Plzeňská MTB 50 Kooperativy - tipy na výlety

Autor

Máte chuť se s kolem nebo i bez něj zatoulat do nedaleké Plzně? Chtěli byste si cyklistický program doplnit o návštěvu ZOO a Dinoparku za zvýhodněné ceny? Přemýšlíte, kam vyrazit na výlet v září, dokud je ještě hezky? Pak vám představujeme cyklistický závod Plzeňská MTB 50 Kooperativy! Vydejte se s námi do míst, kde je zázemí závodu letos podruhé přímo na loukách u sv. Jiří. K cyklistickému závodu ze série Kolo pro život vám přinášíme i několik tipů na výlety, které jsme v minulých letech v této oblasti ověřili. V případě ZOO a Dinoparku v Plzni všem účastníkům KPŽ nabízíme zvýhodněné vstupné!

Plzeňská MTB 50 Kooperativy - tipy na výlety

Po závodě vám doporučujeme relax v plzeňské zoologické a botanické zahradě, zkracovaná často jako Zoo Plzeň. Jedná se o je zoologickou a zároveň botanickou zahradu v Plzni a druhou nejstarší zoo v České republice. ZOO chová nejvíce druhů živočichů ze všech zoo v Česku. V roce 2018 zde bylo chováno 1 192 druhů živočichů.] Plzeňská zoo je nejnavštěvovanější turistickou atrakcí Plzeňského kraje a 4. nejnavštěvovanější zoo v České republice. Od roku 2007 překračuje pravidelně roční návštěvnost počet 400 000 osob. Pozornost si zaslouží zejména pavilon Tajemný svět africké noci, výběhy šimpanzů a lvů, kolekce plazů či ostrov lemurů. Součástí ZOO je statek Lüfnerka s kolekcí domácích zvířat, africká restaurace Kiboko a také jedinečný Dinopark s modely pravěkých zvířat v životní velikosti. Dinopark vznikl jako kombinace naučné stezky využívající nejnovější technologie včetně 3D kina, dětských atrakcí a herních prvků. Nachází se na okraji městské části Vinice a je spojen se ZOO Plzeň.

Rozhodně se však zastavte na prohlídku samotného města Plzně. Plzeň byl vyhlášena v roce 2015 evropským hlavním městem kultury a může se pochlubit jak historickým centrem, kterému dominuje katedrála sv. Bartoloměje s vůbec nejvyšší kostelní věží v Čechách, tak také pivovarem, který od roku 1842 vaří skvělé pivo Pilsner Urquell. Pivovar nabízí prohlídkové trasy, které vedou místy, kde se pivo vyrábí, až po prohlídku historických pivovarských sklepů s ochutnávkou.

Pokud s sebou berete na náš cyklistický závod v Plzní zvídavé školáky, doporučujeme výlet do bývalých továrních hal plzeňské Škodovky, kde se nachází Techmania Science Center s řadou interaktivních exponátů. Science Center je založeno na expozicích složených z interaktivních exponátů, které herní formou přibližují určitý matematický či fyzikální princip nebo přírodní zákonitost či jev. Prozkoumat tu můžete nejrůznější expozice. Nám se líbila expozice Vodní svět, kde můžete objevovat přírodní zákony v soustavě vodních mlýnků, zdymadel, trysek či průplavů. Jedná se o soustavu vodních kanálů, o model přírodního a umělého řečiště, na kterém si každý bude moci vyzkoušet například vodní výtah, Archimédův šroub nebo princip zdymadel. Expozice Inženýr je také zajímavá, protože si zde na 20 stanovištích mohou návštěvníci vyzkoušet, jak fungují různé typy motorů, mohou si postavit co nejrychlejší autíčko na závodní dráhu, otestovat různé stavební materiály, zkusit postavit mrakodrap odolný vůči zemětřesení, prozkoumat mostní konstrukce nebo hledat lék na smrtící nákazu.


Plzeň je vyhlášená nejen dobrým pivem, ale také jídlem, proto vás zveme do restaurace Švejk Restaurant U Pětatřicátníků, kde můžete očekávat příjemný interiér, výborně ošetřené pivo a českou gastronomii v moderním pojetí. Švejkovská atmosféra vás zaručeně dostane. Na 12ku piva Uctívaný Velbloud vás zveme do vyhlášené restaurace Uctívaný Velbloud. Ta patří v Plzni mezi evergreeny. Působivý interiér a atmosféra je jen začátek kulinářského zážitku. Užijte si svěží českou kuchyni, doplněnou o speciální pivo.
Pokud navštívíte centrum Plzně, na kávu zavítejte do kaváren Le Frenchie. Můžete si vybrat ze dvou poboček – ve Smetanových sadech nebo na náměstí Republiky na rohu s Pražskou ulicí. Na náměstí najdete také The Fresh Bar, ve kterém si pochutnáte kromě kávových specialit třeba na smoothie, fresh džusech nebo dalších zdravých pochoutkách.


Pokud jste se již nabažili města Plzně a raději byste se zatoulali k nějaké pamětihodnosti, doporučujeme vám návštěvu zámku kozel, který patří mezi nejčastěji navštěvované zámky v Čechách. Zámek Kozel se nachází asi 15 km jízdy autem od města Plzeň. Tento lovecký klasicistní zámeček je národní kulturní památkou a v jeho okolí se nachází i další zajímavé turistické cíle, například zřícenina hradu Radyně, Mariina vyhlídka, rotunda svatého Petra a Pavla nebo zřícenina hradu Lopata.


Turisté velmi často navštěvují zámecký park za účelem procházek a relaxace v přírodě. Letos v zimě nezapomněli přibrat ani sáňky. Zámek Kozel byl postaven v letech 1784 – 1789 jako původní letní sídlo a lovecký zámeček hraběte Jana Vojtěcha Černína z Chudenic, který působil jako nejvyšší královský lovčí na dvoře císaře Josefa II. Protože neměl žádné potomky, jeho rod vymřel po meči a zámek pak zdědil prasynovec Kristián Valdštejn, jehož rod Kozel vlastnil až do zestátnění po roce 1945.Koncem 18. století ještě k hlavní budově zámku přibyla jízdárna, konírna, lokajna a kaple. Zámek postavil architekt Václav Haberditz, další přístavby pak Ignác Palliardi. Sochy vytvořil Ignác Platzer mladší, který je také autorem oltáře v zámecké kapli a plastiky skoleného jelena na terase. A proč se zámek Kozel jmenuje stejně jako rohaté zvíře? Jednoduše proto, že kdysi na tomto území pohanští Slované obětovali na den rovnodennosti svým bohům kozla proto, aby měli dobrou úrodu. 


Další majestátní dominantou v okolí Plzeňska je zcela jistě zřícenina hradu Radyně, kde vás uchvátí pohádková expozice v hradní věži s tajemnými bytostmi z pověstí o hradu. Královský hrad Radyně byl postaven ve 14. stol. za vlády českého krále a císaře Římské říše Karla IV. Všechny báje a pověsti o hradu však mají původ u bájného zakladatele Radouše, který si přisvojil založení hradu na úkor Karla IV. Původní jméno Karlskröne se v českém prostředí neujalo, a tak byl hrad po smrti Karla IV. nazýván Radyní podle jména kopce a skály, na níž byl hrad vybudován. Hrad vyhořel za posledního ze zdejších purkrabích, a sice za hejtmana Racka, který odtud stejně jako jeho předchůdci sledoval a zajišťoval bezpečnost obchodní cesty z Norimberku přes Řezno do Prahy a vykonával správu královského majetku v okolí a soudní pravomoc nad přímými poddanými panovníka. Psala se tehdy polovina 16. století. Hrad od té doby pomalu pustnul a začala jej osidlovat strašidla. A právě strašidla lákají na Radyni dnes v rámci expozice o pohádkových bytostech hradu. Podle legend Radyni založil Ušatý Radouš – ohavné stvoření s oslíma ušima a kančími zuby. Dnes je vlastníkem Radyně město Starý Plzenec. Hrad je v sezóně přístupný veřejnosti. 

V Plzni je toho k vidění spousta! Těšíme se na vás na dalším závodě naší série! 
 

Tipy na ubytování v Plzni za rozumné ceny
Autor

Jedete na Plzeňskou MTB 50 Kooperativy (31. 8. 2019) a chcete se v Plzni zdržet déle? Máme pro vás tipy na ubytování, kde složíte hlavu lacino.

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé