Projekt Zvon #9801 symbolicky vrací do České republiky zvony umlčené za druhé světové války

Autor

V roce 1942 bylo z českých a moravských zvonic zabaveno 9801 zvonů a přetaveno na zbraně. Nová iniciativa s názvem Zvon #9801 jim chce vrátit hlas v podobě zvonu o váze 9801 kg, a vytvořit tak důstojnou vzpomínku na místě, odkud byly odvezeny. Na projektu se od začátku podílí také Nadace PPF, která podporuje i Kolo pro život.

Projekt Zvon #9801 symbolicky vrací do České republiky zvony umlčené za druhé světové války

Z Protektorátu Čechy a Morava zmizelo za druhé světové války 9801 zvonů, asi devadesát procent všech zvonů v zemi. Byly odvezeny a přetaveny na zbraně. Jejich počet se odráží v názvu iniciativy #9801, jejímž cílem je připomenout tuto málo známou historickou událost, která ale znamenala velkou kulturní ztrátu, a navrátit zmizelé zvony na jejich původní místa.

Proto vznikla iniciativa, která má za cíl získat prostředky na odlití pamětního zvonu – největšího v Čechách od roku 1549, kdy byl na věž katedrály sv. Víta umístěn zvon Zikmund. 

Nový hlas za umlčené zvony by se měl v Praze poprvé rozeznít letos v srpnu, přesně osmdesát let poté, co z pražských Manin odplula poslední loď, která je odvážela do Hamburku. Zvon #9801, v němž každý kilogram váhy představuje jeden z jeho zabavených předchůdců, autoři projektu darují hlavnímu městu a bude umístěn v připravovaném parku na Rohanském ostrově, kde se v roce 1942 nacházelo shromaždiště, tzv. „hřbitov zvonů“ z celého protektorátu Čechy a Morava. Měl by se stát také symbolem dlouhodobé sbírky a snahy získávat finance pro návrat dalších konkrétních zvonů.


Nevzdávejme se ani v nejhorších chvílích

Vznik Zvonu #9801 by nebyl možný bez podpory dárců. Cílová částka potřebná na realizaci celého projektu se nyní odhaduje na dvanáct milionů korun. V důsledku nárůstu cen materiálu je to ještě o tři miliony více než původní rozpočet. Do veřejné sbírky přispělo zatím přes dva tisíce individuálních dárců, díky nimž se už podařilo vybrat asi dvě třetiny plánovaných nákladů. 

Nadace PPF, která je v kolegiu iniciátorů projektu zastoupena členkou správní rady Janou Tomas Sedláčkovou, byla prvním významným dárcem, díky jehož podpoře a aktivnímu zapojení mohl projekt vůbec začít. „Iniciativu Zvon #9801 vnímáme v Nadaci PPF jako aktivní způsob připomenutí významné, ale pozapomenuté historické události a jako symbolický návrat zvonů do Česka. Důležitým odkazem je přitom pro nás Liberty Bell v USA, který reprezentuje tradici svobodného Západu. Ta je v současné době a světové politické situaci důležitější než když dřív,“ vysvětluje Sedláčková, proč se Nadace PPF k projektu přidala na samém začátku.

Do průběhu sbírky výrazně zasáhla válka na Ukrajině, protože soukromí i firemní dárci se začali orientovat téměř výhradně právě na sbírky zaměřené na pomoc Ukrajincům zasaženým konfliktem. „I pro nás organizátory je pomoc Ukrajině samozřejmě priorita, ale na druhou stranu tváří v tvář boření a destrukci věříme, že postavit něco, co společně vytvoříme, je teď snad ještě důležitější, než když jsme Zvon #9801 rozjížděli,“ říká geograf a zvoník Ondřej Boháč, který je jedním z hlavních iniciátorů projektu. „Sice zvonem nezachráníme žádný život, ale jeho prostřednictvím říkáme, že společnost se nesmí vzdát ani v takhle šílených momentech, a naopak se má dívat dopředu. Takže sbírka teď sice postupuje hůř a je správné, že lidé dnes raději přispívají na Ukrajinu, na druhou stranu jsme přesvědčeni, že má smysl v projektu pokračovat, protože je čím dál tím víc aktuální,“ shrnuje svůj současný pohled Boháč.


Jak se dělá zvon

V květnu projekt postoupil do první fáze výroby. Ve zvonařské dílně Grassmayr v Innsbrucku, která se může pochlubit více než čtyřsetletou tradicí, nejprve vyrobili dřevěnou šablonu, která stanovuje profil a tón zvonu. Pomocí té vykroužili z hlíny model, tzv. „falešný zvon“. Jeho povrch je voskový a z červeného vosku jsou na něm vymodelovány budoucí reliéfy, nápisy i koruna zvonu.

Výzdoba je dílem pražských zvoníků, kteří při jejím návrhu zvolili neobvyklý přístup. „Naším záměrem je připomenout zničené zvony nejen nápisem, ale i přímo v reliéfní výzdobě pláště nového zvonu. Základ tvoří fragmenty inspirované různými zaniklými zvony, včetně částí původní výzdoby a úryvků textů, z nichž vyrůstá nový funkční celek. Připomínáme tak úsilí řady českých zvonařských dílen a vytváříme most mezi ztraceným a novým, tradičním a současným a snad i mezi lidskými srdci,“ říká staroměstský zvoník Kryštof Čižinský, který je spolu s Jakubem Kamínkem autorem návrhu pláště.

V dalším kroku se „falešný zvon“ s voskovými reliéfy pokryje několika vrstvami jemné hlíny, která se následně vypálí. Tím se sice model nenávratně zničí, ale přesný tvar, reliéfy i nápisy zůstanou otištěny do posledního detailu v hliněné formě. Ta se pak pevně stáhne kovovými obručemi, usadí se do licí jámy a upevní se zeminou, aby nepukla a vydržela ohromný nápor roztavené zvonoviny o teplotě přes 1000 °C.

Více o projektu Zvon #9801 se dozvíte na webu iniciativy 9801.cz, kde na výrobu a instalaci zvonu můžete také finančně přispět libovolnou částkou.
 

Cirk La Putyka: Cesty Dechberoucí akrobacie v šapitó Azyl78 na pražském Výstavišti
Autor

Právě v těchto dnech se pod střechou velkého stanu Azyl78 na pražském Výstavišti odehrává velkolepé představení Cesty. Je to zatím největší a nejnáročnější projekt v historii souboru Cirk La Putyka, v rámci kterého na jednom jevišti vystupuje více než 50 akrobatů, herců, tanečníků a hudebníků z různých koutů světa a napříč generacemi. Součástí představení je také 17 ukrajinských studentů, kterým principál souboru Rosťa Novák se svým týmem poskytl azyl před válkou.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé