Pět tipů, jak si užít cyklistický trénink ještě víc

Autor

Milovníci cyklistiky nepotřebují motivaci, aby vyjeli na kolo. Je to pro ně zábava, výzva, potěšení, hra i volnost. Bohužel, i cyklistika se někdy může stát zdrojem stresu. Pojďme se podívat na ty nejčastější důvody, proč cyklisté ztrácejí radost z jízdy samotné a jak se jim vyhnout.

Pět tipů, jak si užít cyklistický trénink ještě víc

Zaměřte pozornost na sebe

Každý cyklista zná ten moment, kdy se ze zábavy stává frustrace a otrava. Když vám rival naloží pár minut v náročném stoupání nebo vám ujede balík při skupinové jízdě. V takové chvíli je lepší zaměřit pozornost spíše na sebe.

Podívejte se na své vlastní časy na dané trase nebo stoupání z loňského roku. Dost možná budou ty aktuální o kus lepší, byť na kolegu jste ztráceli. Nenechte si zkazit dobrý pocit z jízdy a z vlastního zlepšení jen proto, že někdo jiný zrovna měl dobrý den.

Dejte si pauzu od statistik

Někdy může zkazit radost z jízdy i přílišné měření a zaznamenávání vlastních dat. Například Strava je skvělý nástroj, jak se o svém ježdění dozvědět spoustu zajímavých údajů a sledovat zlepšení. Je to ale zároveň způsob, jak získat pocit, že se nezlepšujete dostatečně rychle.

Posedlost čísly a statistkami se může v tréninku stát velkým problémem. Foto: Garmin


Jestli cítíte, že někdy radši na kolo nevyrazíte, abyste si třeba nezkazili statistiky, tak vyzkoušejte experiment. Cyklocomputer či chytré hodinky nechte doma, na telefonu vypněte všechny moderní aplikace včetně GPS. Zprvu se možná taková jízda určitě bude zdát jako ztráta času a promarněná příležitost. Vytvoří to ale skvělou příležitost zase o něco více vnímat pocit z jízdy samotné.

Vyhněte se otravným trasám

Některé trasy jsou pro trénink jako stvořené, mají to správné převýšení a povrch. Často ale mají jiné, zdánlivě ne tak podstatné nevýhody. Možná musíte projet celým městem, než se dostanete na start. Možná je většina trasy na cestách se spoustou aut, hluku nebo jednoduše nehezkého prostředí. Všechny tyhle aspekty sice nevadí tak moc v tréninku samotném, ale hrají roli v tom, jaký pocit pak máte po příjezdu doma.

Změňte pohled na stoupání

Některé trasy mají opačný problém. Jede se malebnou přírodou za zpěvu ptáčků a po cestě jsou krásné výhledy, ale na trase je strmé stoupání, jemuž se těžko vyhnete. Jízda do kopce bolí a je přirozené se bolesti vyhýbat. Když se ale budete stoupání obávat už dlouho před jízdou, tak své utrpení zbytečně znásobíte.

Stoupání k cyklistice patří. Zkuste změnit přístup a nebuďte naštvaní, pokud v naplánované trase čeká těžký kopec. Foto: Michal Červený


Vezměte dané stoupání jako výzvu a postavte se mu čelem. Pouhá změna náhledu může bolest v nohou a plicích zmírnit. Výzkum totiž ukazuje, že bolest spojená s negativními emocemi je vnímaná hůř než když se váže s emocemi pozitivními.

Když necítíte motivaci zevnitř, dejte si pauzu

Přihláška na nový závod, nové kolo nebo nová lokalita dokáží zajistit spoustu motivace. Taková motivace ale často nevydrží dlouho, po většinu roku je potřeba spoléhat na vnitřní pocit, na samotnou radost z jízdy, aby cyklistika byla pravidelným sportem.

Proto je důležité dávat pozor, když se vnitřní pocit, že se mi chce na kolo vyjet, vytratí. Velmi často to není známka lenivosti, ale volání unaveného těla po odpočinku. V takovou chvíli je důležité tělu dopřát odpočinek, po němž se chuť vyjet v sedle kola polykat další kilometry zaručeně vrátí.

Text: We Love Cycling

Nohy nahoru! Jde o magický způsob regenerace pro cyklistu po tréninku?
Autor

Mýtus nebo pravda? Slyšeli jste, že po tvrdém tréninku si máte dát nohy nahoru, abyste urychlili regeneraci? Zkoušeli jste daný postup někdy? A byli jste na rozpacích z výsledku? Pojďme se podívat, jak by taková technika měla vlastně fungovat, a jestli opravdu s regenerací pomůže.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé