Strava bez lepku – jak správně na to?

Autor

Ano, ale pouze v případě, že vaše registrace v systému
byla již předem potvrzena ze strany České spořitelny. Tyto
údaje si ověřuje kancelář seriálu v místě prezence.

Strava bez lepku – jak správně na to?

Podívejme se, co všechno potřebujete vědět o tom, jak si poskládat zdravý jídelníček bez lepku.

Zjistěte si, v čem lepek je

Hlavními zdroji lepku jsou především pšenice, žito a ječmen, ale samo o sobě to vědět nestačí, protože gluten, nebo chcete-li lepek, se vyskytuje i v potravinách, kde by se přirozeně vyskytovat neměl. Proto stojí za to udělat si poněkud zevrubnější „průzkum“.

Čtěte štítky na potravinách

Nejjednodušší by bylo vyloučit ze svého jídelníčku obilí, pšenici, žito a ječmen, ale tak prosté to bohužel není. Realita je jiná. To proto, že obilí, a především pšenice a výrobky z ní, se používají při výrobě překvapivě velkého množství dalších potravin i nápojů, které jsou dnes v obchodech běžně k dostání. Proto je důležité číst etikety na potravinách, kde zjistíte, jaké je složení výrobku.

Teď, když víte, jak se vyhnout lepku a kde všude si na něj dát pozor, přidáme i druhý krok, tedy podíváme se na potraviny, které mohou ty s obsahem lepku nahradit.

Vyměňte těstoviny za cuketu

Pokud hledáte zdravou alternativu k těstovinám, vyzkoušejte třeba recept na cuketové nudle nebo špagety. A budete překvapeni tím, že se chuťově až tolik neliší. Jako bonus obsahují méně sacharidů i kalorií. Můžete také použít těstoviny vyrobené z tapioky, rýže či kukuřice.

Vyměňte chléb za brambory

Přiznejme si to, za kvalitní chléb se opravdu dobrá náhrada hledá obtížně. Každá z možností bez lepku totiž něco postrádá. Pokud tedy chcete vylepšit svůj styl stravování, začněte přemýšlet o jídle trochu jinak. Použijte třeba brambory nebo banány na vaření, tzv. plantainy, s kusem šunky místo klasického šunkového sendviče.

Vyměňte kuskus za rýži

Pokud hledáte něco, co vypadá a chutná podobně jako kuskus, máte hned několik vynikajících přírodních možností bez lepku. Co například? Rýže, quinoa, pohanka, proso nebo amarant. A dají se nalézt i další alternativy.

Vyměňte pivo za víno

Většina druhů piva se vyrábí ze sladového ječmene nebo pšeničné mouky. Obojí obsahuje lepek. Totéž platí třeba i pro whisky. Ale žádné obavy, i tady se dá najít kvalitní náhrada. Co třeba víno? A zrovna tak i čistý neochucený alkohol by měl být v pořádku. Jen pozor na množství…

Vyměňte pšeničnou mouku za tapioku

Tapioka má velice podobné vlastnosti pro pečení jako pšeničná mouka. Existují ale i další přírodní a bezlepkové mouky. Výběr je překvapivě pestrý – z kukuřice, mandlí nebo kokosu. Jen mějte na paměti, že mouka se řadí mezi vysoce zpracované potraviny a pro ně obecně platí: čím méně, tím lépe.

Samozřejmě existuje i velice početný seznam pečiva, pizzy, sušenek, koláčů, vdolků, preclíků a dalších produktů, které stejně jako existují v klasické lepkové verzi, mají i své bezlepkové varianty. Potíže vybrat si z hodně širokého výběru byste mít neměli. Jen upozornění – tento sortiment se neřadí ke zdravé stravě, bez ohledu na obsah lepku.

Dodejte tělu dostatek vlákniny

Vyhýbat se lepku většinou ale také znamená vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem vlákniny. Patří sem chléb, těstoviny nebo kuskus. Problém je v tom, že všechny bezlepkové alternativy obsahují vlákniny méně než originál. Například šálek rýžové mouky obsahuje třikrát méně vlákniny než stejné množství pšeničné mouky. Proto je důležité zařadit do jídelníčku jiné potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou fazole, čočka, hrášek, mandle a mnoho druhů zeleniny, abyste chybějící vlákninu dokázali kompenzovat.

Pokud budete mít lepek pod kontrolou a dokážete nahradit potraviny s obsahem glutenu za zdravé potraviny bez lepku, můžete se být jisti, že váš jídelníček bude výrazně zdravější.

Zdroj ilustrační foto: www.shutterstock.com
Zdroj: www.welovecycling.com

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé