Správná šířka řídítek. I ta je důležitá pro vaše zdraví

Autor

Dokonale seřízené kolo, bezchybně fungující převody, duše nafouknuté na požadovaný tlak. To vše jsou věci, které většinou řešíte na prvním místě. Už jste ale někdy přemýšleli nad tím, jakou správnou šířku mají mít vaše řídítka? Tato zdánlivě méně podstatná věc totiž může hrát velice důležitou roli nejen při samotném pocitu z jízdy, ale především je klíčová, pokud jde o vaše zdraví. A to je vždy na prvním místě.

Správná šířka řídítek.  I ta je důležitá pro vaše zdraví

Šířka řídítek. Věc, kterou většina amatérských cyklistů bere jako danou a ponechává ji v takovém nastavení, v jakém se nachází v době, kdy kolo zakoupili. V řadě případů opravdu žádná zásadnější změna nutná není, přesto je velmi důležité znát některé zákonitosti, které vás můžou ochránit od nepříjemných problémů. 

Obecně platí, že šířka řídítek by měla být taková, jak široká jsou ramena jezdce. V takovém případě jsou totiž vaše ruce a zápěstí v jedné ose, což je přesně stav, kterého chceme docílit. U silničních kol platí toto pravidlo s téměř stoprocentní jistotou, trochu jinak je tomu ale u horských biků. A těm se dnes budeme věnovat.

Výhody a nevýhody širších řídítek

Čím širší, tím lepší. Toto pravidlo platí především pro horská kola. Proč tomu tak je? Především vám takové nastavení umožní lepší kontrolu nad kolem, budete cítit větší stabilitu a rovnováhu, což zvlášť v horském terénu přijde více než vhod. Širší rozteč vám umožní i lepší dýchání, navíc váš stroj bude lépe absorbovat nárazy od terénu. Zároveň se díky větší páce můžete spolehnout na lepší ovladatelnost spočívající v snazším otáčení řídítek.

I tady ale narazíte na určitá úskalí. Příliš široká řídítka vám můžou zavařit na úzkých lesních cestách, počítat musíte i s horší reakční dobou na případnou překážku či nerovnost. Ruku v ruce s širšími řídítky jde i o nutnost posunutí těžiště více dopředu, což může způsobit některým jezdcům problémy. 

Jak řešit bolesti prstů?

V souvislosti s různou šířkou řídítek se můžete setkat i s některými problémy, které nevhodná rozteč může způsobit. A čím více kilometrů máte v nohách, tím větší mohou být. 
Možná už jste ten pocit několikrát zažili i vy. Prsty jako by nebyly vaše, brní, bolí, případně v nich nemáte žádný cit. Tento stav může mít hned několik příčin, často za tím vším ale stojí právě nevhodné nastavení řídítek.
 

Pokud vás trápí bolest dvou krajních prstů, tedy malíčku a prsteníčku, často tento problém vyřeší anatomické gripy. Jejich pořízení vás vyjde od dvou set až do dvou tisíc korun. S konkrétním typem vám pak nejlépe poradí ve specializovaném obchodě. Jestli se vaše trable týkají palce, ukazováčku a prostředníčku, pak je dobré přemýšlet o výměně řídítek. 
Trendem poslední doby jsou totiž širší řídítka. Ta sice přinášejí celou řadu výše popsaných výhod, na druhou stranu způsobují to, že paže a zápěstí nejsou v jedné ose, čímž může dojít k utlačování nervů a následným problémům. 

Výrobci se snaží situaci řešit tím, že řídítka jsou více nakloněna směrem k jezdci v úhlu dvanácti či šestnácti stupňů. Dvanáctistupňové nastavení, ve kterém jsou řídítka blíže k jezdcově tělu, je vhodné pro bikery, kteří vyznávají agresivní styl jízdy, při němž jsou kolo i jezdec vystaveni náročnému terénu. Šestnáctistupňový sklon naopak ocení ti, kteří preferují sportovní či rekreačnější styl jízdy. 

U každého výrobce kol najdete stejně jako u velikosti rámu i doporučené nastavení rozteče řídítek, které by mělo ve většině případů vyhovovat i vám. Každý jsme ale individualitou se specifickými potřebami a platí to i zde. Univerzální šířka 700 milimetrů tedy zdaleka nemusí vyhovovat všem, záleží i na již zmiňovaném stylu jízdy a terénu.

Jako v předcházejících případech, i tady si bike rozhodně pořádně vyzkoušejte, soustřeďte se především na to, aby vaše plíce nebyly při úzkém nastavení příliš stlačované, a zápěstí byla, pokud možno, v jedné ose s paží. Pokud pocítíte jakékoliv nepříjemné stavy, určitě se obraťte na zkušenějšího kamaráda, který vám s nastavením řídítek pomůže, nebo na odborníky v cykloservisu.

Vaše zdraví je nejdůležitější a správné nastavení řídítek vám zaručí to, že i zážitek z jízdy samotné bude stát rozhodně za to!

Klíčová volba. Víte, jaké pláště jsou nejlepší pro vaše kolo?
Autor

Cyklistická sezona je v plném proudu a vy se těšíte na další kilometry v sedle? Ještě, než se však vydáte do akce, dobře zvažte jednu důležitou věc, která je pro váš zážitek z jízdy, ale i bezpečnost, naprosto zásadní. A tou jsou pláště. Vybrat správný typ totiž nemusí být věc jednoduchá a věnovat této problematice nějaký čas je na místě. Dnes vám poradíme, na co se při jejich výběru soustředit.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé