Pokus o sabotáž závodu ČT Trans Brdy: hřebíky a přeznačené tratě

Autor

Oficiální vyjádření organizátorů cyklistického seriálu horských kol Kolo pro život

Pokus o sabotáž závodu ČT Trans Brdy: hřebíky a přeznačené tratě

Rádi bychom vyjádřili politování nad skutečnostmi, které poškodily závod seriálu Kolo pro život ČT Trans Brdy (20. 7. 2019) a část závodního pole, když docházelo k úmyslnému přeznačování jednotlivých tratí. Bohužel to není v této lokalitě poprvé.

I přes opakované kontroly, které probíhaly jak v pátek večer, tak v sobotu ráno, se škůdci či skupině lidských škůdců podařilo nejenom narušit průběh závodů, ale zejména ohrozit bezpečnost nic netušících jezdců, kteří se kvůli změně značení dostávali mimo oficiální tratě.

„Podle jasného svědectví velkého počtu závodníků došlo k úmyslnému a - co je zarážející - během pár hodin opakovanému, velmi profesionálnímu přeznačení tratí. Vzhledem k loňským zkušenostem jsme se speciálně v této lokalitě připravovali na všechny varianty. Je opravdu smutné, že je někdo schopný tohle s klidným svědomím udělat,“ řekl David Trávníček, ředitel pořádající společnosti Petr Čech Sport, a.s.

K samotnému přeznačení došlo v průběhu pátku i soboty na několika místech. „Dělali jsme, co se dalo, ale není v lidských silách tratě hermeticky uzavřít a těmto nepochopitelným činům zabránit. Nicméně přeznačení tratí souvisí i s druhou, možná ještě více zarážející situací, která v sobotu nastala – vhazování hřebíků přímo pod kola závodníků,“ uvedl Jiří Adam, šéf organizace závodu.

Po přeznačení se jezdci na trase B dostali do chatové oblasti, kde již byl připraven záškodník, který záměrně zpoza plotu házel pod kola jezdců ostré hřebíky. „V závodním tempu člověk valí a moc nevnímá. Přijeli jsme do chatové oblasti a periferně jsem si všimnul osoby, která po nás hází hřebíky,“ potvrdil David Jaroš, účastník trasy B. „Vůbec jsem netušil, že je něco takového možné, mohlo dojít k opravdovému neštěstí.“

S velmi podobnou situací se pořadatelé setkali na stejném závodě i v minulém roce. Je zřejmé, že tedy nejde o náhodnou akci. „Tento problém musíme řešit v Brdech opakovaně. I přes maximální úsilí a bezpečnostní opatření se nám bohužel nedaří uhlídat celou závodní trať, protože jde o desítky kilometrů,“ pokračuje Adam. „Jasnou prioritou je pro nás bezpečnost všech účastníků závodu. Jelikož rozsah útoků přesáhl všechny únosné meze, k celé věci jsme zaujali dvě jasná stanoviska: Jednak jsme zahájili všechny možné právní kroky a podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Za druhé, vzhledem k faktu, že i přes maximální úsilí celého organizačního týmu není možné těmto útokům zabránit, budeme zvažovat přesunutí tohoto tradičního závodu do jiné lokality.“

Pokud jste v sobotu byli na Brdech s námi a na trati viděli cokoli či kohokoliv podezřelého, dejte nám prosím vědět prostřednictvím zprávy na Facebooku, mailem na info@kolopro.cz  nebo zavolejte na infolinku 721 719 537.

Omlouváme se těm, kterých se události sobotního dne dotkly a slibujeme, že s těmito jednotlivci či skupinami budeme nadále aktivně bojovat.

Na základě zjištěných okolností se jury závodu rozhodla takto:

  • Pořadí na všech trasách závodu a ve vypsaných kategoriích závodů zůstává nezměněno
  • Body ze závodu ČT Trans Brdy 2019 se budou započítávat do celoroční soutěže jednotlivců Prestige Trophy Marathon 2019 a týmové soutěže Team Prestige Trophy 2019

Tým Kolo pro život

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé