Primož Roglič versus Egan Bernal: startuje bitva o krále Vuelty. I se třemi Čechy

Autor

Má to být bitva dvou velikánů. Vuelta 2021, která startuje v sobotu časovkou jednotlivců v Burgosu, má dva hlavní adepty na celkové prvenství. Jsou to dva muži, kteří už vědí, jaké to je vyhrát Grand Tour: Slovinec Primož Roglič a Kolumbijec Egan Bernal.

Primož Roglič versus Egan Bernal: startuje bitva o krále Vuelty. I se třemi Čechy

Líd stáje Jumbo-Visma Roglič je vítězem posledních dvou ročníků Vuelty, Bernal (Ineos) letos ovládl Giro d´Italia a před dvěma lety se stal králem Tour de France. Bookmakeři na celkové prvenství nejvíce favorizují Rogliče (kurzy kolem 2), za triumf Bernala získáte zhruba pětinásobek vkladu.

Zlato z Tokia a rychle zpátky

Roglič (31) jede svou 9. Grand Tour. Kromě zmíněných dvou triumfů na Vueltě byl na pódiu ještě předloni na Giru (3.) a vloni na Tour de France, kde ho o vítězství připravil předposlední den závodu krajan Pogačar. Ten měl původně na Vueltě startovat také, ale nakonec účast odpískal s tím, že dá přednost přípravě na pozdější závody včetně mistrovství světa a Evropy.

Bernal je o sedm let mladší než Roglič a na kontě má teprve čtyři Grand Tour. Ovšem hned dvě vítězné. Letos bylo dopředu dáno, že pojede Giro, kde byl suverénní, Na Tour dostali přednost jiní a v kolumbijské sestavě nestartoval ani na olympiádě. Ne, že by se tam nevešel, ale chtěl dát přednost tréninku a doléčení drobných problémů se zády, která ho po Giru zase trochu trápila.

To Roglič tak odpočatý nebude. Po odstoupení z Tour kvůli pádům a drobným zraněním si dal krátkou pauzu, pak odletěl do Tokia, odkud si domů odvezl zlato z časovky. Z Japonska fofroval domů, trénoval a teď jej čeká Vuelta.

Na ní povede nizozemský tým, aby se pokusili vyhrát. „Primož je jednoznačný lídr. Na olympiádě mohl každý vidět, čeho je schopen, takže naším jediným cílem je vítězství na Vueltě,“ prohlásil sportovní ředitel Jumbo-Visma Merijn Zeeman.

K ruce by mu v klíčových horských etapách měli být hlavně Kuss a zkušení nizozemští borci Kruijswijk, Gesink.

K ruce má dva olympijské vítěze

Silný tým bude mít k ruce i Bernal. Vueltu jede olympijský vítěz v silničním závodě a třetí muž letošní Tour Carapaz, v sestavě britské stáje nechybí A. Yates, Sivakov nebo třeba Pidcock, který v Tokiu vyhrál olympijský závod horských kol a teď ho čeká debut na Grand Tour.

„Určitě bych rád jednou Vueltu vyhrál, abych zkompletoval svou sbírku na Grand Tour,“ nechal se slyšet Bernal před pár dny. „Ale jestli se to povede už letos, to netuším,“ dodal.

Na Grand Tour se s Rogličem potkali jen jednou, a to vloni na Tour de France. Jak už bylo řečeno, Roglič skončil druhý a Bernal coby obhájce prvenství musel odstoupit kvůli bolestem zad.

Kdo další může dva favority zaskočit? Pokud pomineme lidi z jejich týmů, jsou tu borci jako López, Mas (oba Movistar), Bardet (GSM), třetí muž loňské Vuelty Carthy (EF Eduacation-Nippo), výbornou formu ukázal teď na závodě Kolem Burgosu Landa (Bahrain Victorious), který navíc bude proti většině soupeřů hodně odpočatý.

Ale spousta hor a dvě časovky, tohle bude sedět v první řadě Rogličovi. Ta v úvodní den závodu je sice krátká a půjde spíš jen o rozdělení dresů (měří 7 km). Ta v poslední den závodu má však bezmála 34 kilometrů. A určitě ještě může dramaticky změnit pořadí.

Co ukáže Hirt?

Největší ambice z trojice Čechů by na startu 76. ročníku Vuelty měl určitě mít Jan Hirt (Intermarché-Wanty Gobert). Naposledy jel teď Sazka Tour, kde skončil sedmý. Otázkou je, zda už našel správnou motivaci, která mu před Girem chyběla… Při italské Grand Tour skončil šestadvacátý.

Zdeněk Štybar bude jedním ze tří českých zástupců na startu závodu Vuelta 2021.

Zdeněk Štybar bude jedním ze tří českých zástupců na startu závodu Vuelta 2021.

V dresu belgické stáje Deceuninck-Quick Step startují na Vueltě Zdeněk Štybar a Josef Černý, ale oba budou v první řadě pomáhat a zkusí určitě zacílit na nějakou etapu.

Peter Sagan oželí pohádkový plat a jde o level níže. Manažer ho ulovil na legraci
Autor

Je to definitivní. Konec spekulací. Peter Sagan se svou družinou nejbližších závodníků a členů realizačního týmu opustí po sezoně německý gigant Bora-Hansgrohe. Po pětiletém svazku.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé