Tipy na výlet v okolí Berouna

Autor

Uvažujete o tom, že byste přijeli na novinku loňské sezóny - Bikemaraton Beroun Kooperativy - a nejste si jistí, jakými dalšími aktivitami vyplnit váš úžasný závodní den? V tom případě jste tu správně a čtěte dál! Beroun je naše srdcovka a proto se do něj po roce vracíme znovu a závod doplňujeme o skvělé tipy na výlety po okolí. Máme pro vás několik různorodých nápadů na procházky a aktivity v okolí závodu, abyste se nenudili ani vy, ani vaše děti nebo váš doprovod.

Tipy na výlet v okolí Berouna

Tipy na výlet v okolí Berouna:

Dovolte nám pozvat vás na návštěvu nenápadného městečka v údolí řeky Berounky. Nižbor se nachází zhruba 9 km od Berouna a nabízí hned několik zajímavostí. Parkovat můžete hned u řeky na prostorném parkovišti a odtamtud se vydat na procházku například k baroknímu zámku, který nabízí přehlídku keltské expozice. Z Berouna do Nižboru vede rovněž cyklostezka a je možné se vydat do Nižboru i na kole nebo na bruslích, případně s kočárkem.

Když zapátráte pohledem v okolních svazích obce, jistě objevíte dům, který vypadá jako hvězdárna. Možná budete mít štěstí a Osmany laffita, známý český návrhář, bude zrovna doma a třeba bude právě venčit na zahradě svého tygra. Když přejdete od parkoviště přes řeku k vlakovému nádraží, tak určitě narazíte na vyhlášenou restauraci „Zastávka Nižbor“ Tomáše Hanáka. Restaurace bývá otevřena od května do října a posedět můžete na rampách, na peronu, v lokálu, který připomíná rakousko-uherskou železnici, nebo v samotném vagonu. Je zde možné i přespat, a to ve zrestaurovaném vagonu z roku 1948. Restaurace bývá často plná, proto si do ní před vaší návštěvou určitě zavolejte a udělejte rezervaci. Případně si s restaurací telefonicky potvrďte, že vám dají jídlo s sebou.

Jídlo s sebou je totiž skvělý nápad pro ty, kteří se rádi naobědvají na břehu Berounky, která v této části toku nabízí travnaté pláže. A když bude hezky, můžete naskákat do vody a zchladit se. Nebo se jen tak pohoupat na kolech na volně přístupné venkovní BMX dráze, která je také vyhlášená také široko daleko.

Toužíte spíš po výhledech do kraje? Potom s námi pojďte na rozhlednu! Necelých dvacet minut autem od Berouna se nachází unikátní dřevěná rozhledna Máminka, která má nosnou konstrukci komponovanou do tvaru trojbokého jehlanu. Rozhledna stojí na vrcholu Krušné hory u Hudlic. Parkovat můžete přímo na návsi a po turistické modré se můžete vydat alejí Tátovka směrem k rozhledně. Rozhledna je otevřena pro veřejnost od roku 2015 a sahá do výšky 33 metrů. Při procházce k ní můžete odpočívat na okolních lavičkách a pozvolna vystoupat až do výšky 609 metrů nad mořem, kde rozhledna stojí.

Z rozhledny můžete zahlédnout nejen nedalekou obec Hudlice, ale také celé Berounsko, krásné křivoklátské lesy a dokonce hrad Točník.

Určitě odbočte po kamenech do tzv. Myšlenkové zahrádky. Jedná se o pěšinku s citáty, které jsou napsány na dřevěných destičkách a umístěny na stromech. Pěšinka se nachází nedaleko (200 metrů) od rozhledny Máminka. Další možná zastávka potěší hlavně ty nejmenší. Na dřevěné ceduli se mohou dozvědět, že se zde ukrývají Hudlinoš a Hudlinoška a mohou tak pátrat, kdo jsou a kde je děti mohou nalézt.

Chcete spíš nasát romantickou atmosféru a trochu se protáhnout? Vydejte se s námi k jezírkům do Skryjí. Skryjská jezírka jsou chráněnou přírodní památkou a leží v nadmořské výšce 270 metrů. Naposledy  jsme se k nim vydali na kolech a někteří z nás s kočárky. Jedná se o scenérii dvou jezírek, která okupuje plochu přibližně 150 metrů čtverečních. Každé z jezírek měří zhruba 30 metrů. Do jezírek, která se nachází v soutěsce skalních stěn, pramení voda ze skalní průrvy na Zbirožském potoce. Když budete mít štěstí, můžete tu potkat vydru, raka nebo třeba i ledňáčka. Nedaleká obec Skryje, kde můžete pohodlně zaparkovat, vás překvapí půvabným okolím a také tím, že je známá jako paleontologické naleziště zkamenělin, zejména trilobitů. To proslavil francouzský badatel a inženýr Joachim Barrande. Ze Skryjí se k jezírkům pohodlně dostanete cestou, která je dlouhá 3 kilometry. Tu jsme absolvovali s kočárkem bez problémů, i když to někteří průvodci nedoporučují.

Nikdy jste neviděli buldozer nebo polní lomovou dráhu? Potom pro vás může být nevšedním zážitkem návštěva Solovayových lomů, které jsou koncipovány jako skanzen ve volné přírodě, a tvoří hned několik objektů. Naleznete zde bývalé provozní a technologické budovy, ale i polní lomovou dráhu s rozchodem 60 cm, po které se mohou návštěvníci v rámci případné prohlídky svézt. Podzemní štola byla s ohledem na opatření proti covid-19 uzavřena, ale to rozhodně nevadí. Můžete se zde volně procházet po vyznačených stezkách a prohlížet si volně přístupné objekty a stroje, které sloužily ke zpracování vápence. Skanzen leží v přírodní rezervaci a autem se sem nedostanete, ale dojdete sem pohodlně z Bubovic po 2 kilometrech procházky mezi lesy a poli. Ve skanzenu je možné zakoupit chlazené nápoje, pohledy, ale i turistickou známku nebo nanuky. Ze Solovayových lomů je to už jen 1,5 kilometru k vyhlídce nad Svatým Janem pod Skalou. Zde pod mohutnou Skálou (438 metrů) naleznete benediktinský klášter z přelomu 17-18. století. Samotný vrchol je sice poněkud vzdušný a bezpečnostní zábradlí z velké části chybí, ale výhled je zde nádherný.

Koněpruské jeskyně jsou našim posledním tipem na výlet, než se zajdeme najíst. Nabízí úchvatné podzemní scenérie největšího objeveného jeskynního komplexu v Čechách.I když je veřejnosti zpřístupněno jen 620 metrů komplexu, krápníkovou výzdobu můžete obdivovat ve dvou zpřístupněných patrech. Pozor, tento výlet může podléhat omezením souvisejícím s covid-19.

Už vám vyhládlo? Nám ano! A proto vás zveme do vyhlášené restaurace Blackdog v Berouně, kam se někteří z nás vydávají i na otočku z Prahy! Udělejte si objednávku dopředu on line a objednejte si skvělý Mangorizo burger nebo lehký Caesar salát s kachním pršutem.

A co bychom to byli za závodníky, kdybychom vám nedoporučili Medvědárium přímo v Berouně! Protože symbol medvěda má město Beroun nejen ve znaku, ale i na svém praporu! Medvědárium naleznete na Městské hoře v Berouně a medvědi Kuba a Matěj tu mají výběh o rozloze téměř 25 arů. V blízkosti medvědária je dětské hřiště a můžete se zde i občerstvit. Od restaurace Blackdog je Medvědárium vzdáleno asi 1 kilometr.

Pozn.: Veškeré výše uvedené výlety jsou zdarma. Dostupnost výletních míst by neměla být ovlivněna opatřeními proti covid-19, kromě výletu do Koněpruských jeskyní.

 

Nižbor:

BMX v nižboru:

Vila O. Laffity

Rozhledna Máminka a Myšlenková zahrádka

 

 

Tipy na výlety v okolí Mladá Boleslav Tour ŠKODA AUTO
Autor

Ve spolupráci s agenturou CzechTourism a jejím programem „Česko jede“ jsme pro účastníky sobotního Kolo pro život připravili několik zajímavých tipů na výlety a vyjížďky po okolí i na prohlídky přímo v Mladé Boleslavi.

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé