se výhledem na Orlickou přehradu, vydejte se na návštěvu zámku Orlík a přilehlého zámeckého parku.  Park je koncipován jako volný krajinářský komplex, ve kterém naleznete nejen původní dřeviny, ale také exotické stromy. Nejvýznamnější stavbou zámeckého parku je rodinná hrobka dokončená roku 1864. Ta se stala dominantou severovýchodní části parku a cílem hlavních promenád vycházejících od zámku po proudu řeky. Samotný zámek Orlík nad Vltavou byl vystavěn jako hrad Přemyslem Otakarem II. ve 13. století. Nachází se na skalním ostrohu nad Vltavou, jejíž údolí je v těchto místech zaplaveno Orlickou přehradou. V současnosti je vlastníkem hradu rod Schwarzenbergů, který se rozhodl zámek zanechat především pro návštěvy veřejnosti. Současná podoba zámku pochází z 19. století.

Pokud byste rádi zavítali do míst, kde se natáčely filmy Báthory, Sedmero krkavců nebo Lotrando a Zubejda, pak je hrad Zvíkov tím správným cílem! Jedná se o nejoblíbenější a nejnavštěvovanější hrad v České republice, a to snad i proto, že na něm prý straší. Ve sklepení hradu také žijí netopýři. Vyskytuje se zde před osm různých druhů netopýrů, například je to netopýr velký, ušatý, vodní, dlouhouchý, černý a hvízdavý. Sčítání přezimujících netopýrů probíhá každoročně v zimním období na přelomu ledna a února Českou společností pro ochranu netopýrů.

Pokud chcete spojit procházku s poznáním, pak se vydejte na naučnou stezku, která vede ze zámku Orlík na hrad Zvíkov. Trasa je dlouhá 30 kilometrů a je na ní 15 zastavení s informačními tabulemi, kde se můžete seznámit s historií oblasti, přírodou i chráněnými druhy rostlin a živočichů, kteří tady našli svůj domov. Pro koho by bylo 30 kilometrů moc, může si trasu rozdělit na dvě části - od zámku do Nevězic, z Nevězic na Zvíkovské Podhradí. Pro nás obvykle po závodech bývá moc i 15 kilometrů, a tak doporučujeme pohodový výlet k neméně zajímavému místu - Žďákovskému mostu, který je vzdálen 2,5 kilometru chůze od zámku Orlík. V době svého vzniku byl tento most největším jednoobloukovým ocelovým mostem na světě a dnes zaujímá osmou příčku. Most je pojmenován podle nedaleké zatopené osady a je z něj působivý výhled na přehradní nádrž. Pro turisty je dostupný několika stezkami a na obou koncích mostu najdete parkoviště. K dispozici je zde také občerstvení.

Pokud si s námi o víkendu budete chtít užít také vodu, ale na koupání to ještě nebude, využijte lodní dopravu! Na zámek Orlík, hrad Zvíkov i do Týna nad Vltavou se můžete vypravit jak s pravidelnou, tak s nepravidelnou plavbou na objednávku. Plavby provozuje Orlická lodní doprava, která má na Orlíku má dlouhou tradici. Lodě brázdí hladinu přehrady už 50 let a jsou výborným způsobem, jak jedinečnou krajinu poznat z jiné perspektivy.

Mezi našimi tipy na výlety v okolí závodu na Orlíku nemůže chybět romantické místo, ze kterého je impozantní výhled na Solenickou podkovu! U obce Solenice se na břehu řeky Vltavy nad Kamýckou přehradou vypíná asi 160 metrů vysoká skála Na Vraném. Z ní z se otevírají nádherné výhledy na jeden z nejkrásnějších meandrů Vltavy. Auto tak zanechte v obci Větrov a vydejte se na 3 km dlouhou trasu s převýšením okolo 100 metrů. Ještě jednodušší trasa vede z obce Zduchovice, odkud vede zelená turistická trasa na vyhlídku Na Altánku, kam je to necelých 800 metrů pěšky. Odtud je třeba pokračovat po lesní cestě a od značky "k Altánku" odbočit strmě doprava. Od parkoviště ve Zduchovicích jsou to sem necelé dva kilometry, od autobusové zastávky o pár set metrů víc.

Komu by pohled na pravidelnou podkovu z jedné strany nestačil, může si výlet prodloužit o výstup na hezkou, nevádno otevřenou rozhlednu Milada na protějším kopci.

Pokud však hledáte pořádný adrenalin a vítr ve vlasech, skočte si ze Zvíkovského mostu bungee jumping! Skákat můžete od května do září každý víkend mezi 11 a 17 hodinou a váhový limit je 110 kg. Na Zvíkovském mostě se skáče již od roku 1993 a je známo, že Zvíkovský most má v sobě jedinečné kouzlo. Takže tři, dva, jedna...JUMP!

A jestli se s námi chcete vydat ještě dál, například až do Alp, alespoň tedy pohledem, vypravte se na Langovu rozhlednu v Lašovicích. Odtud je prý vidět až na Alpy! A nejen na Alpy, ale i na Onen Svět!

Dřevěná konstrukce rozhledny je vysoká 15 metrů a byla postavena v roce 2001. Stojí v nadmořské výšce 620 metrů na vrcholu kopce Hrby na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje. Je odsud nádherný výhled do jižních i středních Čech, pohled na střední Povltaví, k tomu všemu restaurace Onen Svět s výbornou kuchyní, kvasnicové pivo a parkování zdarma.

Baví vás historie a chcete návštěvu našeho závodu spojit s poznáním historických staveb ze Sedlčanska? Pouhých 30 minut jízdy autem od Orlíku objevte ve Vysokém Chlumci Muzeum vesnických staveb středního Povltaví. Skanzen Vysoký Chlumec oplývá množstvím zemědělských objektů a zánikem ohrožených objektů ze Sedlčanska. V muzejních sbírkách regionu se dochovaly předměty z vybavení venkovské domácnosti, lidové oděvy, zemědělské a řemeslnické nástroje, ale i náčiní a další předměty dokládající rolnické hospodářství. Projděte se po malebném skanzenu a obdivujte chalupnická a domkářská stavení, pilu na vodní pohon, včelín nebo roubený špýchar!

A pokud váš sportovní duch stále není unaven, zarezervujte si kousek od skanzenu adventure golf! Ten se nachází v Počepicích u Radešínka. Hřiště adventure golfu tvoří 18 jamek a cílem je dopravit míček do jamky s co nejmenším počtem úderů.

Adventure golf se k nám dostal ze Severní Ameriky. Jde v podstatě o klasický golf zmenšený do velikosti minigolfových jamek. Velikost drah je však to jediné, co má Adventure golf společného s minigolfem. Způsob hry je totiž zcela odlišný. Klasické překážky známé z minigolfu zde nenajdete, na drahách jsou různé terénní nerovnosti, vyvýšeniny, boule, vodní pasti a písečné bunkry – tedy stejně jako u golfu. A povrch drah? Zapomeňte na klasický šedý eternit. Adventure golf se hraje na umělé golfové trávě a hráči během hry smí nebo dokonce musí chodit po drahách.

Takže hurá na Orlík s Kolo pro život!

Pozn.: Většina našich tipů na výlet je outdoorových a poznávacích, přesto připomínáme, že některé tipy na výlety mohou být ovlivněny aktuálními opatřeními proti covid-19. Doporučujeme si výlet předem potvrdit s provozovatelem a mít vždy respirátor/roušku s sebou! 


 

Tipy na výlet v okolí Dobřichovic
Autor

Uvažujete o tom, že byste přijeli na  Praha - Karlštejn Tour České spořitelny a chtěli byste spojit individální účast s pěkným výletem, nebo procházkou? Případně chcete po projetí Family jízdy vyrazit s rodinou prozkoumat okolí Dobřichovic, které je ideální k prozkoumání hned několika míst Českého krasu.

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest