Tipy na výlet v okolí Dobřichovic

Autor

Uvažujete o tom, že byste přijeli na  Praha - Karlštejn Tour České spořitelny a chtěli byste spojit individální účast s pěkným výletem, nebo procházkou? Případně chcete po projetí Family jízdy vyrazit s rodinou prozkoumat okolí Dobřichovic, které je ideální k prozkoumání hned několika míst Českého krasu.

Tipy na výlet  v okolí Dobřichovic

Tipy na výlet v okolí Dobřichovic:

Karlštejn
Velká Amerika
Svatý Jan pod Skalou
Mořinka
Bubovické vodopády
Skalka u mníšku pod Brdy
Černolické skály / Čertovy skály
Co dělat přímo v Dobřichovicích?

Karlštejn

Akce je pojmenována po českém klenotu mezi hrady – Karlštejně. Pokud jste hrad ještě nenavštívili, máte ideální možnost. Z Dobřichovic lze na Karlštejn vyrazit vlakem, po cyklostezce na kole, nebo autem. Hrad byl vybudován českým králem a římským císařem Karlem IV. jako místo pro uložení královských pokladů, zejména sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. V dubnu bývá otevřen základní okruh prohlídky hradu. I v případě, že je hrad veřejnosti uzavřen, stojí za to projít si okolí hradu a kochat se impozantním pohledem na hradní věže.

Státní hrad Karlštejn

Velká Amerika

Pokud vyrazíte autem, budete mít tu výhodu, že můžete ve svém putování pokračovat dál ke „Grand Canyonu“ Českého krasu – 800 metrů dlouhému vápencovému lomu Velká Amerika.

Lom je oblíbeným turistickým cílem a je často navštěvován nejen turisty, ale i potápěči a filmovými štáby. Natáčel se zde například Limonádový Joe. Lom si pohodlně prohlédnete z některé z vyhlídek, nebo z pěšin vedoucích okolo lomu. Parkoviště naleznete v bezprostřední blízkosti lomu.

Více o Lomu Velká Amerika

 

Svatý Jan pod Skalou

Dalším našim tipem a zároveň perlou Českého krasu je Svatý Jan pod Skalou. Tato malá víska leží ukrytá v údolí lemovaném bělostnými skalními stěnami. Pod mohutnou Skálou (438 metrů) naleznete benediktinský klášter z přelomu 17-18. století. Na vrchol Skály vede pohodlný, i když na převýšení dost náročný značený chodník lemovaný tabulemi naučné stezky. Samotný vrchol je sice poněkud vzdušný a bezpečnostní zábradlí z velké části chybí, ale výhled je zde nádherný.

Web obce Svatý Jan pod Skalou

Mořinka

Po tipech na výlet z kategorie „určitě musíte vidět“ zde uvádíme další místa, která jsou méně známá, ale jsou našimi takzvanými srdcovkami. A to právě proto, že tato místa nenavštěvuje mnoho turistů a většina z našich tipů oplývá kouzelnými výhledy. Jedním z takových míst je návštěva památkově chráněné vesničky Mořinka. Autem lze zaparkovat na malebné návsi, prohlédnout si vesnické stavby a následně vyrazit na 400 metrů vzdálený kopec, na kterém je umístěn třímetrový vápencový menhir. Na kopci také objevíte originální betonové křeslo, které je za teplých dnů příjemné vyhřáté a tajně mu přezdíváme „křeslo ze seriálu Hry o trůny“. Sedmisetkilová betonová socha ve tvaru ušáku zde byla umístěna v roce 2003. Je 130 cm vysoká a vytvořil ji sochař Zdeněk Ruffer. Místo poskytuje nádherný rozhled do údolí Berounky s domečky, jako krabičkami od sirek, drobnými políčky a lesy na obzoru. Pokud na kopci zajdete kousek dál za stromy, na východě můžete zahlédnout televizní vysílač Cukrák a obec Všenory. Obec Mořinka je unikátní místo - spojuje tajemno, krásu a má v sobě velkou energii.

Více informací

 

Bubovické vodopády

Termín našeho závodu je také ideální pro návštěvu Bubovických vodopádů, protože v jarních měsících bývá v Bubovickém potoce více vody a také vodopády vypadají mohutněji. Nepředstavujte si ale nějakou Niagaru. Pokud se rozhodnete vyrazit právě na toto místo, doporučujeme auto zaparkovat v obci Srbsko a vydat se po naučné stezce k 2 km vzdáleným malým vodopádům. V zimě bývají zamrzlé a v tu dobu jsou nejokázalejší, ale i jaro vodopádům přeje.

Více o Bubovických vodopádech

Mníšek pod Brdy

Pokud se vašim dětem nebo doprovodům po závodech už nikam moc nechce, zkuste je nalákat na návštěvu barokního areálu Skalka u Mníšku pod Brdy. Jedná se o poutní místo s kostelíkem sv. Maří Magdaleny a k vrchu vede z Mníšku naučná stezka s obnovenou křížovou cestou. A co víc! V areálu se nachází občerstvení, malé ohniště a lze si zde volně opéct špekáčky. Pokud vás místo zaujalo na FB stránkách lze dopředu zjistit, zda má občerstvení otevřeno, případně, zda vám prodají špekáčky na opékání. Název FB stránky je tento: Skalka Mníšek pod Brdy – Občerstvení.

Více o Skalce u Mníšku pod Brdy

 

Černolické skály

Chtěli byste váš výkon na kole doplnit ještě nějakým dalším zajímavým sportem? Vydejte se na první horolezecké skály v Čechách - Černolické skály (též Čertovy skály)! Jedná se o skalní masív a z vrcholu skal je dechberoucí pohled do okolního kraje. Na Černolické skály vedou převážně výstupy lehké a střední obtížnosti pevným terénem. Proto jsou také oblíbeným terénem horolezeckých škol a kurzů z Prahy a středních Čech. Avšak pozor! Staré fixní jištění není důvěryhodné! Staré skoby byly ponechány jen z důvodů historických a také proto, že lámavá skála by při jejich vytloukání byla devastována! Terén těchto skal je především terénem na nácvik zakládání vlastního jištění. A když budete mít štěstí, najdete zde i úlomkovité zbytky trilobitů, ramenonožců a konulárií.

Více o černolických skalách

Co dělat přímo v Dobřichovicích?

Pokud však nemáte tolik času, nebo se vám nechce putovat po okolí, skvělý nápad je zůstat i v samotných Dobřichovicích. Městečko je s okolím propojeno přehlednými cyklostezkami, na které lze vyrazit s kočárkem, koloběžkou, na bruslích nebo jen tak pěšky. Kochat se můžete výhledy na řeku Berounku, která od dobřichovického jezu směrem na Prahu zmírňuje své tempo. Kávu a vynikající wafli vám v těchto měsících prodají z výdejního okénka v kavárně Café Černý Dorty. Kavárna se nachází v blízkosti cyklostezky i zámku Dobřichovice.

Místo u zámku je ideální pro posezení na trávě a piknik, opalování i krmení vyhladovělých kachen. Zámek Dobřichovice budete mít za zády, a i když bude pravděpodobně zavřený, lze se toulat s kávou v ruce po jeho nádvoří. Jedná se o renesanční stavbu, která byla v 16. století přestavěna z bývalé tvrze. Dnes je zámek Dobřichovice majetkem Křižovníků, kteří jej postupně rekonstruují.

Pokud máte rádi Itálii a italské speciality, neváhejte se zastavit v rodinném obchodě La Fontana. Cyklisticky přívětivou zahrádku s příjemnou obsluhou pravidelně navštěvoval i milovník kol Festka a známý hollywoodský herec Orlando Bloom.

Pokud chcete z akce něco pěkného odvézt doporučujeme navštívit místní dobřichovický pivovar MMX a vzít s sebou domů nějaké to pivo na ochutnání. Pivovar, resp. Pivotel MMX, se nachází na hlavní ulici Pražská a opět vám rádi prodají pivo s sebou.

Více o Dobřichovicích

 

Pozn.: Veškeré výše uvedené výlety jsou zdarma.
Dostupnost výletních míst by neměla být ovlivněna opatřeními proti covid-19.
 

Tipy na výlety a bikerské vyjížďky v okolí Praha – Karlštejn Tour
Autor

Chystáte se do dějiště 8. závodu seriálu Kolo pro život na celý víkend? Chcete závod spojit s návštěvou Prahy a blízkého okolí? Pak jsme právě pro vás připravili pěší túry, cyklovýlety do blízkého okolí a obhlídku dalších zajímavých míst ve spolupráci s cestovní kanceláří CzechTourism a jejím projektem Česko jede.

 

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé