Spása přišla z Tábora! Tomáš Bábek vsadil na švadleny s metrem místo větrného tunelu

Autor

Větrné tunely, 3D scannery, speciální čipy na těle… Vrcholová cyklistika jednadvacátého století je mimořádná věda. Ti nejlepší investují miliony eur. Zejména v případě dráhové cyklistiky se hledají tisíciny vteřin, které mohou v konečném důsledku znamenat rozdíl mezi slávou a zatracením. Lze elitě konkurovat s minimálními finančními prostředky. Už brzy bude jasná odpověď.

Spása přišla z Tábora! Tomáš Bábek vsadil na švadleny s metrem místo větrného tunelu

Český reprezentant Tomáš Bábek, adept na zlatou olympijskou medaili z dráhové cyklistiky v Tokiu, sice pojede ve speciální kombinéze, ovšem její příprava pro japonské hry trvala pouhý měsíc! A místo všech moderních technologií přišel ke slovu klasický krejčovský metr, spínací špendlíky a notná dávka improvizace!

Bábek chtěl pro životní závod využít služeb specializované společnosti, která mu měla vyrobit kombinézu na tělo ve Velké Británii. Jenže pět týdnů před startem her se rodák z Brna dozvěděl, že spolupráce nebude naplněna. A musel rychle improvizovat.

Bonusem zkušenosti z velodromu v Manchesteru

Sice totiž ušetřil bezmála čtvrt milionu korun, které podle dostupných informací společnost požaduje za zhotovení kombinézy na míru s využití větrného tunelu a 3D scanneru, jenže neměl v čem startovat na olympijských hrách.

A tak přišel ke slovu dodavatel dresů české reprezentace z Tábora, který dal původně Bábkovi „tichý“ souhlas s využitím specializované firmy. „Naší obrovskou výhodou je, že jsme připravovali kombinéze pro národní tým Velké Británie či tým Alpecin Fenix a jejich lídra Mathieu van der Poela. V případě britské reprezentace se jednalo o osmnáct měsíců vývoje. Za finální verzí je 40 prototypů či různých modifikací. Vyrobili jsme vlastně tři sta kusů kombinéz, které testovali britští cyklisté napříč disciplínami, než jsme dostali zelenou k výrobě konečného produktu,“ vysvětluje František Raboň, marketingový ředitel firmy Kalas.

Tomáš Bábek v nové kombinéze pro olympijské hry na velodromu v Izu při prvním tréninku. Foto: archiv Tomáše Bábka

Tomáš Bábek v nové kombinéze pro olympijské hry na velodromu v Izu při prvním tréninku. Foto: archiv Tomáše Bábka

V Táboře pochopitelně nemají k dispozici větrný tunel. Firma z jihu Čech v případě spolupráce s britským týmem těží z výjimečnosti velodromu v Manchesteru, který připomíná vesmírnou laboratoř a jejíž vybudování přišlo na půl miliardy liber. „Na dráze i kolem jsou umístěny tisíce senzorů, speciální kamery jsou na střeše a stěnách, nechybí čidla na proudění vzduchu v hale. Je to skutečně neuvěřitelná alchymie,“ přiznává Raboň.

Postupně se mění třeba látka na předloktích, změří se časy a výsledky zaznamenají. U dalšího kusu se modifikuje poloha zipu a znovu dojde k zanesení času. Jiná verze třeba skýtá hlubší výstřih, další změnu látky použité na zádech.

„Jakkoliv je důležité složení jednotlivých partií a kombinace materiálu, klíčová je stejně ve finále velikost. Pokud závodníkovi kombinéza nesedí a je větší, byť o jediné číslo, je k ničemu. A to bylo klíčové i v případě Tomáše Bábka, protože nebyl čas na nějaké experimentování,“ vypravuje Raboň.

Ušetřil skoro čtvrt milionu

Bábek dostal pokyn dorazit do Tábora i s kolem. Zástupci firmy připravili válce a úřadující mistr Evropy v sídle firmy usedl na kolo. Kolem se srotily švadleny a krejčovským metrem zaznamenávaly proporce úřadujícího mistra Evropy na kilometr s pevným startem.

„Vyrobilo se několik prototypů. Odeslali jsme je za Tomášem na soustředění do Bulharska. Prostřednictvím online hovorů jsme vylaďovali detaily. Párkrát Tomáš poslal fotku, jestli by šlo udělat drobnou modifikaci konkrétních míst. A v den zahájení olympiády jsme mu odeslali finální verzi,“ popisuje celou anabázi Raboň. “

V Táboře pak připravili pro Bábka ještě dvě drobné vychytávky. Speciální nízké ponožky, a pak aerodynamické návleky. Dráhaři mají totiž v nohách takovou sílu, že nohy nejsou k pedálům fixované pouze „zámky“ na tretrách, ale ještě speciálními řemínky. A ty mohou závodníka obrat o tisíciny vteřiny. Tudíž v Táboře nachystali pro českého reprezentanta návleky, které lze přetáhnout teprve přes zafixovanou nohu. Zdánlivá prkotina, která však může rozhodovat.

A to nejlepší na závěr? „Cena kombinézy, respektive celého setu, rozhodně nepřekračuje deset tisíc korun,“ říká Raboň. Jak je možné, že Bábkovi chtěli za kanálem La Manche účtovat pětadvacetkrát více. „Jde o marketing. Tamní výrobce určitě nemá k dispozici jiné materiály. Tomáš se nemá důvod k obavám. Z psychického hlediska se nemusí trápit. Má k dispozici nejlepší materiál, který je na trhu. A rychlostní disciplíny jsou hlavně o hlavě, protože tihle kluci jsou zatraceně rychlí všichni do jednoho,“ směje se Raboň.

Porazí Bábek borce vybavené kombinézami za statisíce? Už brzy dost možná v Táboře na zeď slávy vedle žlutého dresu lídra Tour de France (Mathieu van der Poel) přibude i trikot ozdobený olympijskou medailí z Tokia. A věřte, že v případě zájmu si můžete zcela totožnou kombinézu, v níž pojede Tomáš Bábek na velodromu v Izu o zlato, koupit pro vlastní potřeby. Podle pravidel totiž musí být trikoty použité při závodech komerčně dostupné.

Jak se Král cyklistiky Tomáš Bábek chystá na Tokio? Ráno ledová sprcha, v posilovně naložit 500 kilogramů…
Autor

Pět olympijských kruhů má denně před očima. Veškeré snažení upíná dráhový cyklista Tomáš Bábek k bitvám o medaile z Tokia, které se měly uskutečnit už před rokem, ale kvůli pandemii koronaviru byly odloženy o rok. V přetěžké době získal sprinter Dukly Brno extra motivaci do další práce. V pátek podruhé v kariéře ovládl anketu Král cyklistiky za rok 2020!

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé