Samuel Sánchez, olympijský šampion, udělal kariérní veletoč!

Autor

Adam Hansen, australský klokan, co teď bydlí v Beskydech, se vrhl na Ironmany alias dlouhý triatlon, nicméně tam se ještě jistá cyklistická paralela vidět dá. To někdejší klasikářská superstar Tom Boonen už je svému někdejšímu živobytí vzdálenější, protože začal řádit v automobilovém okruhovém seriálu. Ale i tam vidíme kola, byť jich je o něco víc. A pak je tu Samuel Sánchez, olympijský vítěz v silniční cyklistice z Pekingu 2008, který se zcela vymkl. Našel se totiž na sněhu.

Samuel Sánchez, olympijský šampion, udělal kariérní veletoč!

Druhý zleva v horní řadě je Michal Schlegel, čtvrtý Dan Babor a Tomáš Bárta stojí zcela vpravo. Letošní soupiska španělského profesionálního týmu Caja Rural uvádí tři domácí jména, a když se hoši z Česka sešli začátkem roku na slavnostní prezentaci, na společné fotografii měli i jednoho speciálního hosta.

Slavil triumfy na Grand Tour

Ve světlém sáčku vprostřed spodní řady stál on. „Díky za pozvání,“ vzkázal pak přes svůj instagramový profil. „Je fajn vidět, že i další rok důvěřujete kolům MMR.“ Samuel „Samu“ Sánchez je totiž ambasadorem španělské značky bicyklů, které tým sedlá. A nadto i šéfem juniorského celku MMR Cycling Academy.

Jak vidno, od sportu, co ho dobře a dlouho živil, se zcela neodpojil a dál sleduje velká jména dneška. „V současné cyklistice jsou těmi pravými šampiony Roglič, Pogačar, Van Aert a Van der Poel, ti dominují,“ říkal. „A s nimi po návratu ze zranění taky Evenepoel.“

Celou letní sezonu byl jeho instagramový účet plný cyklozáběrů, ale jen co i ve Španělsku napadl sníh, přilbu s průduchy nahradila ta zateplená a brýle s nožičkami ty na popruhu. Z cyklisty se stal lyžař.

Snad každý si ho pamatuje coby profesionála cyklistu. Jaký to byl bojovník, který za vrchol své kariéry může označovat rok 2008, kde se pod Velkou čínskou zdí chytal za hlavu, jako by nevěřil v olympijské zlato, co právě vybojoval. K tomu cestou sesbíral šest etapových úspěchů v závodech Grand Tour a druhý byl celkově na Tour i Vueltě.

Samuel Sánchez: lyžovat uměl dříve než na kole

Když pak ale v roce 2017 po 17 zářných sezonách končil, tušil, že mu jeho závodní instinkt nedá pokoj. „Ten, kdo byl na vrcholu ve svém sportu, bude chtít vždycky soutěžit. Současně jsem ale nechtěl být cyklistou do čtyřiceti let. To mě nemotivovalo.“

Samuel Sánchez
Samuel Sánchez jako ambasador značky MMR při prezentaci týmu Caja Rural.

A tak se v 39 letech vrátil tam, kde jeho sportovní příběh začal. Když pocházíte z Ovieda na dohled Biskajskému zálivu, nečeká se od vás úplně, že propadnete zasněženým svahům. „Ale já na sněhu vyrůstal, jsem takový sněhulák. Lyžovat jsem se naučil jako prcek a lyžoval až do osmnácti let,“ vyprávěl. „Na lyžích jsem se naučil ještě dřív, než jsem to uměl na kole. On to byl vlastně rodinný sport, lyžovali jsme všichni.“

Ráno býval na sjezdovkách a jakmile zavřeli vleky, skočil ještě na běžky. Ale větší angažmá v lyžování nemohl podniknout, dokud nezamával pelotonu sbohem, protože manažeři cyklistických týmů adrenalinové sporty nevidí úplně rádi. Vlastně vůbec.

Na technice ještě musí pracovat

Dnes je mu čtyřicet pět a sport svého dětství může zase provozovat s větší svobodou. Udělal si trenérskou licenci druhé třídy. Ale ne proto, aby učil lyžovat děti. Dělal to pro svoje vlastní znalosti. A pustil se mezi španělskými masters neboli veterány závodit v obřím slalomu. Výsledky byly pozoruhodné hned od startu: už v první sezoně mezi závodníky od 40 do 45 let jeden závod vyhrál, v dalším byl druhý a pak ještě i třetí. Jednou šampion, navždy šampion.

Samuel Sánchez z kola přesedlal na lyže. Foto: instagram Samuela Sáncheze
Samuel Sánchez z kola přesedlal na lyže. Foto: instagram Samuela Sáncheze

„Ale pořád toho mám tolik co zlepšovat,“ měl jasno. „Rád bych jednou závodil i na Světovém poháru, ale uvědomuju si, že tam jsou borci, co závodili řadu let už od mládí. Ale to mi dává ambice a chuť se zlepšovat. Rychlost mám v sobě. To je stejné jako na kole – buď ji máte, nebo ne. Kolo mi taky pomohlo najít správnou stopu. Na kole občas sjíždíte z hor sedmdesátkou a netušíte, co bude za další zatáčkou.“

Pro všechny povinnosti si v této zimě nestihl ještě na kombinézu připnout startovní číslo, stále ale doufá, že v dubnu by mohl v Sierra Nevadě stanout na startu španělského šampionátu, kde loni skončil sedmý. „Neudělal jsem tehdy nic dobře. Prostě jsem lyžoval hrozně,“ kál se, ale trénink mu dává naději: „Zlepšuju se. V rychlosti už mi to jde, ale technika je něco jiného, na čem musím ještě zapracovat.“

Majk na cestách o plánu stravování během cesty do Singapuru: Těším se, že půjde i o kulinářský zážitek
Autor

Životní zážitek v sedle kola absolvuje v následujících šesti měsících Michal Kamermeier. Borec pod přezdívkou Majk na cestách se chystá pokořit cestu z Brna do Singapuru. Pojede více než dvanáct tisíc kilometrů a trase bude přibližně šest měsíců. Kromě technických příprav, plánování a řešení financí se jednatřicetiletému Majkovi honí hlavou myšlenky i na podobu stravování během neobvyklé cesty.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest