Rozhovor se Zdeňkem Grygerou

Autor
Rozhovor se Zdeňkem Grygerou

Foto zdroj: ZDE

Zdenku, Vy jste zažil fotbalovou karieru na profesionální úrovni. Jakou roli hraje cyklistika? 

Cyklistika se využívá hlavně na regeneraci po zápase nebo pokud má hráč zdravotní problémy a je limitován. 

Jaký Vy máte vztah ke kolu? 

Můj vztah ke kolu je velmi kladný, i když nastal až po ukončení fotbalové kariéry a začal jsem se tomu aktivně věnovat. Dokonce jsem se zúčastnil několika závodů, ale samozřejmě nejvíce vzpomínám na to, když jsem jel Drásala.

Bylo kolo součástí fyzické přípravy například v Juventusu nebo Ajaxu, kde jste působil?

Musím přiznat, že v zahraničí ani u nás už se kolo v rámci fyzické přípravy nevyužívá. Přeci jenom se zatěžují jiné svaly, než je potřeba ve fotbale, a proto se využívá jen na regeneraci nebo když má hráč zdravotní problémy. 

Kdybyste měl nalákat cyklistické nadšence na Drásala, na co by to bylo?

Tak především je to závod s velkou historií, který je známý snad po celé republice a musím říct, že pokaždé když jsem to jel nebo se přišel podívat, musím pochválit pořadatele za to, jak je to zorganizováno, servis podél tratí nebo celodenní doprovodný program a samozřejmě večerní pobavení. Je to závod, kterým všichni žijí a všichni se na to těší.

Proč je podle Vás kolo vhodným doplňkem pro fyzickou přípravu?

Kolo je především dobré na to, že eliminujete dopady jako je to například u běhání. Je to jednodušší a samozřejmě poznáte i okolí, krajinu.

Budete se účastnit letošního ročníku Drásala?

Aktivně se bohužel účastnit z časových důvodů nebudu. Nemám tolik natrénováno a najeto, abych tuhle náročnou trať zvládl, ale určitě se přijdu podívat, jak na start, tak během toho celého dne. Zafandit, podívat se, jak se závodníkům daří a také pozdravit známé a kamarády. 

Znáte ze své bohaté fotbalové kariéry nějaké hráče, kteří byli vášnivými cyklisty? 

Musím říct, že především v Itálii je to populární sport a třeba bývalý spoluhráč z Juventusu Fabrizio Ravanelli vím, že ještě dnes jezdí závody. Mancini je velký cyklista, Stefano Pioli, nynější trenér AC Milán, se dokonce vsadil, že když vyhraje titul, pojede dlouhý úsek na silničním kole a splnil to. U nás si myslím, že se cyklistice také hodně věnují, ale jmenovitě bych teď neřekl. 

Proč by podle Vás měli děti vyzkoušet cyklistiku? 

Já to beru jako určitý základ. Všichni jsme začínali jezdit na kole, a i dneska je to stále důležité. Přece jenom je tam i balance, takže naučit se vůbec udržet rovnováhu a samozřejmě sportovat a být aktivní. 
 

Tipy na výlety a vyjížďky na kole v okolí Holešova
Autor

Pokud jedete do Holešova na Drásala na celý víkend, určitě stihnete uskutečnit také pár výletů nebo prohlídek zajímavých míst v okolí, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s cestovní kanceláří CzechTourism a jejím projektem Česko jede.

 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé