Spánková hygiena

Autor

Pojďme si představit pár tipů a pravidel jak bojovat si nespavostí a díky kterým, pokud je budete dodržovat, byste měli dosáhnout klidného a kvalitního spánku, jenž je základním kamenem pevného zdraví.

Spánková hygiena

Nastavte si pravidelný rytmus

Pro lidské tělo je důležitý pravidelný rytmus, proto zkuste dodržovat každý den zhruba stejný čas, kdy večer ulehnete do postele a to samé i s ranním vstáváním. Pokuste se tento harmonogram držet i přes víkend.

Nejezte těžká jídla a nepijte příliš kafe

O neslučitelnosti kofeinu v krvi a hladkého spánku asi každý tuší, kávu byste neměli pít už od 4 – 6 hodin před spaním. Na večer také omezte tučná jídla, ulevíte tak tělu od náročného trávení, které spánek narušuje, stejně tak se vyhněte i alkoholu a nikotinu. Zároveň nechoďte spát hladoví, jestli trávíte den aktivně, máte tak zrychlený metabolismus a večeříte více než dvě hodiny před spánkem, může se vám lehce stát, že dostanete hlad dříve, než usnete. V tom případě si těsně před ulehnutím do postele dejte něco malého, třeba plátek sýra, nebo vypijte sklenici mléka, ať můžete v klidu usnout.

Upravte svou ložnici a omezte modré světlo

Před spaním byste se měli snažit co nejméně sledovat televizi a koukat do telefonu, nejen že váš mozek rozrušují zprávy, které těmito prostředky přijímáte, ale navíc modré světlo vycházející z LED monitorů výrazně narušuje usínání i celý spánkový cyklus. Ložnice a vaše postel by měly být místem, které slouží výhradně ke spánku a milostnému životu, v průběhu dne byste měli trávit v posteli co nejméně času. Před ulehnutím otevřete okno a místnost vyvětrejte, doporučená teplota ke spaní je 18 – 20 stupňů. Také se snažte pokoj upravit tak, aby v něm přes noc byla tma, světlo budíku, nebo od reproduktorů, či počítače narušuje klidný průběh spánku víc, než si myslíte.
 


 

V průběhu dne buďte aktivní

Důležitým krokem ke klidné noci je aktivně strávený den, během kterého byste neměli uléhat do postele, ani spát. Když tak si jen na 30 minut zdřímněte, pokud byste únavu již opravdu nezvládali. Pokuste se strávit přes den nějaký čas na vzduchu a to nejlépe fyzickou aktivitou. Večer se už snažte být v klidu, vyrazte na lehkou procházku, ale nepřepínejte se.

Šimon Souček

Autor Šimon Souček

Milovanou házenou vyměnil za kolo, nyní se pravidelně účastní závodů Kolo pro život. Jeho aktivní zájem o sport ho zavedl ke studiu na UK FTVS.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé