Rozhovor s Jardou Kulhavým před NOVA Bikemaraton Drásal

Autor
Rozhovor s Jardou Kulhavým před NOVA Bikemaraton Drásal

Jardo, vyhrál jsi úplně všechno, se vyhrát dalo, Olympiádu, mistrovství světa, Evropy, Cape Epic. Přitom právě v sezoně před Londýnem jsi neměl právě dobrou sezonu, kde jsi vzal tak silnou víru, že jsi olympiádu dokázal vyhrát?

Myslím že sezona nebyla úplně špatná, jezdil jsem na pódiu, nebo v první desítce, zamozřejme to nebylo jako rok před tím kdy jsem vyhrál skoro všechny světáky. Každopádně cílem byla Olympiáda a k té jsem vše směřoval včetně náročné přípravy, která byla sřejmě i důvodem slabších výsledků. Před Olympijským závodem jsem ale odpočinul a forma byla tam kde měla být.

V kariéře jsi měl i některé období bez úspěchů, jak jsi se dokázal vrátit zpět na vrchol, co nebo kdo ti v takových chvílích pomohl?
 

Víceméně jsem si to vždy musel vyřešit především sám se sebou. K tomu mi pomáhali lidi v mém osobním týmu, především Viktor Zapletal, Zdeněk Loffelman a Emil Bolek. Za většinou výsledkových propadů byly menší nebo větší zdravotní trable, věděl jsem ale že když je vyřeším, brzy se vrátím zpět.  

Jsi ikonou světové cyklistiky, je pravděpodobné, že tvoje výsledky už nikdo z Čeců nezopakuje, kde stále bereš motivaci závodit, cítíš pořád vnitřní naplnění při závodech?

Aktulálně je moje motivace hlavně si užívat poslední závody, zároveň poznávat nové destinace. Každopádně letos ještě mám ambice ve světových maratonech.

Práce profesionálního sportovce je velmi fyzicky i psychicky náročná, cyklistika je jedním z nejnáročnějších sportů, jak odpočíváš a nabíráš opět energii, především tu psychickou.

Dříve jsem více odpočíval, bylo to o tom že jsem po tréninku lehl k televizi a nebo i spal. K tomu regenerace, sauna, masáže, plavání. Dnes mám ke sportu hodně jiných mimosportivnívh aktivit, místo masaží se musím davát do kupy s Fyzioterapeutkou, bez ní bych už asi ani nejezdil :) Na nabíraní psychické energie mi stačí že čas v tréninku je efektivní,  k tomu kamaradi, dobrá káva a občas to zalít Plzní. 

Psychická stránka je při závodech většinou rozhodující, všechny svoje vítězství jsi asi nejdřív musel vybojovat a umět si je představit ve svojí mysli. Co bylo podle tebe klíčové na cestě za olympijským zlatem?

Klíčové pro mě bylo ,že člověk musí vědět že reálně patří fyzicky výkonnostně mezi nejlepší jezdce. Potom už to bylo jen o 100% odvedeném tréninku a s tím spojené pocity a sebedůvěra. Zbytek už si člověk musel nastavit v hlavě, včetně celého závodního dne. Z toho nejdůležitější  je samotný závod ,kdy jsem vždy měl několik možných scénářů a na každý měl nějakou taktiku .

A jak pracuješ s pochybnostmi o sobě samém? Má vůbec olympijský vítěz někdy nějaké pochybnosti?

Pochybnosti jsou vždy na místě a je jedno kdo jste. Defekty, pády se nevyhnou nikomu, v tom je cyklistika neúprosná. Samozřejmě když se věnuji na 100% všem detailům, s tím roste sebedůvěra a pochybnosti jsou v menšině. 

Járo, věříš v něco vyššího nad námi? Věříš v osud nebo v tom, že si člověk utváří svůj život sám?

Věřím v to, že osud přeje připraveným. Zároveň si každý někdy vybere smůlu, tak se to prostě děje .

Nova Bikemaraton Drásal se jede nedaleko tvého bydliště, uvidíme Tě letos znovu na startu?

Závod mám v plánu i letos.

Tipy na výlety v okolí závodu Bikemaraton Drásal České spořitelny
Autor

Začátek letních prázdnin se nezadržitelně blíží! Zveme vás proto na jeden z nejstarších závodů horských kol v České republice - Bikemaraton Drásal České spořitelny! Na tomto kultovním závodě pro vás máme nachystaný největší výběr cyklistických tras!
Váháte tedy, co podniknout poslední víkend  před koncem školního roku? Přijeďte si s námi zazávodit a také prozkoumat okolí závodu. Hostýnské vrchy, kde se závod odehrává, nabízí hned několik úžasných míst, které nesmí vaší návštěvě uniknout! A co teprve vyhlášená točená zmrzlina v nedalekých Dobroticích!? Tipy na výlety vám přinášíme právě tady!
 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest