Parádní tipy na pěší i cyklistické výlety ve Znojmě a okolí

Autor

Chystáte se 3. - 4. září do Znojma na 11. podnik seriálu Kolo pro život 2022? Pak jsme pro vás připravili ve spolupráci s agenturou CzechTourism a jejím projektem #světovéČesko zajímavé tipy na výlety a vyjížďky na kole v okolí dějiště závodu.

Parádní tipy na pěší i cyklistické výlety ve Znojmě a okolí

Agentura CzechTourism spustila v letošním roce mimořádnou kampaň #světovéČesko. Jejím cílem je motivovat české obyvatele, aby objevovali i méně známá místa v regionech naší země, která se podobají světoznámým protějškům. Kampaň na internetu běží na sociálních sítích a na cestovatelském portálu agentury Kudyznudy.cz. 

#Světové Česko
Mezi města, kde ušetříte díky voucherům a slevovým kartám, se připojilo jihomoravské Znojmo. Chcete zase začít normálně žít, užít si znojemské památky a ochutnat některou z místních dobrot od vín až po kyselé okurky? A zjistit, která z evropských metropolí Znojmo nápadně připomíná? Pak je načase vydat se na výlet!

 CO MUSÍTE VIDĚT VE ZNOJMĚ

Tajemné znojemské podzemí
Slavnou minulost Znojma připomíná rozsáhlé bludiště chodeb a sklepů, které se táhnou pod většinou domů, ulic a náměstí v historickém centru. Znojemské podzemí, nejrozsáhlejší v Česku, vznikalo bez jakéhokoliv řádu od 13. do 17. století, přibližně 30 km dlouhé chodby vedou často ve čtyřech úrovních nad sebou. Protože podzemí je oblíbeným cílem rodin s dětmi, část trasy má strašidelné nebo pohádkové ladění, pro dospělé jsou v rámci letních prohlídek připraveny ochutnávky znojemských vín.

Koho byste měli znát z přemyslovské historie
S osudy nejstarších Přemyslovců, první a jediné původem české knížecí a královské dynastie, se podrobně seznámíte v areálu bývalého přemyslovského hradu. Právě tady stojí nejstarší památka Znojma, románská rotunda Panny Marie a sv. Kateřiny, která vznikla nejspíš kolem poloviny 11. století. Její interiéry zdobí několik pásů románských fresek, kde je vedle biblických motivů velká část věnována genealogii rodu Přemyslovců. Ústřední scénu představuje povolání legendárního Přemysla Oráče na trůn.

Cestovatelská potěšení města vína
Kostel sv. Mikuláše není jen jednou z dominant Znojma, ale za vidění stojí i jeho interiéry; originální barokní kazatelnu s tvarem zeměkoule zkrátka nikde jinde neuvidíte. A protože jste na Znojemsku, alespoň chvíli se věnujte vínu a vinařské turistice. Prohlédnete si Loucký klášter, obří vinné sklepy a muzeum vinařství, a pak se vydejte do Vrtbovic nebo do Modrých sklepů v Novém Šaldorfu; tamní sklepní ulička je jednou z nejmalebnějších na Znojemsku a v sezóně je tu vždy otevřen aspoň jeden sklep.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/jizni-morava/znojemsko-a-podyji/znojmo

 

CYKLOVÝLETY

Do krajiny mezi Jevišovkou a vodní nádrží Dalešice
Výlet v okolí Jevišovky a Dalešic vám umožní navštívit hned několik významných obcí a měst, plné zámků. Dobrodruzi mohou navštívit i zříceninu hradu Bukovina. Trasa je dlouhá 64 km a je tak vhodná pro rodiny s dětmi a seniory.

 

Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/30-do-krajiny-mezi-jevisovkou-a-vodni-nadrzi-dalesice

Do krajiny v okolí Jaroměřic nad Rokytnou
Výlet zahájíte i ukončíte v Jaroměřicích nad Rokytnou, které se pyšní zámkem a zahradou francouzského typu a parkem anglického stylu. Městskou památkovou zónu tvoří náměstí s barokním sloupem Nejsvětější Trojice a klasicistní kašnou. Dále trasa vede přes Valeč až do Dalešic, kde, milovníci piva pozor, navštívíte Dalešický pivovar.

 

Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/72-do-krajiny-v-okoli-jaromeric-nad-rokytnou
Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz/misto/122-zamek-na-nebesich

 

DALŠÍ VÝLETY A TIPY

Národní park Podyjí - pestrá mozaika skalních stěn
Park se rozléhá podél 40 km dlouhém údolí řeky Dyje mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem. Park se vyznačuje nádhernými scenériemi, tvořenými mozaikou skalních amfiteátrů a srázných stěn, meandry, rozsáhlými suťovými poli a těžko prostupnými stržemi, ale i loukami podél Dyje.

 

Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/chranene-uzemi-narodniho-parku-podyji.aspx

Moravské vinařské stezky na kole
Moravské vinařské stezky vás provedou na kole nebo pěšky malebnou krajinou mezi vinohrady od starobylého Znojma až po metropoli Uherského Hradiště. 1200 km dlouhá síť stezek je tvořena deseti okruhy pojmenovanými podle hlavních vinařských měst a obcí. 



https://www.kudyznudy.cz/aktuality/vylety-pro-samotare-odhalte-neobjevene-kouty-znoje 

Vinařské t(r)ipy na Znojemsku (11. - 13. 9. 2020)
Znojemští vinaři zvou místo Znojemského historického vinobraní do svých sklepů! Vinobraní jako takové nebude, ale rušit plánovanou návštěvu Znojma a Znojemska rozhodně nikdo nemusí. Několik akcí totiž nabídnou vinaři z celého Znojemska. Otevřené sklepy a degustace nabízí vinaři z Hnanic a Šatova, Konic a Popic, Vrbovce, Božic, Nového Šaldorfa, Havraníků, Chvalovic nebo také ze Znovínu Znojmo a Vinařství LAHOFER. S nabídkou vína přichází také spolek Hudba Znojmo spolu s destinační společností Znojmoregion. Jedinečná akce takového formátu bude na Znojemsku vůbec poprvé.

https://www.kudyznudy.cz/akce/vinarske-t-r-ipy-na-znojemsku

 

Dny evropského dědictví ve Znojmě (12. - 19. 9. 2020)
Dny evropského dědictví otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/akce/dny-evropskeho-dedictvi-ve-znojme

 

 

 

 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Zora Čermáková

Autor Zora Čermáková

Má ráda Japonsko, kde se narodila a v dětství vyrůstala. V cyklistickém prostředí se pohybuje celý život, byla i u zrodu Kola pro život, kde více než dekádu působila jako šéfredaktorka. Miluje hory, podzim, pěší túry, výlety na kole a čas strávený s rodinou. 

 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé