Proč jezdit na kole v rukavicích? A jak vybrat ty správné?

Autor

Cyklistické rukavice slouží mnoha účelům. Primárně jsou konstruovány, aby eliminovaly riziko zranění, poskytly cyklistům větší pohodlí a také zaručily přilnavost. Zejména pro děti jde o doplněk nezbytný, protože ve srovnání s dospělými cyklisty prostě děti v rámci učebního procesu padají častěji, a tudíž potřebují větší ochranu.
Jaké jsou tedy zásadní faktory, proč používat při jízdě na kole rukavice?

Proč jezdit na kole v rukavicích? A jak vybrat ty správné?

Bezpečnost

Ať už jedete po otevřených silnicích, cyklostezkách nebo lesních trailech, vždy existuje riziko nehody. Nikdo pochopitelně neplánuje jízdu, jejíž součástí bude pád, ale nehody se prostě stávají. Přirozenou reflexní reakcí je vytrčit ruce před sebe, aby člověk ztlumil pád. Pokožka na dlaních je hodně citlivá. Rukavice slouží jako užitečná ochranná vrstva, která eliminuje hluboké řezné rány či odřeniny. 

Pevný úchop

Při jízdě v teple a vlhku se vám rychle zapotí ruce. Snadno pak mohou sklouznout po řídítkách. Rukavice pomáhají absorbovat pot, udržují ruce v suchu a umožnují vám vždy bezpečně a pevně držet řídítka. Pokud vás zastihne déšť nebo pojedete v extrémním vedru, kdy se bude pot po těle jen řinout, poskytnou rukavice určitě lepší přilnavost k řídítkům než ruce, které nejsou v rukavicích.

Pohodlí

Polstrování na rukavicích není náhodné. Ruce na kole hodně trpí. Dlaně schytají během jízdy mnoho nárazů a vibrací, které zatěžují citlivé body v dlaních. Navíc jsou velkému tlaku vystaveny i nervy v pažích. Takže po určité době můžete pociťovat necitlivost, mravenčení nebo dokonce bolest prstů. To pochopitelně negativně ovlivňuje vaši schopnost ovládat kolo. Rukavice pomáhají tlumit vibrace, eliminují nepohodlí a umožní vám užít si delší jízdu.

Prevence úrazů

Možná jste už slyšeli, že cyklisté jsou náchylní k tzv. obraně z řídítek. Jde o zranění způsobené dlouhodobým stlačením nervu v zápěstí. Ojedinělé potíže nepředstavují problém, ale pokud se trable opakují při každé vyjížďce, riskujete poškození nervů. Ovšem podle výzkumů nošení rukavic přispívá k rozložení tlaku na dané nervy, čímž se sníží pravděpodobnost chronického zranění.

Potítko

Nové typy rukavic obsahují na vnější straně mezi palcem a ukazovákem zjemněnou plochu, která slouží k setření potu či slin. Zejména v případě teplejšího počasí jde o vítaný zlepšovák, protože efektivně odstraníte pot, jenž by jinak končil v očích a pořádně štípnul.

Proč jezdit na kole s rukavicemi jsme si již řekli, jak ale vybrat ty správné?

Existují různé typy rukavic pro různé povětrnostní podmínky od mrazu až po velká vedra. Podle čeho se tedy řídit při výběru rukavic?

Design

Rukavice zakrývající celé prsty jsou vhodné pro bikery, protože chrání ruce před trny či lesními nečistotami. Půlprstové jsou vhodné pro silniční cyklistiku. Jsou prodyšné a dopřávají lepší cit při brždění i řazení.

Velikost

Ujistěte se, že jste vybrali správnou velikost. Příliš velké rukavice v kombinaci s gelovým polstrováním nemusí sedět, spíše vám mohou způsobit oděrky. Pokud je rukavice příliš těsná, tlak na citlivé nervové tkáně bude větší, což způsobí nepohodlí. Zaměřte se na prostor mezi ukazováčkem a palcem, pokud je pohyb komfortní, velikost je v pořádku.

Polstrování

Můžete si vybrat mezi pěnovou nebo gelovou výplní. Pěnové polstrování umožňuje lepší splynutí s řídítky. Gel je tlustší a těžší, ale poskytuje větší ochranu před intenzivními vibracemi. Takže pěnové polstrování je nejlepší pro silnici, rukavice s gelovými polstrováním jsou vhodné pro bikery.

Materiál

Na léto pochopitelně volte co nejvíce prodyšné rukavice, aby se ruce potily co nejméně. 
Většina rukavic se vyrábí ze syntetického materiálu v oblasti dlaně a lycry na vrchní straně. Preferujte prodyšné a pružné materiály pro efektivní absorpci potu a snadný pohyb. A pokud jsou v nabídce, vyberte rukavice, které mají poutka umožňující snadnější sejmutí.


Pro zimní období je výběr mnohem složitější s ohledem na konkrétní klimatické podmínky, protože ruce čelí největšímu chladu a mají tendenci rychle promrzat.
Každopádně ať je léto nebo zima, rukavice by měly být součástí výbavy každého cyklisty. 


 

Cyklistické zážitky s dětmi? Pečlivé plánování se vyplatí
Autor

Mohou to být momenty, na které budete vy a vaše rodina rádi vzpomínat i po mnoha letech. Společně strávené chvíle patří k těm nejcennějším, a když je navíc podpoříte pohybovou aktivitou, o to lépe. Vyrazit na výlet i se svými ratolestmi je určitě záležitost maximálně lákavá, zároveň je však třeba připravit se na specifika, která přináší a dbát zvýšené opatrnosti. 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé