Šest tipů jak udržet ruce a nohy v teple, aby z prstů nebyly rampouchy

Autor

Zůstat věrný kolu ve venkovních podmínkách mimo hlavní cyklistickou sezonu je často pořádná bitva morálně-volních vlastností s pohodlnějším já. Jeden z nejčastějších faktorů, který ovlivňuje naše rozhodnutí, zda do psího počasí vyrazit, je přitom obava z promrzlých prstů na rukou i nohou. Přitom stačí málo a vaše končetiny budou jako v bavlnce.

Šest tipů jak udržet ruce a nohy v teple, aby z prstů nebyly rampouchy

Proč nám vlastně nejvzdálenější periferie těla mrznou? Náš jedinečný biologický stroj při pobytu v chladném prostředí omezuje krevní oběh do rukou i nohou a soustředí se na zahřátí jádra, ukrývajícího životně důležité orgány, a mozku. A když méně prokrvené prsty ještě vystavíte ledovému větru, je jasné, jaké pocity ve vás budou převládat.

Přitom platí jednoduchá úměra: čím vyšší bude vaše rychlost a nižší dynamika pohybu, tím víc promrznete. Po dlouhém rychlém sjezdu konečky prstů sotva ucítíte a naopak, táhlý výjezd vás i v mrazu spolehlivě zahřeje. Jak tedy s chladem účinně bojovat?

Rukavice vybírejte pečlivě

Začněme u ochrany rukou. Na první pohled se může zdát, že v nepřeberné nabídce nejde sáhnout vedle. Přesto raději věnujte výběru rukavic patřičnou pozornost a na pletené palčáky od babičky raději zapomeňte. Ideální je vybírat přímo z nabídky určené speciálně pro cyklisty, která bere v úvahu nutnost jistého úchopu řídítek a mívá povrch rukavic doplněný o protiskluzové prvky.

Tříprsté rukavice zajistí každému cyklistovi náležitý tepelný komfort i v mrazivých podmínkách.

 

Tříprsté rukavice zajistí každému cyklistovi náležitý tepelný komfort i v mrazivých podmínkách.

Samozřejmostí je dnes nabídka rukavic do mírnějšího chladu až po hluboký mráz, s kterým bojují bajkoví dobrodruzi třeba při extrémních závodech v polárních oblastech. Do lidštějších podmínek lze rozhodně doporučit neoprenové rukavice, které udrží vaše ruce v teple, i když je namočíte. Jen pozor. Neopren vyhřívá vaše teplo, takže pokud vám zmrznou prsty na kost, nebude fungovat. V případě skutečně nízkých teplot volte raději rukavice s patřičným zateplením. Pomyslný vrchol představují v segmentu MTB používané speciální zateplené návleky, které se upevňují na řídítka a kryjí i páky brzd a řazení.

Volba ponožek

Při jízdě v chladném počasí se vyplatí věnovat pozornost i výběru ponožek. Není totiž vůbec od věci mít v teple nejen kotníky, ale i část lýtek.

Na trhu jsou samozřejmě speciální zimní ponožky/podkolenky, v nouzi ale rozhodně můžete navléknout dvoje ponožky na sebe.

Boty, nebo návleky?

Pokud se zaměříme na komfort prstů na nohou a chodidel, můžeme při zimních vyjížďkách volit mezi dvěma směry. Buď lze obout speciální zimní tretry, které zahřejí i ochrání před vlhkostí. Nebo volit finančně méně náročnou a podle našich zkušeností preferovanější cestu, kterou představují cyklistické návleky na klasické tretry.

Pro zimní cyklistiku budete potřebovat správné oblečení, a tak se můžete potěšit nákupy. Foto: Michal Červený

 

Pro zimní cyklistiku budete potřebovat správné oblečení, a tak se můžete potěšit nákupy. Foto: Michal Červený

Stejně jako v případě rukavic, i návleků najdete na pultech nepřeberné množství. Jen mějte na paměti, že všeho moc škodí a například neopren tlustý čtyři milimetry umí zahřát až příliš. Volte tedy s rozumem podle podmínek, do kterých se chystáte vyrazit.

Uvolněte cestu krvi

Při jízdě v zimě si zvykněte neutahovat tretry tolik jako v létě. V méně stažené noze bude lépe cirkulovat krev a vaše prsty přísun teplé tekutiny rozhodně ocení.

To samé pak platí i pro rukavice. Volte raději volnější, které při ohybu prsty tolik nestáhnou. A pozornost věnujte i zakončení rukávů, aby zbytečně neškrtilo přísun krve do dlaní.

Oblečení podle plánu

Pokud stojíte nad hromadou cyklodoplňků a nevíte, po čem sáhnout, zamyslete se nad charakterem plánované vyjížďky. Pokud jedete na lehký švih, volte hřejivější varianty.

Pokud budete vyrážet mimo hlavní sezonu, krátké rukavice určitě nebudou vhodnou variantou. Foto: Michal Červený

 

Pokud budete vyrážet mimo hlavní sezonu, krátké rukavice určitě nebudou vhodnou variantou. Foto: Michal Červený

Jestli se ale chystáte pořádně dupnout do pedálů a nehodláte být venku od úsvitu do soumraku, můžete být v tepelném komfortu méně ostražití, protože se zahřejete intenzitou pohybu.

Mrkněte na posed

Možná se to na první pohled nezdá, ale zahřát se můžete i drobnou změnou posedu. Agresivní poloha s větší váhou na rukou omezuje ideální oběh krve do prstů, což v zimě pocítíte dvojnásob. Jednoduché řešení představuje lehké zvýšení pozice řídítek, které sníží tlak na ruce. Pozor také na příliš křečovitý úchop řídítek, který rovněž pohyb krve omezuje. Řídítka držte pevně, ale uvolněně.

Jak z předchozích odstavců vyplývá, zimy není nutné se bát. A pokud se tepelný komfort rukou a nohou naučíte ovládat, rychle přijdete na to, že ježdění venku za každých podmínek se prostě nic nevyrovná.

Nohy nahoru! Jde o magický způsob regenerace pro cyklistu po tréninku?
Autor

Mýtus nebo pravda? Slyšeli jste, že po tvrdém tréninku si máte dát nohy nahoru, abyste urychlili regeneraci? Zkoušeli jste daný postup někdy? A byli jste na rozpacích z výsledku? Pojďme se podívat, jak by taková technika měla vlastně fungovat, a jestli opravdu s regenerací pomůže.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest