Tipy na výlety a zážitky v Chrudimi a okolí

Autor

Jedete tuto sobotu na „Manitoučko“ do Chrudimi? Nechte se inspirovat našimi tipy na aktivity v okolí dějiště závodu, které jsme připravili ve spolupráci s agenturou CzechTourism a projektem Vidět a zažít #světovéČesko. V přívětivé krajině Železných hor nic není vysoko ani daleko a všechno máte na dosah ruky. Skanzeny, muzea, vápenky, staré mlýny a nejrůznější expozice vám představí zdejší bohaté řemeslné tradice, například hrnčířství a výrobu loutek a hraček. Skvělým místem pro odpočinek je okolí přehrady Seč.

Tipy na výlety a zážitky v Chrudimi a okolí

#světovéČesko

Co musíte vidět na venkově v krajině Železných hor
Veselý Kopec
je skanzen, který opravdu připomíná starou vesničku Žďárských vrchů a Železných hor. K vidění jsou selské statky, zvoničky, včelíny, stodoly, mlýn, pila, řemeslnické dílny, loutkářská maringotka i živá zvířata, při akcích tu ochutnáte nejrůznější speciality našich předků. Veselý Kopec je součástí Souboru lidových staveb Vysočina, podobně jako Betlém v Hlinsku, soubor roubených a zděných domků s obchůdky a řemeslnickými dílnami, a vodní hamr s hospodou ve Svobodných Hamrech.

 

Koho byste měli znát ze slavných měšťanů
Nejdřív navštivte Resselovo náměstí s historickou radnicí, kostelem a sloupem. Tady je místo startu závodních tras KPŽ. Až se budete toulat Chrudimí, v uličce u náměstí si nepochybně všimnete nádherného renesančního Mydlářovského domu s arkádovou lodžií, bohatou sochařskou výzdobou a kuriózní věžičkou. V druhé polovině 16. století si jej nechal postavit chrudimský měšťan Matěj Mydlář, povoláním mýdlař a svíčkař. Obdivovat jej můžete i zevnitř, protože v něm sídlí Muzeum loutkářských kultur. Z rodu chrudimských Mydlářů pocházel i nejznámější člen rodiny, pražský staroměstský kat Jan Mydlář (1572–1664).

 

Cestovatelská potěšení Železných hor
Vydejte se do Železných hor po stopách Keltů! Prohlédněte si keltskou expozici v zámku v Nasavrkách a po Keltské stezce zamiřte k rozhledně Boiika a k oppidu v Hradišti. Ve Švýcárně u Slatiňan najdete malé muzeum starokladrubských koní, s dětmi si výlet prodlužte ke Kočičímu hrádku a k rozhledně Bára, u níž objevíte lanový park. Milovníky technických památek překvapíte výletem do Berlovy vápenky, s adrenalinovými nadšenci se vydejte do Šilinkova dolu na originální českou via ferratu!

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/vychodni-cechy/chrudimsko-hlinecko

 

PĚŠÍ VÝLETY A CYKLOTURISTIKA

Z Pardubic na Kunětickou horu

Poklidná značená asfaltová cesta od Pardubického zámku vhodná pro silniční a treková kola. Po cestě můžete navštívit Východočeskou galerii nebo Muzeum perníku. Trasa je dlouhá 22 km a je vhodná pro rodiny s dětmi i seniory.

 
http://www.ceskojede.cz/routes/4-z-pardubic-na-kunetickou-horu

 

Okolo Sečské přehrady
Krásný pěší nebo cyklo výlet kolem přehrady Seč, která patří k nejnavštěvovanějším místům v Železných horách. Trasa je dlouhá 16 km a čekají vás na ní zajímavá místa jako je hrádek Vildštejn, zřícenina hradu Oheb nebo 1000 let stará lípa v Klokočově.

 
http://www.ceskojede.cz/routes/51-okolo-secske-prehrady

 

Singltrek na Podhůře u Chrudimi
Jedná se o úzkou klikatou cestu vedoucí mezi stromy, ale není nikterak náročná ani nebezpečná. Zvládnou ji i méně zdatní jezdci a je dlouhá 1580 metrů.

 
http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/singltrek-na-podhure-u-chrudimi.aspx

 

KULTURNÍ ZÁŽITKY

Muzeum loutkařských kultur v Chrudimi
Muzeum sídlí v Mýdlařovském domě. Vidět zde můžeme průřez loutkářstvím u nás, a lépe tak porozumět loutkovému divadlu a jeho možnostem. Nalezneme zde loutky z více než sedmi desítek zemí.

 

http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Loutky-v-Muzeu-loutkarskych-kultur-v-Chrudimi-neje.aspx

Regionální muzeum v Chrudimi
Můžete zde vidět expozice uměleckého řemesla, obchůdek se starožitnostmi a moderní expozici Alfonse Muchy, i jeho slavné Plakáty. 

 

http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Umelecke-remeslo.aspx

Muzeum barokních soch v Chrudimi
Toto muzeum se nachází v bývalém kapucínském kostele svatého Josefa. Vidět zde můžete tři desítky nádherných dřevěných a kamenných soch, které pochází ze 17. a 18. století.

 

http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Muzeum-baroknich-soch-v-Chrudimi.aspx

 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Zora Čermáková

Autor Zora Čermáková

Má ráda Japonsko, kde se narodila a v dětství vyrůstala. V cyklistickém prostředí se pohybuje celý život, byla i u zrodu Kola pro život, kde více než dekádu působila jako šéfredaktorka. Miluje hory, podzim, pěší túry, výlety na kole a čas strávený s rodinou. 

 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé