Prof. MUDr. Radek Hart Ph.D., FRCS, MHA: Na budování svalové hmoty je důležité myslet včas

Autor

Letošní Znojmo Burčák Tour se zúčastní i přednosta ortopedicko-traumatologického pracoviště znojemské nemocnice. Že chce v budoucnu operovat kosti se Radek Hart rozhodl už v 11 letech, když si přivodil komplikovanou zlomeninu lokte. Teď patří mezi evropskou ortopedickou špičku, a kromě práce v nemocnici působí na Masarykově univerzitě v Brně, píše knihy a přispívá do odborných časopisů našich i světových. A také má rád sport - kolo, box, plavání, cvičení, běh…

Prof. MUDr. Radek Hart Ph.D., FRCS, MHA: Na budování svalové hmoty je důležité myslet včas

Náš první rozhovor pro web KPŽ jsme uskutečnili přesně před dvěma roky (odkaz ZDE). Došlo ve vašem profesním a osobním životě k nějakým zásadním změnám?
V profesním životě se příliš nezměnilo, pořád pracujeme a snažíme se jít stále kupředu. V osobním životě významná změna přišla – máme přírůstek v rodině.

Jak se Nemocnice Znojmo a vašeho oddělení dotkla koronavirová pandemie?
Řadu týdnů jsme pracovali pouze v akutním režimu, tj. ošetřovali jsme jen akutní případy. Pomalu se nám daří operovat pacienty, kteří měli být operováni v jarních měsících.

Vaší specializací jsou kromě jiného také operace páteře. Jaké jsou nejčastější příčiny úrazů páteře a kolik operací tohoto druhu máte za sebou? Byly mezi nimi i nějaké unikátní? Nejčastější příčinou poranění páteře jsou pády z výšek a dopravní úrazy. Operací páteře mám za sebou přes tisíc. Naše pracoviště není specializované pouze na páteřní operativu, ošetřujeme celý pohybový aparát, ale začali jsme třeba jako první u nás provádět výztuhy páteře tzv. šikmým přístupem, který zcela šetři velký bederní sval na její přední straně…


Foto: Archiv R. Hart, Nemocnice Znojmo

Když srovnáte dnešní operace a operace před 15 lety, k jakému medicínskému pokroku došlo v oblasti ortopedie a traumatologie?
Medicína se velmi rychle vyvíjí a držet krok v celém rozsahu oboru není snadné. Ortopedie je nejrozsáhlejší ze všech operačních oborů, je také nejexponovanější a nejtechničtější. V každé subspecialitě, ať jde o artroskopie, traumatologii, umělé klouby, páteřní operativu apod., se rok co rok objevuje řada nových věci… Jezdí se k nám nechat operovat se závažnými problémy lidé z celé Republiky a pokud jim chcete opravdu pomoci, je třeba být pořád „in“.

Co si myslíte o sportu a konkrétně o cyklistice. V jaké míře jsou pro člověka prospěšné? Pohyb, sport, a tedy i cyklistika jsou po zdravé výživě a duševní pohodě nejdůležitější pro lidské zdraví. Podle studií z posledních 10 let bychom měli sportovat každý den alespoň 45 min. a měli bychom se co nejvíce vyvarovat sezení. Na budování svalové hmoty je důležité myslet včas, protože je nezbytná pro pozdější věk, nad 60 let.  Oslabení svalstva je spojeno s menší silou, tedy i se ztrátou sebeobsluhy a soběstačnosti, s pády a zlomeninami a celkově s nižší kvalitou života a invaliditou. I když se to na první pohled nezdá, ztráta svalové hmoty je ve skutečnosti nejčastější příčinou úmrtí.

Setkáváte se s úrazy, které si pacient způsobil jízdou na kole? Na co by cyklisté při jízdě měli dávat největší pozor?
Cyklistické úrazy patří mezi nejčastější, které v letních měsících ošetřujeme, a to od banálních až po velmi těžké. Cyklisté by hlavně neměli přeceňovat své možnosti, um a síly. A také by měli stále předvídat, podobně jako za volantem, co se může v danou chvíli stát a být připraveni na krizové okamžiky.

Váš čas je drahocenný. Co vás přesvědčilo k účasti na cyklistické akci Znojmo Burčák Tour? Jakou trasu pojedete a s jakým cílem?
Je to závod po okolí Znojma a já jsem znojemský rodák, takže se to nabízí… Minulý rok jsem vynechal pro velmi nepříznivé počasí. Trasa má mít myslím kolem 60 km a mým jediným cílem je ji zvládnout bez úrazu.


Foto: Archiv R. Hart, Nemocnice Znojmo

Poraďte čtenářům, jak se dá zvládnout tolik pracovních činností najednou, užít si čas s rodinou a ještě stihnout sportovat?
Není to snadné a vyžaduje to notnou dávku osobní disciplíny. Na sport mám vyhrazen čas mezi 5. a 6. hodinou ranní. Po práci, ve volném čase se věnuji výhradně jen rodině, tedy pokud nejedu zrovna operovat :)

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na startu ve Znojmě.

Text: Zora Čermáková
Foto: Archiv R. Hart, Nemocnice Znojmo

 

Zora Čermáková

Autor Zora Čermáková

Má ráda Japonsko, kde se narodila a v dětství vyrůstala. V cyklistickém prostředí se pohybuje celý život, byla i u zrodu Kola pro život, kde více než dekádu působila jako šéfredaktorka. Miluje hory, podzim, pěší túry, výlety na kole a čas strávený s rodinou. 

 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé