Denní světla na kole. Ano či ne?

Autor

Když bylo v silničním provozu zavedeno povinné denní svícení automobilů a motocyklů, panovala obecná shoda. Počet automobilových nehod se snížil o 25 procent, nehody motorek o 13 procent. Použití denního svícení cyklistů z tohoto pohledu dává smysl a je to asi nejlepší způsob, jak se cyklista může před řidiči aut zviditelnit.

Denní světla na kole. Ano či ne?

Má být denní svícení na kole povinné? Co si o tom myslíte vy? Pravdou je, že v cyklistice existuje řada pro i proti, které je třeba vzít v úvahu.

PRO

+ Ať už jezdíte na kole v městské džungli po ulicích, nebo po lesních cestách, denní svícení výrazně zvýší vaši viditelnost. Být viděn kolemjedoucím řidičem, třeba jen o jednu jedinou vteřinu dřív, může být onou hranicí mezi životem a smrtí. To je ve skutečnosti jediný skutečně smysluplný argument. Tedy pokud nejste kočka a nemáte příslovečných sedm životů.

+ Pořízení nového světla je jen malá investice s velkým přínosem, kterou pro svou bezpečnost může udělat každý.

+ Průzkum provedený v zahraničí ukázal, že cyklisté, kteří používají denní světla, mají o 19 procent nižší míru incidentů než cyklisté, kteří je nepoužívají.

PROTI

Vždy musíte mít světlo s nabitými bateriemi, bez ohledu na to, zda se vydáváte na celodenní výlet, nebo si jen chcete narychlo odskočit na nákup do nedalekého obchodu. Podle hesla: žádné světlo, žádná jízda.

Nové pravidlo by rozšířilo oprávnění policie zastavit vás a kontrolovat.

Cyklisté, kteří by nesvítili, nebo třeba jen zapomněli rozsvítit, by zvyšovali obecnou nevraživost řidičů aut vůči cyklistům.

Předpoklad masivního nárůstu prodeje by velice potěšil výrobce světel. Ale co vy? Nejspíš by se rychle zvýšil počet cyklistických značek nabízejících světla s denním režimem. A nejspíš by došlo i k nárůstu cen. Přední a zadní sety s denním režimem jsou nyní na trhu k dostání přibližně za 100 eur.

Takže jaký je váš názor? Je povinné denní svícení dobrý nápad? 


Zdroj ilustrační foto: www.shutterstock.com
Zdroj: WE LOVE CYCLING 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé