Tipy na výlety a zajímavá místa v okolí Dobříše

Autor

V roce 2020 jsme pro účastníky jednotlivých závodů Kola pro život přichystali ve spolupráci s tradičním partnerem seriálu, Agenturou CzechTourism a její kampaní #světovéČesko, několik zajímavých nápadů na výlety a aktivity v okolí dějiště závodů. Tentokrát se zaměříme na okolí Dobříše.

Tipy na výlety a zajímavá místa v okolí Dobříše

#Světové Česko
Agentura CzechTourism spustila na podporu domácího turismu mimořádnou kampaň #světovéČesko. Jejím cílem je motivovat české obyvatele, aby objevovali i méně známá místa v regionech naší země. Kampaň na internetu běží na sociálních sítích a na cestovatelském portálu agentury Kudyznudy.cz. a představuje místa v Česku, která se podobají světoznámým protějškům. Jeden z nich si představíme hned na začátku naší pozvánky na výlety v novém dějiště tradičního závodu seriálu KPŽ – Trans Brdy s 211 (25. 7.)

#světovéČesko a Francie u nás: léto ve francouzských zahradách
Milujete Francii a vše francouzské? Pak si naplánujte letní výlet do některé z francouzských zahrad: tipů pro inspiraci najdete na Kudy z nudy víc než dost, novinkou je francouzská zahrada u zámku Dobříš, která po rekonstrukci znovu otevřela své brány 15. července 2020. Návštěva francouzské zahrady zámku, která s květinovými ornamenty a stříhanými ploty navozuje atmosféru vídeňského Schönbrunnu, opravdu stojí za to.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/svetovecesko-a-francie-u-nas-leto-na-francouzskem

Zámek Dobříš
Rokokový zámek Dobříš je otevřený celoročně. Kromě stálé expozice si můžete prohlédnout vzácný zrcadlový sál. V zahradě proslulého dobříšského zámku se nachází most z roku 1864, jenž se také nazývá čertův. Tento název zřejmě dostal také podle materiálu, ze kterého je postaven. Most je dlouhý 36 metrů a široký 6 metrů, jako materiál posloužila struska, tedy odpad při zpracování železné rudy v nedaleké Staré Huti. Je hodně černý a povrch díky jedinečně použitému materiálu vytváří dojem jako by ho stavěli sami pekelníci.

 

Zdroj: https://www.facebook.com/kudyznudy/photos/rokokov%C3%BD-z%C3%A1mek-dob%C5%99%C3%AD%C5%A1-je-otev%C5%99en-celoro%C4%8Dn%C4%9B-krom%C4%9B-st%C3%A1l%C3%A9-expozice-si-m%C5%AF%C5%BEete-prohl%C3%A9/10152082491452546

Odpočiňte si tam, kde trávil volno Karel Čapek
Kousek od Dobříše, pod hrází rybníka ve Staré Strži, objevíte letní sídlo a památník spisovatele, dramatika a novináře Karla Čapka. Na Strži Čapek napsal Válku s mloky, Bílou nemoc, První partu, Cestu na sever i další díla; tady si vychutnával venkov, houbaření a malebnou přírodu Dobříšska, podílel se i na přestavbě domu a na úpravách rozsáhlé zahrady.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/stredni-cechy/stredni-cechy-jih/dobris

Na kole do Kytína na pivo a k soše Káji Maříka
Obec Kytín u Mníšku pod Brdy je zmiňována v knihách o Kájovi. Zdejší sochu Káji Maříka vytvořila Jitka Kůsová v rámci sochařského symposia v roce 2014. V Kytíně, do kterého je to z Dobříše na kole jen kousek, určitě zavítejte i kvůli místnímu výbornému pivu v obnoveném pivovaru, rybníčku na návsi, gotickému kostelu Nanebevzetí Panny Marie ze 14. stol. i dalším dřevěným sochám, které můžete obdivovat na náměstí i na dalších místech obce.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/socha-kaji-marika-v-kytine

Zámecký park v Mníšku pod Brdy
Přírodní park Hřebeny a spolu s ním i severovýchodní část Brd se zvedá téměř za okrajem hlavního města Prahy. Právě tady, v oblíbené výletní oblasti se spoustou lesů a tras pro pěší i cyklistické výlety, leží Mníšek pod Brdy s pěkným barokním zámkem a poutním areálem Skalka.
Park a zahrada jsou chloubou zámku v Mníšku pod Brdy. Její historie sahá do 17. století, kdy byl zasypán původní hradní příkop a vznikl základ dnešního parku. Zachovala se například Salla terena poskytující pěkný výhled do okolí. Romantické 19. století park obohatilo o prvky připomínající antické a starověké umění i o dřevěné altány, bazény, skleníky i psinec.  

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/zamecky-park-v-mnisku-pod-brdy

Hrad Karlštejn - nedobytné reprezentační sídlo císaře Karla IV.
Nedobytné reprezentační sídlo císaře Karla IV., kam prý neměly přístup ženy, aby tu panovníka nic nerušilo ve státnických či teologických úvahách, bylo založeno v roce 1348 jako sejf pro korunovační klenoty, svaté ostatky a státní písemnosti. Hrad Karlštejn zaujímá mezi českými hrady zcela výjimečné postavení. Jedná se o mohutný kamenný gotický hrad, který stojí na vápencové skalní ostrožně (316 m n. m.) nad stejnojmennou obcí a skládá se z několika samostatně opevněných částí.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/ceska-nej/historicke/hrad-karlstejn

Koněpruské jeskyně
Koněpruské jeskyně jsou zatím největším objeveným jeskynním systémem v Čechách. Vznikly v devonských vápencích starých až 400 miliónů let. Jsou vyvinuty ve třech výškových úrovních. Jejich celková délka přesahuje 2 km, zpřístupněná trasa je dlouhá cca 620 m. Jeskyně jsou otevřeny od července do srpna v časech 8:00 -17:00 každý den.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/akce/zahajeni-sezony-v-konepruskych-jeskynich

Ať už se ve Středočeském kraji vydáte do rovin v Polabí, do údolí Berounky, Sázavy nebo Vltavy, do lesů Křivoklátska anebo do jeskyní a důlních štol Českého krasu, všude vás čekají fantastická místa. K výletům zvou například nejznámější české hrady a zámky, od Karlštejna či Křivoklátu přes Konopiště, Jemniště nebo Žleby až po Český Šternberk.

 

 

 

Kolo pro život pokračuje závodem Trans Brdy s 211 na Dobříši
Autor

25. července se všichni malí i velcí nadšenci cyklistiky opět sejdou na nejpopulárnějších závodech horských kol pro veřejnost, tentokrát při příležitosti čtvrté akce sezony – závodu Trans Brdy s 211. Dobříš, malebné město ve Středočeském kraji, se tak stává novým útočištěm, kde své místo najde také celé zázemí závodu. Na prostorné louce severně od města, hned za místním Židovským hřbitovem, rozbije svoje městečko seriál horských kol pro všechny nadšené bikery. Zde bude areál se všemi stánky v partnerské zóně, bohatý doprovodný program pro děti i dospělé po celý den, občerstvení a spousta doprovodného programu, ale především start i cíl všech tras.

Pokračovat ve čtení

Zora Čermáková

Autor Zora Čermáková

Má ráda Japonsko, kde se narodila a v dětství vyrůstala. V cyklistickém prostředí se pohybuje celý život, byla i u zrodu Kola pro život, kde více než dekádu působila jako šéfredaktorka. Miluje hory, podzim, pěší túry, výlety na kole a čas strávený s rodinou. 

 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé