Pády na kole? Naučte se zásady, které vám v kritických situacích mohou pomoci

Autor

Iluze stranou. Cyklistika je bezesporu nádherný sport, který vám přinese spoustu krásných zážitků ať již ze samotného kola, či při výletech s přáteli. I ona však má svoji stinnou stránku. A tou jsou pády. Nemá cenu si nic nalhávat. Čím více kilometrů budete mít v nohách, o to více zkušenější budete, zároveň však musíte počítat s tím, že nějaké té kolizi se nevyhnete. Dnes bychom vám rádi poradili, jak si v takové situaci počínat, abyste z ní vyvázli s co nejmenšími následky.

Pády na kole? Naučte se zásady, které vám v kritických situacích mohou pomoci

Když jdete ven, vezmete si boty. Předpokládáme, že i vy vycházíte z této jednoduché zásady, a stejně tak si před prvním šlápnutím do pedálu nasadíte helmu. Když k tomu přidáte i rukavice, případně chrániče loktů a kolen, jenom dobře. Ale je to právě helma, která hraje při případné nehodě naprosto zásadní roli, v krajním případě vám může zachránit i život. Není třeba však zacházet do tak fatálních důsledků. Většina pádů bude mít za následek „jen“ odřeniny či pohmožděniny. Jak vážná tato zranění mohou být, ale může záležet do velké míry i na vás. Umět správně spadnout totiž není záležitost pro kaskadéry a vštípit si správné základy zvládne každý.

Nepanikařte, sledujte terén


Ano, máte pravdu, lehce se to říká. Pocit, když už víte, že tohle neubrzdíte a máte dvě tři sekundy na rozmyšlenou, co uděláte, fakt není nic, co by člověk chtěl zažívat každý den. Přesto zkuste zachovat klid. Pokud je jasné, že váš pád už nic nezastaví, nestrhávejte stroj bezmyšlenkovitě k zemi s cílem okamžitě zastavit. Dívejte se před sebe a zkuste si vybrat místo, kde pro vás bude mít očekávaný kontakt s překážkou nejmenší důsledky. Tráva, písek, vyvýšený terén, prostě jakýkoliv měkčí povrch, který váš náraz ztlumí. Rozhodně zkuste potlačit první instinkt „dupnutí“ na brzdu. Buď se proletíte vzduchem přes řídítka a nebo, pokud kolo strhnete bezmyšlenkovitě k zemi, můžete skončit pod koly buď dalších cyklistů jedoucích za vámi, nebo v horším případě aut. Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že náraz do drátěného plotu je pořád rozhodně lepší než do stromu.

Na jaké části těla nepadat?


Je to instinkt, který jen těžko potlačíte. A ani by to nebylo záhodné. Když letíte z kola, logicky před sebe natáhnete ruce. Právě proto jsou také horní končetiny nejčastěji vystaveny zraněním, mezi které patří zlomená či vymknutá zápěstí, zlomené prsty, klíční kosti, o oděrkách a tržných ranách nemluvě. Pokud však máte aspoň trošku času na reakci, pokuste se převést váš pád do kotoulu nebo se aspoň natočte na bok. Vaše ruce musí totiž brzdit váhu celého těla, zlomeniny jsou pak prakticky nevyhnutelné. Právě toho se snažte za každou cenu vyvarovat. Helma není všemocná, při opravdu vážných nehodách vaší hlavě naprosté bezpečí neposkytne, spíše jen utlumí mnohem vážnější zranění. A záda? Pokud už letíte vzduchem, snažte se je co nejvíce ochránit tak, abyste na ně nedopadli. Pokuste se obrátit co nejvíce bokem k očekávanému místu nárazu. Vaše žebra to sice naprosto jasně pocítí, ale pořád je to lepší, než abyste si poranili páteř.

Co nejdále od kola


Další důležitý moment. Když už je váš let vzduchem nevyhnutelný, snažte se, abyste při nárazu do překážky nebyli v kontaktu se svým kolem. Právě váš stroj vám může v konečném důsledku způsobit vážnější poranění než samotný náraz. Předejděte zamotání se do kol a zvýšenou pozornost věnujte rámu, který je těžký a není sranda s ním přijít do styku. S tím souvisí i nášlapné pedály. Ty bohužel nepůsobí jako vázání na lyžích, proto je dobré mít zautomatizovaný pohyb jejich rychlého vycvakávání.

Nepodceňujte zranění


Může se to zdát jako maličkost. Pokud jste na cestu vyrazili bez rukavic a nevyhnuli se pádu, pravděpodobně se potýkáte s kožními odřeninami. Rozhodně je nepodceňujte, mohou být totiž velmi komplikované. Zasáhnout můžou svaly i šlachy, léčba je pak při zanedbání dlouhodobá a poměrně náročná. Zanícení vám totiž zadělá na pořádné komplikace a na kolo budete muset na nějakou dobu určitě zapomenout. Pokud tedy cítíte bolest v zápěstích či prstech vyhledejte lékaře. Jen důkladné vyšetření u specialisty vás uchrání od vážnějších problémů. Už vůbec neváhejte, pokud jste utrpěli náraz do hlavy či páteře. Tady jde veškerá legrace stranou, vaše zdraví musí být na prvním místě.

 

Když už dojde na úraz.. 

Stejně rychle se vám mohou vymknout i náklady spojené s léčením. Opřete se o životní pojištění od Kooperativy na bit.ly/Berle_pro_život 

Nepodceňujte zatáčky. Pomůžou vám zkušenosti i správná technika
Autor

Vypadá to jednoduše. Věc, kterou ovládá úplně každý. Vždyť co je těžkého na tom správně a včas zatočit? Nenechte se však zmýlit. Ovládat základy správné reakce vás totiž mohou ochránit od celé řady problémů a především zranění, které může případný pád způsobit. Protože i tady platí, že jde o záležitost, které se při troše snahy a soustředění můžete vyhnout. Věnujte několik minut následujícím řádkům, rozhodně se vám to vyplatí.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé