Stres před závodem? Poradíme vám, jak s ním zacvičit!

Autor

Většina cyklistů ten moment dobře zná. Máte natrénováno, jste fyzicky skvěle připravení. Ale najednou vám kopec, který jste v tréninku hravě zdolávali, „naroste“ do velikosti Mount Everestu a nohy máte jako dva betonové sloupy. Za vším stojí vaše psychika. I tady však existuje řešení.
 

Stres před závodem? Poradíme vám, jak s ním zacvičit!

Nervozita před závodem? Hýbejte se!
Do startu závodu zbývají poslední minuty a vy cítíte, že vaše nohy pomalu, ale to jistěji tuhnou. To v žádném případě nedovolte. Často u profesionálních sportovců vidíte, jak těsně před startem neustále poskakují, protahují se. A není to jen proto, aby si prohřáli svaly. Cílem mimo jiné je, aby jim nervozita „nesvazovala“ nohy a přesně tím se řiďte i vy. Hýbejte se, poskakujte, držte své nohy na špičkách.

Dýchejte!
Možná si to řada z nás ani neuvědomuje, ale v čase velkého psychického vypětí před závodem je častou reakcí těla na stres to, že se naše dýchání výrazně změní. Nádechy jsou kratší, rychlejší, překotné, tep se zrychluje. Tento stav je třeba regulovat a myslet na to, abychom dýchali zhluboka a hlavně pravidelně. Uvědomte si to vždy, když začneme mít pocit, že nervozita začíná mít na vámi navrch.

O úspěchu se rozhoduje ve vaší hlavě
Pochyby o sobě samém, o svých schopnostech. Běžná záležitost, kterou ve svém životě zažil asi každý z nás. Často však zcela zbytečně. Pokud jste do tréninku dali opravdu vše a splnili vše, co jste si zadali, není k těmto úvahám žádný důvod. Co jste dokázali v tréninku, jste zcela určitě schopni předvést i v závodě. A právě to, jak si jednotliví cyklisté věří, rozhoduje o tom, kdo bude úspěšný a kdo ne. A to často přitom nezáleží na tom, že jste stejně, nebo i lépe fyzicky připraveni, než váš soupeř.

Řešte jen to, co má smysl
Vždy dbejte na správnou přípravu před závodem. Máte-li informace, že může pršet, připravte se na to. Rozhodně se však tím netrapte, škodíte sami sobě. Počasí neporučíte, navíc vám nebude dělat o nic větší nepříjemnosti než vašim soupeřům. Naopak velkou pozornost věnujte stravě. Protein, bílkoviny, ovoce a zelenina ve správném množství a dávce mohou být pro váš úspěch rozhodující.

Porážky vás nemůžou zastavit
Nikdo, nebo téměř nikdo, se nenarodil s nálepkou šampiona. V biografiích i těch největších cyklistických legend světa můžete číst o celé řadě problémů, kterými si během kariéry prošly. A nim patřila řada porážek a neúspěchů. Všechny tyto velikány však spojuje jedna společná věc. Porážky pro ně neznamenaly zhroucení svých snů, ale ukázaly jim cestu, jak trénovat lépe a na co se zaměřit. Poučili se a přesně to je návod i pro vás.

Existuje jen další kilometr
Všichni známe ten pocit, když přes sebou máte dalších 100 kilometrů závodu a řadou převýšení a vy už po třiceti cítíte, že to není ono. Nedovolte, aby se vaše mysl ubírala k myšlenkám, co vás za „hrůzy“ ještě čeká. Soustřeďte se jen na nejbližší kilometr, nic jiného do hlavy nepusťte.

Soupeři? Neřešte!
Je celkem přirozenou reakcí podívat se na své soupeře, jak se před závodem i během něj chovají, jak jsou na tom se silami - prostě si je „proklepnout“. Pokud to jde, vyhněte se tomu. Řada z nich totiž klame tělem a vás tak nepřímo zbytečně ovlivňují. Není neobvyklé, že cyklista, který vypadá, že v dalším kopci zkolabuje, vám na dalších metrech bez problémů odjede. A obráceně. Soustřeďte se jen na sebe, vaši soupeři mají své problémy a vy je v žádném případě neřešte.


Jóga a další cvičení 
Velmi individuální, ale řadou sportovců využívanou metodou pro odstranění stresu, je celá řada relaxačních a dechových cvičeních jako jsou jóga a různé autoregulační prostředky sloužící pro uklidnění mysli a uvolnění duševního napětí. Toto je záležitost čistě individuální, která nemusí každému vyhovovat, určitě však stojí za vyzkoušení.
 

Tři tipy, jak správně na kole dýchat
Autor

Upřímně řečeno, většina sportovců může považovat trénink správného dýchaní za ztrátu času. Ale co když trénink dýchacích svalů pomůže zlepšit vaši výkonnost? Není tajemstvím, že různé studie a testování cyklistů, veslařů a běžců potvrdily sice malé, ale rozhodně významné zlepšení výkonnosti. Tak proč to nezkusit? Vyzkoušejte tři dechová cvičení, která vám pomohou dostat se do lepší pohody.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest