Sport versus nemoc

Autor

Zdravotní problémy mnohdy znamenají zásadní limit pro sportovce, ať už se bavíme o úrazech, či různých onemocněních. Zatímco zraněním v cyklistice se dá předcházet o něco hůř, u nemocí to tak vždy být nemusí. Pojďme se tedy podívat na pár pravidel, které vám pomohou vyhnout se nuceným dnům v posteli a také na to, jak případně postupovat, když už vás nějaká nemoc skolí.

Sport versus nemoc

Jak nemoci předejít

Někteří lidé promarodí až jednu pětinu celého roku, jiní jsou zase nemocní jednou za pět let. V určitých případech to může být dáno geneticky, nespornou úlohu ale vždy hraje naše imunita. Obranyschopnost našeho organismu zásadně ovlivňujeme životosprávou. Základními stavebními kameny pro vybudování silné imunity jsou: dostatek spánku, pravidelný pohyb, vyvážená strava bohatá na vitamíny, oproštění se od stresu.

Jak poznat, že se nemoc blíží

Velké množství aktivních sportovců dělá zásadní chybu v ignorování symptomů předcházejících onemocnění, jakými jsou například neobvyklá únava, nebo bolest svalů. Výsledkem takového počínání bývá neefektivní trénink, který akorát zdecimuje už tak oslabené tělo a může vás definitivně připoutat k lůžku. Mezi vrcholovými sportovci je často používanou a považuje se za spolehlivou v prevenci před onemocněním metoda sledování variability srdeční frekvence neboli HRV (heart rate variability).

Co to je HRV a jak pomůže v prevenci před nemocí

Pro pochopení, co přestavuje HRV je nutné si říct, že lidské srdce nebije v perfektním rytmu. Frekvence jeho kontrakcí se liší v závislosti na dechu. Při každém výdechu vyšle mozek signál znamenající, že srdce má zpomalit. Hned po nádechu se signál ztratí a tím se srdeční tep opět o něco zrychlí. Zkráceně řečeno HRV udává časový rozptyl jednotlivých úderů srdce a naším cílem je, aby rozdíl mezi jednotlivými prodlevami byl co největší, tedy aby HRV bylo vysoké. Pro podrobnější porozumění problematiky doporučujeme tento článek: http://www.mmalife.cz/variabilita-srdecniho-tepu-hrv/. Každopádně pravidelné sledování HRV nám kromě lepšího dohledu nad vlastním tělem a vhodnou stavbou tréninku může také výrazně pomoci v prevenci před nemocí. A to velice snadno. Ve chvíli, kdy se tělo dostává do složité situace a začíná bojovat s onemocněním, HRV se sníží a my tedy můžeme ubrat v tréninku a předejít tak následkům, jenž jsou popsány v předchozím odstavci. Možnost sledování HRV v současné době nabízí většina firem zaměřujících se na výrobu sport testerů, anebo různé specializované aplikace.

Kdy a jak po nemoci začít s tréninkem

Zpět k tréninku byste se měli vrátit až ve chvíli, kdy jste si svým stavem jistí na sto procent. Rozhodně byste neměli porušovat nařízení lékařů. Brzkým návratem do tréninkové zátěže se doba léčby může protáhnout o několik dnů, až týdnů. Důležité také je začít s tréninkem pozvolna a postupně přidávat. Například u běžného nachlazení byste se měli vrátit k běžným tréninkovým hodnotám zhruba po týdnu.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé