Rozhovor s Ondřejem Fojtíkem, organizátorem NOVA Bikemaraton Drásal

Autor
Rozhovor s Ondřejem Fojtíkem, organizátorem NOVA Bikemaraton Drásal

Ondřeji, na co byste nalákal cyklistické nadšence, aby se zúčastnili letošního ročníku Drásala?

Chtěl bych na Drásala pozvat všechny, protože si myslím, že každý si tu přijde na své. Milovníci extrémních výkonů mají v hlavě určitě už několik týdnů trasu Trachea Obr Drásala, kde startuje i řada vynikajících závodníků. Trasa A patří již několik let do kalendáře UCI a na startu je jedna z posledních možnosti potkat se s Jardou Kulhavým, který údajně po letošní sezoně končí s profesionalní karierou. Dále je k výběru trasa na 58 a 31km, a Drásalovská vyjížďka, takže na horském kole se v rámci Drásala projede uplně každý. Pro děti jsou velkým lákadlen dětské závody, navíc s bezplatným vstupem díky podpoře města Holešova. A pro doprovody je připraven doprovodný program v rámci seriálu Kolo pro život, vstup do prostor zámku a v neposlední řadě také příjemná atmosféra zámecké zahrady. Hostýnské vrchy drásalem žijí, takže si nenechte ujít tuto společenskou událost.

Vy sám jste špičkový závodník s bohatými zkušenostmi. Doporučil byste závod i nezkušeným jezdcům, kteří se cyklistice nevěnují pravidelně? 

To už jsem odpovědel. 

Jaký ohlas má bikemaraton Drásal mezi zahraničními závodníky?

Myslím, že se nám daří i přes trochu nevýhodnou polohu, prosadit se mezi evropské maratony. Většinou jsou cizinci mile překvapeni z rozmanitosti trasy, její fyzické náročnosti a netypickým zázemím u zámku. Zázemí a kulisa v prostoru cíle navíc nemá v oblasti akcí pro veřejnost obdoby, takže se k nám rádi vrací, pokud to jejich týmové povinnosti dovolí. 

Kdybyste měl vyjmenovat tři nejdůležitější vlastnosti úspěšného cyklisty, které by to byly?

Vytrvalost, chytrost a vášen pro cyklistiku- ikdyž to asi není vlastnost.

Cyklistika patří v Česku k velmi rozšířeným aktivitám, a to především ta amatérská. Projevuje se to i ve větší účasti na závodech typu Drásal?

Přál bych si, aby tomu tak bylo, protože myslím, že sport patří velmi výrazně do životního stylu. Mám ale pocit, že generace, která si chce svoje síly ověřit na náročných akcích stárne a ti mladší vyhledávají častěji aktivity, které jdou více po povrchu a stačí, aby u nich vypadali cool alespoň na fotkách. Ale rád bych se pletl. 

Tipy na výlety a vyjížďky na kole v okolí Holešova
Autor

Pokud jedete do Holešova na Drásala na celý víkend, určitě stihnete uskutečnit také pár výletů nebo prohlídek zajímavých míst v okolí, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s cestovní kanceláří CzechTourism a jejím projektem Česko jede.

 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest