První pomoc při pádu: Drobnosti ošetřete sami, ostatní nechte odborníkům

Autor

Úraz je potřeba nahlásit přímo na závodech v bezpečné
zóně Kooperativy nebo na ošetřovně v zázemí závodu.
Pokud vás odveze sanitka přímo do nemocnice, není
potřeba nic hlásit. O této skutečnosti jsme automaticky
informováni našimi záchranáři. Následně je potřeba si
stáhnout formulář „Hlášení o úrazu“, vyplnit a odevzdat
na kterékoliv pobočce Kooperativy. Číslo pojistné smlouvy
je pro dospělé pojištěné 5101349550. Nově jsou zdarma pojištěny všechny děti do 16 let včetně. V jejich případě je číslo pojistné smlouvy 5101349560. Kooperativa si následně ověří, zda jste byl pojištěn a zda se váš úraz stal na našich závodech.

První pomoc při pádu: Drobnosti ošetřete sami, ostatní nechte odborníkům

Mějte na paměti, že i prkotiny se mohou proměnit ve velké nepříjemnosti. A tak nepodceňujte ani banality. Vždy se snažte zranění vlastní, někoho ze skupiny či kohokoliv dalšího vyhodnotit s chladnou hlavou. Jaké jsou nejčastější zdravotní trable a jak si s nimi poradit? 

Odřeniny a tržné rány

Odřeniny omyjte pitnou vodou. Zásadně studenou, protože teplá způsobuje rozšíření cév, čímž dojde o k obnovení krvácení. Pokud se do rány dostaly nečistoty, odstraňte je kupříkladu pinzetou. Byť může jít o velice nepříjemnou proceduru, zabráníte infekci.

Následně ránu vydezinfikujte a zalepte či obvažte. Fáze dezinfikování není rozhodně nijak povznášejícím zážitkem, ale je nezbytná, aby nedošlo při léčbě ke komplikacím. Mějte na paměti pravidelné výměny obvazů či náplastí, pro urychlení hojení je pak možno používat po konzultaci v lékárně patřičné hydrogely.

Pokud je tržná rána či odřenina příliš velká nebo hluboká, nezdráhejte se zavolat záchranou službu. Lékař vše vyčistí s patřičnou odborností, velkou ránu zašije a může naordinovat antibiotika.

 

Úpal

Dlouhá jízda na slunci či v hodně horkém počasí může způsobit dehydrataci a úpal. Jakmile dojde k přehřátí organismu, tělo přestane vylučovat pot, díky němuž se organismus ochlazuje přírodní cestou, a je zle. Kromě bolesti hlavy a nevolnosti může postižený omdlít. Nejúčinnější pomocí je přikládání obkladů, obrovský efekt má led přiložený na třísla.

Pokud se úpal projeví až večer, dotyčný bude malátný, nesoustředěný, může zvracet, zatuhne mu šíje. Opět je základem ledový obklad či studená sprcha, v závažnějších případech zavolejte lékaře. Nikdy se nesnažte člověka s úpalem namočit celého do studené vody, může dojít k srdeční zástavě.

Poranění očí

Většina cyklistů už dnes na kolo vyráží s brýlemi, tudíž existuje minimální riziko, že se jim do očí dostane cizí předmět. Pokud se však přeci jen nějaké „smetí“ do oka dostane, prvotní pomocí je vypláchnutí čistou vodou přiměřené teploty. V případě větších obtíží postiženého položíme na bok a lijeme vodu do vnitřního koutku asi z deseti centimetrů. Jestliže je nežádoucí „smetí“ v oku zaražené, přivolejte lékařskou pomoc. Nikdy se nesnažte „nečistotu“ vyjmout pinzetou, protože hrozba poškození oka je obrovské.

Poranění pohybového aparátu

Pokud dojde při pádu k pohmoždění svalu, není nutné lékařské ošetření. Postačí přikládání studených obkladů. Podvrtnutý kloub vyžaduje rovněž ledování, následně je třeba fixace elastickým obinadlem. Nejúčinnější při následné léčbě je klid, přikládání ledových obkladů. Pokud se stav výronu nebude zlepšovat během pár dnů, rozhodně vyhledejte lékaře, protože může jít o poškození vazu.

Jestliže došlo k vymknutí kloubu, snažte se zraněného zafixovat, uklidnit a přivolat záchrannou službu. Stejný případ platí pro zlomeniny. Fraktura zápěstí, předloktí či rameno je u cyklistů nejčastějším úrazem při pádu. Zlomenina se projeví okamžitým otokem, pronikavou bolestí.

Při fraktuře dolní končetiny je třeba pokusit se znehybnit koleno i kotník. Snažte se s poraněným komunikovat, eliminovat šok. Pokud jde o otevřenou zlomeninu, je třeba ránu sterilně zakrýt, protože ztráta krve může ohrozit život.

Úrazy hlavy

Osvěta v oblasti používání přileb výrazně změnila statistiky, a tak počet úrazů hlavy při cyklistice výrazně poklesl. Zatímco proraženou helmu lze vyměnit v řádu hodin, zlomená lebeční kost vyžaduje léčbu v řádu několika měsíců, v krajním případě může mít i trvalé následky.

Poranění mozku je možné rozpoznat podle poruch vědomí, které jsou jedním z prvotních příznaků. Při otřesu mozku zraněný krátkodobě ztratí vědomí, následně si nepamatuje způsob, jakým ke zranění přišel. Delší časový úsek postiženého v bezvědomí je charakteristický pro těžší poranění mozku. Pokud ke ztrátě vědomí dojde s časovým odstupem, může jít o projev nitrolebečního krvácení.

Při pádu z kola a úrazu hlavu je prvotní snaha udržet poraněného při vědomí a zachovat průchodnost dýchacích cest. Následně pak zastavit krvácení a zakrýt rány náplastí či obvazem. Zraněný by se měl vyvarovat zbytečných pohybů, protože po pádu na hlavu může mít poraněnou krční páteř. I v případě, že se cítí fit, vždy přivolejte lékaře.

V krajním případě může mít cyklista po pádu poraněnou páteř. Pokud budete mít podezření na takto závažné zranění, snažte se zafixovat hlavu poraněného, aniž by došlo k rotaci páteře. Ošetřete základní životní funkce a samozřejmě zavolejte záchranou službu.

 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé