Tipy na výlety a zážitky v Plzni a Plzeňském kraji

Autor

Jedete tuto sobotu 19. 9. na Plzeňskou 50 a chcete cyklistický zážitek spojit s výletem nebo vycházkou do zajímavých míst „Města piva“ a jeho okolí? Pak se nechte inspirovat našimi tipy na výlety, které jsme připravili ve spolupráci s agenturou CzechTourism a projektem Vidět a zažít #světovéČesko.

Tipy na výlety a zážitky v Plzni a Plzeňském kraji

Evropské hlavní město kultury pro rok 2015 má historické centrum s barokními a renesančními domy, najdete tu i pár uliček jako vystřižených ze středověku a katedrálu sv. Bartoloměje s vůbec nejvyšší kostelní věží v Čechách. Od roku 1842 se tu vaří skvělé pivo Pilsner Urquell, které Plzeň proslavilo po celém světě.

Co musíte vidět v hlavním městě piva
Vydejte se do pivovaru, kde se zrodila pivařská legenda – Plzeňský Prazdroj, spodně kvašený světlý ležák plné zlaté barvy a středně hořké chuti s výrazným aroma žateckého chmele, od roku 1898 registrovaný pod ochrannou známkou Pilsner Urquell. Prohlídková trasa vede místy, kde se od počátku vyrábí, v prohlídce je zahrnuta i návštěva historických pivovarských sklepů a ochutnávka. Musíte navštívit i plzeňské Pivovarské muzeum, kde se vám představí pivo v běhu staletí až do současnosti.

 

Koho byste měli znát z loutkových divadelních představení
K nejznámějším plzeňským „rodákům“ patří loutky Spejbla (*1920) a Hurvínka (*1926). Jejich duchovním otcem byl Josef Skupa (1892–1957), který právě v Plzni Divadlo Spejbla a Hurvínka založil. Hold tvůrci nejznámějších českých loutek vzdává pomníček v plzeňských Šafaříkových sadech poblíž historické budovy Západočeského muzea, ale se Spejblem, Hurvínkem a dalšími hrdiny oblíbených loutkových divadelních představení se můžete seznámit také v Muzeu loutek přímo na hlavním plzeňském náměstí.

Cestovatelská potěšení města Plzeň
Místem, kde se vás nedotknou rozmary počasí a které přitom není skryté pod střechou, je středověké plzeňské podzemí. V bývalých továrních halách plzeňské Škodovky čeká na všechny zvídavé návštěvníky Techmania Science Center s řadou interaktivních exponátů. Nevšedním zážitkem je rovněž prohlídka Velké synagogy, největší v České republice, druhé největší v Evropě a po jeruzalémské a budapešťské třetí největší na světě. V interiéru s vynikající akustikou se pořádají koncerty a výstavy.

 

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/plzensko-a-cesky-les/plzensko/plzen

Plzeňská Zoo se loučí s létem
Užijte si sobotu mezi zvířátky! Zoologická a botanická zahrada města Plzně byla letos po oba hlavní letní měsíce plná prázdninových návštěvníků. Se začátkem školního roku se navrací do zoologické a botanické zahrady v plném rozsahu víkendový doprovodný program. Druhý víkend patřil milovníkům podzimních květin, další sobota a neděle bude na statku Lüftnerka ve znamení tradičních řemesel a lidových dovedností. Oblíbený běh Kilometrovkou se psy se uskuteční v sobotu 26. 9. 2020.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/nahlednete-do-soukromi-rostlin-v-plzenske-zoo

Výlety pro samotáře na Plzeňsku: ticho a samota Českého lesa
Doslova do jiného světa vstoupíte v Českém lese, který stojí stranou hlavního zájmu turistů. Je to kraj zaniklých vesnic a sklářských hutí, hlubokých lesů a prosluněných pasek. V nejzápadnějším cípu, kam se vůbec můžete dostat, objevíte v lesích zapomenutý zámek či legendární místo zdejších sklářů. Český les. Nepatří mezi turistické magnety, a přesto tu doslova na každém kroku narazíte na zajímavé památky.

 
Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/vylety-pro-samotare-na-plzensku-ticho-a-samota-ces

#světovéČesko a evropský unikát v podobě Červeného jezírka
Na severním Plzeňsku, mezi Horní Břízou a Kaceřovem najdete Hromnické jezírko, kterému se také říká Červené, a to pro jeho tmavé zabarvené dočervena, které způsobují sloučeniny železa. Voda jezírka je slabým roztokem kyseliny sírové, je proto sterilní a bez života. V Evropě se jedná o unikátní přírodní jev, ve světě však najdeme možná ještě bizarnější hříčky přírody – například neonově žluté jezero Wai-O-Tupu na Novém Zélandu, jehož vznik také souvisí se sírou.



Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/svetovecesko-a-evropsky-unikat-v-podobe-cerveneho

#světovéČesko plzeňské trojhradí
Co láká k výletům do jihozápadních Čech? Skvělé plzeňské pivo, nádherná šumavská příroda a k tomu třeba některý z hradů Šumavského trojhradí: vyberete si Rabí, Velhartice nebo Kašperk? Právě ten poslední, nejvýše položený královský hrad u nás s oslnivým výhledem do okolí, leckomu připomíná Dunluce Castle na severním pobřeží Irska.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/svetovecesko-a-plzensky-kraj

#světovéČesko a mohyly jako od starých Mayů
Na Šlovickém vrchu u Dobřan vznikla nová přírodní rezervace, kde se spokojeně zabydlelo další stádo divokých koní. Podívat se na ně můžete z nové vyhlídky, která vyrostla nedaleko. Ani nepotřebujete nijak bujnou fantazii, aby vám připomněla stavby dávných Inků či Mayů.



Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/svetovecesko-a-mohyly-jako-od-starych-mayu

 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Zora Čermáková

Autor Zora Čermáková

Má ráda Japonsko, kde se narodila a v dětství vyrůstala. V cyklistickém prostředí se pohybuje celý život, byla i u zrodu Kola pro život, kde více než dekádu působila jako šéfredaktorka. Miluje hory, podzim, pěší túry, výlety na kole a čas strávený s rodinou. 

 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé