Tip na nejlepší vánoční dárek!

Autor

Víte, jaká sportovní aktivita český národ nejvíce spojuje? Tipujete cyklistiku? Trefa! Na kole jezdí víc než třetina Čechů. Jízda na kole je totiž činností, která splňuje prakticky všechny nároky sportovních nadšenců.  Pohyb v přírodě bez ohledu na věk a výkon. To vše vám kolo přináší. Správný výběr kola je tedy naprosto klíčový jak pro váš zážitek z jízdy, tak pro vaši bezpečnost. Dnes vám poradíme, jak na to. Vánoce se blíží a třeba právě kolo může být ten správný dárek nejen pro vaše ratolesti. Ještě než se však vydáte do prvního obchodu, dobře si promyslete, jak a na jakém terénu se bude vaše kolo nejčastěji prohánět. 
 

Tip na nejlepší vánoční dárek!

Kde budu jezdit?

V první řadě si musíte ujasnit, kde, respektive na jakém povrchu budete nejčastěji jezdit. Podle toho si vyberete vhodný typ kola. Těch máme dnes na trhu k dispozici velmi širokou škálu, v základě je ale můžeme rozdělit na silniční, crossová, nebo trekingová a horská. 

Silniční stroje preferují většinou sportovně založení jedinci, jejichž jízda, jak už název napovídá, je určená výhradně na zpevněný povrch asfaltu či betonu. Kola jsou velmi lehká, zároveň však náchylná právě na kvalitu podkladu.

Crossová neboli trekingová kola jsou ideálním mixem mezi horskými a silničními. Nemusíte se s nimi bát vyrazit i do lehčího terénu, na rozdíl od silničních kol si na nich užijete přímější posed a rovná řídítka. 

Stále nejpopulárnější kategorií jsou však horská kola, která si díky robustnější konstrukci poradí i s těžkým terénem. Jistou nevýhodou je pak vyšší váha stroje a kvůli širším plášťům i pomalejší jízda. 

Vybírat si ale můžete i z celé řady dalších podkategorií, do kterých můžeme řadit i městská, dámská, dětská kola či elektrokola. S konkrétním detailnějším výběrem vám poradí ve specializovaném obchodě.

Velikost rámu

Pokud již máte jasno, z jaké kategorie bude váš nový jednostopý miláček pocházet, soustřeďte se na velikost rámu, protože ta je stěžejní pro váš dojem z jízdy. A v neposlední řadě jde i o vaše zdraví. Nesprávně zvolená velikost může mít negativní dopad na vaše záda či kolena. 

Obecná pomůcka vychází z předpokladu, že vodorovná rámová trubka by měla být v momentě, kdy nad kolem stojíte obkročmo, zhruba pět centimetrů od rozkroku. I když existují pro každou značku kola tabulky, podle kterých se můžete při výběru orientovat, nespoléhejte se na ně a vždy si kolo osobně vyzkoušejte. A nebojte se nechat si poradit od odborníků.

Materiál  

Použitý materiál může výrazně ovlivnit nejen váhu biku, jeho pevnost a životnost, ale i samotné vlastnosti z jízdy. V dnešní době se kola vyrábějí nejčastěji z hliníku, karbonu, oceli či titanu. U opravdu kvalitních strojů se kromě maximální pevnosti a životnosti rámu můžete spolehnout i na jeho minimální váhu, což hraje klíčovou roli především u závodních jezdců.
Výbornými dispozicemi se pyšní karbon, který je výrazně lehčí a pevnější než třeba ocel, jedničkou je ale bezesporu titan. Za jeho mimořádné vlastnosti si však budete muset sáhnout hlouběji do peněženky.
 

Soustřeďte se na sedlo

Může se to zdát jako maličkost, ale opak je pravdou. Správné nastavení výšky sedla je pro váš dojem z jízdy naprosto klíčové. Dbejte na to, abyste při sezení pohodlně dosáhli patou na pedál a zároveň je důležité, aby při šlapání byla noha, která je ve spodní poloze, mírně pokrčená. V žádném případě nesmí být napnutá, ani příliš skrčená, v obou případech by váš dojem z jízdy utrpěl, navíc by mohlo dojít k nepříjemnému natažení vazů. A sklon sedla? Ideální je nastavení do vodorovné polohy.

Komponenty a finance: Rozhodně nešetřete

Nákup kola může být věc i velice nákladná a finančně různorodá. Částky se pohybují od deseti tisíc až klidně několika set tisíc. Pokud však nechcete zaujmout na Tour de France či se vyrovnat profesionálním závodníkům, rozhodně není třeba propadat panice. Kvalitní kolo pro cyklovýlety seženete bez problémů už od patnácti či dvaceti tisíc korun, záleží samozřejmě, jakou kategorii zvolíte.

V každém případě se držte pravidla, že na kvalitním kole, respektive jeho osazení jako jsou převody, brzdy a pedály, se nevyplatí šetřit. A nespěchejte. Poraďte se se zkušeným kamarádem, anebo ještě lépe s odborníkem ve specializovaném obchodě. Vždy pamatujte na klíčovou zásadu: kolo si před nákupem vyzkoušejte a na cokoliv se zeptejte. Váš zážitek z cyklistiky tak bude o to větší. Užijte si radost z jízdy, držíme vám palce
 

Berte zimu jako výzvu. Zůstaňte fit a v kondici
Autor

A je to opět tady. Dny, kdy jsme mohli ještě v devět hodin večer za příjemných teplot ukrajovat kilometry v sedle kola, jsou pro letošek definitivně pryč. O slovo se opět hlásí dlouhé noci a především chladné počasí. Je tedy čas uložit kolo do sklepa, zasednout v teplých papučích k televizi a těšit se na Vánoce? Možnost to je, rozhodně se však nabízí i jiná alternativa, protože formě a v dobré kondici můžeme zůstat i během zimních měsíců. A ani svého jednostopého miláčka se určitě vzdávat nemusíme. Spolu s hlavním partnerem společností Koop bychom vám rádi poradili, jak na to.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé