Rozhovor s Kateřinou Vackovou ze společnosti Loono

Autor

Nadace PPF vznikla na podzim 2019 a dala si za cíl dělat dobré projekty ještě lepšími. Jejich cíl byl od začátku a stále je pomáhat těm, kteří dávají české společnosti něco navíc. Něco nového a inspirujícího. Zároveň snesou srovnání v mezinárodním kontextu, ať už evropském nebo světovém. Za každým takovým projektem ale vždy stojí významné osobnosti, kterým chce Nadace PPF podat pomocnou ruku a s podporou posunout jejich projekt dál a výš. Jednou takovou je Kateřina Vacková, zakladatelka organizace Loono.

Rozhovor s Kateřinou Vackovou ze společnosti Loono

Co je Loono?


Loono je nezisková organizace, která už sedmým rokem učí veřejnost o prevenci vážných onemocnění a která už díky tomu zachránila na 50 lidských životů. Jsme tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů. Skrze workshopy ve školách, firmách i na festivalech vzděláváme veřejnost v oblasti prevence onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (#zijessrdcem). Nezapomínáme ale ani na reprodukční (#doledobry) a duševní zdraví (#dobrenitro). O zdraví a těle mluvíme srozumitelně, nestrašíme děsivými statistikami a inspirujeme ostatní, aby se o sebe starali rádi a zavčas. Záštitu nad námi převzala 1. lékařská fakulta UK. Našimi odbornými garanty jsou lékaři z oborů gynekologie, urologie, kardiologie i praktického lékařství.


Proč je prevence podle vás tak důležitá?


Prevence zkrátka zachraňuje životy. Ukázkovým příkladem může být i můj příběh (pozn. Kateřina založila Loono po své zkušenosti s rakovinou, kterou včas odhalila ve svých 22 letech!), nebo třeba fakt, že až třetina Čechů umírá na nemoci srdce (to často souvisí s primární prevencí – nezdravý životní styl, alkohol, kouření). My klademe důraz jak na primární, tak sekundární prevenci. Cílem primární prevence je omezit vůbec vznik nějakého onemocnění, a to odstraněním rizikových faktorů, které k onemocnění mohou vést. Typickým příkladem je například edukace o vlivu kouření na vznik infarktu nebo rakoviny plic. Podstatou sekundární prevence je včasná diagnostika již vzniklého onemocnění. V tom hrají roli především screeningové programy a preventivní prohlídky, které pravidelně připomínáme.  Na pravidelnou gynekologickou prohlídku totiž v ČR chodí jen každá druhá žena, alarmující statistika, že? To číslo mě velmi mrzí, hlavně proto, že např. rakovina děložního čípku se díky preventivní prohlídce dá odhalit v raném stádiu a úspěšnost vyléčení je pak velmi vysoká. Také víme, že pouze 25 % lidí v Česku chodí na preventivní prohlídky ke svému praktikovi. Spousta z nich dokonce svého praktika nemá. Za posledních pět let se zájem o preventivní prohlídky naštěstí zvýšil (zejména v návštěvnosti mamografického a kolonoskopického screeningu), ale není to pořád to, co bychom si představovali. To určitě chceme změnit. 

Jaké jsou hlavní aktivity Loono? 


Naší misí je vzdělávat veřejnost v oblasti prevence, ať už offline (skrze workshopy ve firmách, školách a festivalech), tak také online, kam jsme i díky koronavirové krizi hodně aktivit přesunuli a pořádáme vzdělávací webináře nebo livestreamy právě tam. Jsme hodně aktivní od samého začátku také na našich sociálních sítích (instagram, facebook, linkedin nejvíce), kam pod @loonocz každý den přidáváme články, infografiky a videa, abychom pozitivní cestou ukázali, že na zdraví záleží. Poslouchat můžete i náš podcast, stačí do své oblíbené podcastové aplikace zadat “Loono”. Pod hashtagy prsakoule je do dnešního dne přes 3500 zmínek. Vedle samotného vzdělávání veřejnosti vzděláváme i učitele a lékaře. Učitelům připravujeme edukační sady, které jim usnadní vzdělávání o zdravotních tématech svých žáků. Tyto sady zaměřené na témata sexuální výchovy, zdravého životního stylu a první pomoci, budeme od září poskytovat do základních a středních škol po celé republice. Lékaře pak vzděláváme i na nejrůznějších konferencích. Nově také pracujeme na vývoji mobilní aplikace, kde budou mít lidé veškeré informace o prevenci a zdraví na jednom místě. 


A jaké jsou vaše cíle?


Kromě toho, že nechceme polevit ve vzdělávání veřejnosti v oblasti prevence, ba naopak přidávat budeme další a další témata, tak chceme začít se změnami už od základu. Pustili jsme se například do vyjednávání o systémových změnách ve školství. Rádi bychom obměnili současné školní osnovy tak, aby se děti o zásadách prevence dozvěděly již na základní a střední škole. Mezi naše další cíle patří také vychovávat novou generaci lékařů a zdravotníků, kteří ke svým pacientům přistupují individuálně a šíření povědomí o prevenci je pro ně samozřejmostí. To se nám myslím už celkem daří. :-)


Co chystáte do budoucna? Nějaké konkrétní plány?


Naší největší novinkou bude právě preventivní aplikace. Její ostré spuštění plánujeme na začátek roku 2022 a je rozhodně na co se těšit. Na aplikaci spolupracujeme s vývojáři a dalšími dobrovolníky z Česko.Digital, za finanční podpory Nadace PPF. Velké díky za jejich podporu. I po 7 letech naší činnosti v oblasti edukace prevence totiž vidíme, že veřejnosti stále chybí základní informace v oblasti prevence a zdraví. To ostatně potvrzuje i dokument MZČR - Zdraví 2030, který ukazuje, že problém s porozuměním informací týkajících se zdraví a péče o něj má až 60 % populace. Společně tedy vytvoříme místo, kde budou dostupné kompletní informace o prevenci závažných a civilizačních onemocnění v přehledné, srozumitelné a zábavné podobě. Součastí budou i různé aktivizační prvky, které zajistí, aby lidé jen pasivně nekonzumovali obsah, ale skutečně pro své zdraví začali něco dělat. Aplikace lidem v pravidelných intervalech připomene důležité lékařské prohlídky, ale nabídne třeba také veškeré informace o průběhu vyšetření nebo možnost vyhledat lékaře. Zároveň podpoří uživatele v provádění samovyšetření a primární prevenci, tedy zdravém životním stylu. Fanoušci mohou už nyní sledovat aktualizovanou stránku www.loono.cz/aplikace, kde se dozví veškéré aktuální informace ohledně vývoje. V jejím vývoji nás mohou podpořit finančně jak firmy, tak jednotlivci, stačí se nám ozvat.  


Vaše stánky lze nalézt i na akcích KPŽ, co se v nich lidé mohou dozvědět?


Na akcích KPŽ účastníky vzděláváme se stánky zaměřenými na naše dvě kampaně – Dobré nitro, která se zabývá duševním zdravím a Sahám si na ně každý měsíc (#prsakoule), která se zabývá onkologickou prevencí. 

V rámci Dobrého nitra učíme, jak předcházet a včas odhalit duševní onemocnění i na koho se obrátit, pokud se objeví u vás nebo někom ve vašem okolí. Zaměřujeme se na provázanost duševního zdraví s tím fyzickým, na rizikové faktory a nejčastější projevy duševních nemocí i to, jak o duševních onemocněních mluvit. 

Ve stánku #prsakoule se zas účastníci naučí, jak správně a pravidelně vyšetřovat prsa a varlata a odhalit tak rakovinu v časném stádiu. Školíme na speciálních gumových modelech, ve kterých jsou ukryty bulky. Každý si tak může zkusit nahmatat, jak rakovina vlastně vypadá. Zmiňujeme i prevenci rakoviny děložního čípku, kůže a střeva a připomeneme, kam a kdy zajít na preventivní prohlídku. 

A na závěr taková obligátní otázka. Co vy a cyklistika? 


Na kole jezdím od malička a do dneška je cyklistika jedním z mých nejoblíbenějších sportů. S rodiči jsem několikrát prošlápla Český ráj i Šumavu. Brzy mě čeká také můj první triatlon. Zrovna mám i objednané nové kolo, ale s covidovou situací se veškeré dodávky velice zpozdily. To mi ale nebrání brázdit silnice na tom starším. Často jezdím na kole i do práce do nemocnice, což mám nějakých 12 km. 

Nadace PPF kromě Loona a Kola pro život podporuje i mnoho dalších zajímavých projektů, o kterých se více dočtete na našem webu www.nadaceppf.cz 
 

Finálový večer KPŽ 2021 bude SHOW!
Autor

Milovníci horských kol, zbystřete! Letošní sezona se nezadržitelně chýlí ke konci, boje v dospělých, dětských i týmových bodovacích soutěžích seriálu KPŽ se řítí do finiše. A právě proto odtajňujeme informace ohledně Finálového večera – společenské události, která se každoročně těší velké oblibě a kde pravidelně oficiálně uzavíráme sezonu. A letos to bude SHOW!
 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé