Tipy na výlety Hustopeče Agrotec Tour Škoda Auto

Autor

Nevíte co podniknout v sobotu 22. května a zároveň máte rádi kolo, víno, krásné ženy a zpěv stejně jako my z Kolo pro život a stejně jako kapela Chinaski? 

Tak se s námi vypravte na jižní Moravu! Připravili jsme pro vás cyklistický závod mezi vinicemi - Hustopeče Agrotec Tour Škoda Auto. A pokud si nejste jistí, co kromě závodění byste mohli v téhle přenádherné vinařské oblasti dělat, přinášíme vám hned několik parádních tipů, které jsme měli možnost sami vyzkoušet a ověřit. A nuda to rozhodně nebude!

Tipy na výlety Hustopeče Agrotec Tour Škoda Auto

Máte za sebou závod  a chcete se protáhnout na kratší procházce zajímavými místy v okolí Hustopečí, a to společně s doprovodem, nebo s rodinou? Zveme vás do okolí obce Zaječí, kde to tento víkend bude veliké! Zaječí se nachází zhruba 10 km od Hustopečí a právě na 22. května obec Zaječí plánuje Zaječské otevřené sklepy, kdy si návštěvníci mohou mezi 10. a 18. hodinou poklábosit s místními vinaři nad sklenkou vynikajících zaječských vín a také ochutnat vybrané moravské speciality. Obcí by měl po celou dobu akce autobus Zaječský expres, který návštěvníky vyzvedne na vlakovém nádraží či jim zkrátí cestu mezi jednotlivými vinařstvími.

V obci Zaječí ještě zůstaneme, a to na prohlídku Kostela sv. Jana Křtitele. Jedná se o překrásný římskokatolický chrám, který byl zapsán do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky již před rokem 1988. Věž kostela se tyčí do výše 43 metrů a je ukončena jehlanovou střechou.

Pokud jste fanoušky filmu Bobule, pak se s námi musíte vydat na návštěvu vinařství U Kapličky, kde se film z velké části nacházel. Malebné vinařství je poměrně rozsáhlé a v současné době s ohledem na covid-19 opatření uzavřené, ale může se pyšnit unikátním výhledem na pohoří Pálavy a vodní nádrž Nové Mlýny. A to, pokud se vydáte z vinařství U Kapličky na rozhlednu Dalibor, která se nachází několik desítek metrů nad vinařstvím. Pokud toužíte v Zaječí vyrazit za nějakým adrenalinem, doporučujeme vám návštěvu lanového parku ve tvaru Pirátské lodi. První patro lodi je ještě celkem snesitelné, ale druhé patro lodi již není nic pro ty, kteří mají strach z výšek. Lanové centrum je součásti multifunkčního areálu Vinařství Nosreti.

Pokud však chcete po závodech posedět nad kávou a zákuskem přímo v Hustopečích, a pak se možná vypravit na kratší procházku, určitě navštivte Mandlovou kavárnu

Jedná se o jedinečné místo, které naleznete v centru hned vedle hasičské zbrojnice a ochutnat zde můžete i místní Mandlovku. Od kavárny se pak dle svých sil a chuti můžete vydat směrem k mandloňovým sadům. Mandlovníky kvetou sice v průběhu března a dubna, ale i v květnu zůstávají raritou na území České republiky. Město Hustopeče v současnosti spravuje dva mandloňové sady, které čítají okolo 850 vzrostlých stromů. Na Hustopečském starém vrchu na okraji mandloňového sadu můžete vylézt na zbudovanou novou rozhlednu a kochat se pohledem na město Hustopeče a jeho okolí.

Do kategorie “musíte vidět” zařazujeme Lednicko-valtický areál, který se od Hustopečí nachází zhruba 25 minut jízdy autem. Jedná se o památku, která je od roku 1996 na seznamu památek UNESCO.. Kromě rozlehlého parku zde můžete obdivovat i několik památek, mezi něž se řadí neogotický zámek Lednice a barokní zámek Valtice, Skleník, Lovecký zámeček, Minaret, Apollonův chrám, Rybniční zámeček, Hraniční zámeček, Chrám Tří Grácií, Janův hrad, Obelisk, Kolonáda na Reistně a Rendez-vous.

Každá z těchto staveb by byla sama o sobě skvělý cíl výletu. Podle toho, kolik máte času a energie, zda jdete pěšky nebo jedete na kole či autem, můžete postupně objevovat tento krajinářský komplex, který vznikal od 17. do 20. století.

Papouščí zoologická zahrada znovu otevřela své brány dne 12. dubna a těší se na vaši návštěvu! Zahrada se nachází v obci Bošovice, tedy zhruba 25 minut od Hustopečí. V papouščí zoologické zahradě, která je jediným zařízením svého druhu v České republice, naleznete něco přes 200 kusů papoušků ve více než 52 druzích. Zoo provozují manželé Škrhákovi a její vybudování jim trvalo okolo 40 let. Součástí bezbariérového areálu je parčík s množstvím zeleně, oddechová zóna pro návštěvníky včetně tzv. pozorovatelny, kterou představuje altán s posezením k nerušenému pozorování papoušků. Kromě některých ohrožených druhů papoušků zde můžete pozorovat kolekci papoušků amazonků, dále pak ar, amazoňanů, kakaduů a afrických druhy papoušků. 

Pokud jste se rozhodli navštívit Papouščí zoologickou zahradu na zpáteční cestě ze závodu, pak byste neměli po návštěvě ZOO minout Mohylu míru. Tento památník byl postaven na počest obětí Napoleonovy vítězné bitvy u Slavkova (2.12.1805). Památník je dominantou i přirozeným středem chráněné památkové zóny Slavkovské bojiště.

Pokud se budete domů vracet přes Mikulov, zkuste si v tomto 7,5 tisícovém městečku udělat zastávku. Dominantou města je zámek na skále západně od náměstí. Na východě pak můžete vystoupat do přírodní rezervace Svatý kopeček (363 m.n.m.). Na kopci se nachází kostel sv. Šebestiána, zvonice a křížová cesta. Svatý Kopeček je významným poutním místema zároveň jedním z kopců Pavlovských vrchů.

Na závěr přidáváme tip na 24 vodních atrakcí a 16 bazénů! Jedná se o Aqualand Moravia v Pasohlávkách. Ten je sice nyní veřejnosti uzavřen, ale do května se může spousta věcí změnit. Navíc, pokud si budete před příjezdem na závod kontrolovat na internetu otevírací dobu, můžete zde pořídit při on-line nákupu vstupenky na celou sezónu 2021 se slevou 100-200 Kč!

I kdyby však Aqualand otevřen nebyl, projděte se okolo vodní nádrže Nové Mlýny a ochlaďte si uzávoděné nožky tam.

Těšíme se na vás na společné návštěvě jižní Moravy! Už brzy!

 

 

Kompletní trasy, dětské závody i gravel v sobotu 22. května v Hustopečích
Autor

Cyklisté všech vyznání, zpozorněte! Kolo pro život nabírá na obrátkách a přesouvá se letos poprvé na Jižní Moravu, do krásných Hustopečí a areálu AGROTEC. Za dva týdny, v sobotu 22. května, pro vás budou připraveny trasy B, C, poprvé letos dětské závody NOVA Junior Trophy a také trať pro vyznavače gravelu, kterému se v našich aktivitách hodláme věnovat více a více. 

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest