Šumavský MTB Maraton STRABAG - tipy na výlety

Autor

Pokud nemáte plán na polovinu prázdnin, přijeďte si za námi zazávodit do Zadova! Jeden z nejkouzelnějších cyklistických závodů v srci Šumavy nabízí průjezd historickým Vimperkem, ale také trasy v hlubokých šumavských lesích a nádherné výhledy. A máte se na co těšit! V letošním roce jsme pro vás připravili zcela novou trasu C a z větší části jsme také připravili nové úseky v rámci trasy B! K závodu vám přinášíme několik tipů na výlety, abyste okolí Šumavu poznali nejen ze sedla svého dvoukolého oře! 

Šumavský MTB Maraton STRABAG - tipy na výlety

Hospůdka u Štěpána aneb "Ano, šéfe!"

My jsme po závodech vždy vyhladovělí, takže obvykle hledáme zajímavá místa, kde se najíst. Určitě jste zaslechli o Hospůdce U Štěpána. Majitel restaurace se zúčastnil také pořadu “Ano, šéfe!” a hospůdce se od té doby skvěle daří. Specialitou jsou zde steaky z hovězího masa plemene Charolais, převážně z vlastního nekonvenčního chovu. Zároveň však majitel restaurace s manželkou Zdeňkou společně tvoří a rozšiřují podnik o další aktivity, jako je např. výroba vlastních zavařenin a konzerv, pěstování a zpracování bylin, ovocný sad a tak bychom mohli pokračovat dál.

 

Rozhledna Zadov a lanové centrum PROUD

Když už budete na Zadově, odkud vyrážíme na náš závod, nezapomeňte se zastavit na rozhledně Zadov. Jedná se o naprosto unikátní stavbu - bývalý skokanský můstek, který přestal sloužit svým účelům již v polovině 90. let a v roce 2015 se v něm po rekonstrukci otevřela rozhledna v bývalé nájezdové věži. Výhled z rozhledny je na na Šumavu a Pošumaví od Zadova na západ až jihovýchod. Nadmořská výška vyhlídkové plošiny je 1109 m n. m. a počet schodů, které zdoláte, je 158. Na jihozápadní stěně věže je dokonce horolezecká stěna!


Zadov také nabízí návštěvníkům dobrodružné lanové centrum. Lanové centrum PROUD nabízí lanové přechody, dřevěné lávky i přejezdy. K dispozici jsou nízké i vysoké lanové překážky, takže spoustu legrace si tady užijí jak začátečníci, tak už děti od 6 let. Na zkušené lezce tady pak čekají překážky až ve výšce 12 metrů.

 

Vimperk a návštěva zámku a pivovaru

Nedalekým Vimperkem budete sice při cyklistickém závodě projíždět, ale doporučujeme si toto horské město v klidu prohlédnout i po závodě. V centru městečka se můžete kochat kostelem Navštívení Panny Marie, ale také starými šumavskými roubenými domy. Rozhodně doporučujeme návštěvu Státního zámku Vimperk, kolem kterého vede trasa závodu B. Zámek prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která trvala do roku 2020 a nyní, po téměř třiceti letech, se Horní zámek ve Vimperku dočkal zasloužené obnovy. Návštěvníkům nově nabídne dvě prohlídkové trasy, moderní expozice Muzea Vimperska s originálem díla Josefa Váchala Šumava umírající a romantická i důstojné návštěvnické zázemí. 

Město Vimperk je výchozím bodem hned několika turistickýc a cyklistivckých cest a jedna z nich vás může na kole dovést až do známého pralesa Boubín, ne jehož vrcholku naleznete rozhlednu. Dřevěná rozhledna na hoře Boubín je vysoká 21 metrů. Po dřevěném schodišti umístěném v ose věže se turista dostane až na ochoz, umístěný v sedmém nadzemním podlaží. Rozhledna je otevřena celoročně, vstupné je 50 Kč přes turniket (platit můžete kartou nebo SMS). Trasa z Vimperku na rozhlednu je dlouhá 14 km jedním směrem.

 

TIP místích: Výletní restaurace Vodník a cyklistické trasy okolo Vimperka

Přehled doporučených cyklistických tras vám přinášíme na odkazu níže. Kromě trasy do boubínského pralesa vám doporučujeme výlet ze Zadova, kde se koná cyklistický závod, přímo do Vimperka se zastávkou ve výletní restauraci Vodník. Ta se nachází v romantickém prostředí bývalé plovárny ve Vimperku. Tato lokalita je vyhledávaným cílem při procházce nejen místních obyvatel, ale i návštěvníků Vimperka. Stylově zařízený interiér restaurace příjemně doplňují dobové fotky ze starých plováren. Nabídka jídel je připravena z kvalitních lokálních surovin, včetně nabídky masa z domácího chovu šumavské farmy. Nejmenší hosté určitě ocení dětský koutek a rodiče laskavý přístup personálu restaurace k dětem. V těsné blízkosti restaurace se nachází sportovní areál, který v zimě nabízí skvělé sněhové podmínky pro příznivce běhu na lyžích.

File.ashx (vimperk.cz)

Pokud se však místo výletu na kolech chcete raději toulat městem Vimperk, určitě zkuste zabloudit do Šumavského pivovaru, který se zaměřuje na vaření piva podle tradičních postupů a receptur.Pivovar vaří tradiční spodně kvašené ležáky plzeňského typu. Pivo z Vimperku je nefiltrované a nepasterizované, což je charakteristické pro většinu malých pivovarů.Kdykoliv po domluvě s majiteli nebo sládky je možná prohlídka pivovaru s odborným výkladem nebo účast na vaření piva. Ve městě stojí za návštěvu i městské koupaliště, kam se můžete od poloviny června do poloviny přijít osvěžit. Nedaleko od centra města tady najdete hned tři bazény. Plavecký bazén je dlouhý 20 metrů a má tři dráhy, pro děti je připraveno brouzdaliště. Mezi atrakcemi jsou vodní chrliče, divoká řeka, vodní hřiby, protiproud nebo perličky. Sportovci si mohou zahrát plážový volejbal, vše potřebné jim tady rádi zapůjčí. Ti, co se raději jen sluní a odpočívají, ocení rozsáhlé travnaté plochy s lavičkami, slunečníky a lehátky. Až vám vyhládne, je vám na koupališti k dispozici občerstvení, nebo se vydejte prozkoumat kulinářské speciality přímo do města!

Pokud si totiž vyšlápnete až na náměstí Svobody, objevíte skvělou kavárnu s pražírnou, ve které rodina Hrunků praží kávu z Jižní a Střední Ameriky, Afriky a Asie. Pokud však máte pořádný hlad a chuť na netradiční podnik zajděte do restaurace sv. Rafael. Ať už si tu dáte českou klasiku, zvěřinu nebo třeba moderní variaci na šumavský povidloň, bude vám rozhodně chutnat.

 

Skvosty Kašperských Hor

A pak můžete vyrazit na další z našich výletů! Ze skvostných šumavských městeček stojí za návštěvu Kašperské Hory, ve kterých naleznete zbytky dolů, královský hrad Kašperk, gotické kostely sv. Markéty a sv. Mikuláše i náměstí s barokní radnicí se třemi štíty, která patří k nejhezčím v Česku. Význam tohoto bohatého zlatonosného revíru Českého království posílil král Karel IV. založením strážního hradu, který měl kromě dolů, rýžovišť a zlatorudných mlýnů chránit také Zlatou stezku a starou zemskou hranici s Bavorskem. Stavitel Vít Hedvábný dokázal hrad, na panovníkovu počest pojmenovaný Karlsberg, Kašperk, vtěsnat na úzký kamenný ostroh. Hrad znáte z filmové pohádky Anděl Páně, vedle klasické prohlídky se můžete těšit i na speciální prohlídku pro děti a nádhernou vyhlídku na Šumavu.

Kašperské Hory však nezklamou ani milovníky technických památek, kteří zde mohou navštívit Muzeum historických motocyklů a hraček. Ti, kteří rádi pátrají po stopách dávných důlních děl, se mohou vydat po naučné stezce Cestou zlatokopů. Vynechat byste neměli ani Informační středisko národního parku Šumava se zážitkovou stezkou lesních her či Muzeum Šumavy. Stálé expozice se věnují zdejší přírodě, těžbě zlata a tradičním řemeslům, zejména slavnému šumavskému sklářství.
Doplňujeme zde, že stezka lesních her se nachází ve venkovním areálu u střediska environmentální výchovy a má dvě části: ta první se zaměřuje na les, druhá na zvířata, která žijí na Šumavě. Jednoduché úkoly pro ty nejmenší děti střídají pohybová zadání pro větší i těžší hádanky pro starší návštěvníky. Nechybí puzzle, poznávání zvířecích stop nebo trusu, to vše hezky zpracované z přírodních materiálů. Stezka má celkem 12 stanovišť a její projití nezabere víc než hodinu. Kdo by se i tak unavil, může využít odpočinkový altán. Hmatová stezka u něj přitom zaujme nejen děti. Unikátem, který se nachází v Kašperských Horách je také jeden z největších skříňových betlémů u nás, který je na radnici v Kašperských Horách. Kostel, špýchar, nejstarší hostinec, ale také starosty, učitele nebo faráře najdete ve skříňovém betlému na radnici v Kašperských Horách. Jesličky kromě Svaté rodiny tvoří zmenšeniny nejvýznamnějších městských domů a místních obyvatel. A každý rok přibývají další postavičky. Částečně pohyblivý a osvětlený betlém tvoří už několik let kašperskohorský řezbář Vladivoj Hrach a truhlář Jiří Brož.

 

Nezapomenutelná kavárna a cukrárna na Kvildě

A co by to bylo za výlet na Šumavu, kdybychom vám nedoporučili nějaké to místo, kde vaří dobrou kávu, nebo podávají skvělé zákusky. Odjet ze Šumavy nemůžete, pokud jste nezavítali na Zadov nebo Kvildu. Jsou to vyhlášená turistická místa milovaná pěšími i cyklisty. Kavárna a cukrárna na Kvildě vás nadchne domácími zákusky a neuvěřitelnou nabídkou rumů. A na Zadově se může bývala Měrkova chata nebo také Komsomol, dnes tedy Dobrá Chata na Zadově, pochlubit tradiční domácí kuchyní s využitím regionálních surovin. Interiéru dominuje prvorepublikový styl a ručně vyrobený nábytek.

Tak se na vás těšíme na viděnou na Šumavě!

Tipy na výlety v Ralsku
Autor

Také před závěrečným závodem letošní 19. série závodů Kolo pro život si pro vás partner seriálu – cestovní kancelář CzechTourism a projekt Česko jede – připravil několik nápadů, kam v Ralsku vyrazit na kole, pěšky nebo za poznáním…

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé