Tipy na výlety Kraličák MTB Tour CARDION

Autor

Přijeďte s námi zahájit léto!

Máte chuť se s kolem nebo i bez něj zatoulat do turisticky málo objevené krajiny Jeseníků? Chcete zjistit, kde se mimojiné natáčel film Díra u Hanušovic? Přemýšlíte, kam vyrazit v polovině června na výlet a kde mají ty nejlepší borůvkové knedlíky snad celý rok? Pak vám s hrdostí představujeme luxusí novinku letošní série Kolo pro život - Kraličák MTB Tour CARDION! Vydejte se s námi do míst, kde po setmění můžete pozorovat srnky, osvěžit se skokem do místního rybníku Úžas a zajet si na ty nejlepší borůvkové knedlíky na chatu Paprsek! K cyklistickému závodu ze série Kolo pro život vám přinášíme i několik tipů na výlety, které jsme v minulých letech v této oblasti ověřili hned několikrát.

 

Tipy na výlety Kraličák MTB Tour CARDION

Pokud jste vyrazili na náš závod a rádi byste se v jeho okolí pokochali okolními kopečky a výhledy například na Staré město pod Sušinou, pak můžete z obce Stříbrnice nebo Hynčice pod Sušinou vyrazit na několik stovek metrů vzdálenou vyhlídkovou věž Stříbrná Twiggy. Přes 31 m vysoká rozhledna z dílny architekta Prof. Ing. Arch. Martina Rajniše, stojí na vrcholu kopce Štvanice 866 m. n. m., ve středu Rekreačního areálu Kraličák, mezi Hynčicemi pod Sušinou a Stříbrnicemi. Čeká na vás 152 schodů, které musíte zdolat. Nebojte se! Stabilitu subtilní konstrukce zajišťují ocelová kotevní lana. A jako bonus věž tvoří celek s blízkým odpočívadlem, které vás ochrání nejen před rozmary zdejšího počasí, ale současně slouží jako odpočinkové místo se zázemím pro 30 osob, k načerpání nových sil na další cestu. Odpočívadlo je doplněno herními a oddechovými prvky pro různé věkové kategorie.Vyhlídková věž a odpočívadlo mají celoroční nonstop provoz a vstup je zdarma.

Výhled z rozhledny Stříbrná Twiggy je i na náš další tip - na chatu Paprsek! Autem se na ni dostanete přes Staré Město a Kunčice, ale na kole to můžete vzít z Hynčic po cyklotrase a za 15 km se vynoříte přímo u chaty, která vám uvaří ty nejlepší borůvkové knedlíky na světě. Pro představu můžete zavítat na facebookový profil chaty nebo na jejich webové stránky, kde najdete také několik dalších tipů na cyklistické trasy v okolí!

Jste po jídle a rádi byste navštívili něco netradičního? Potom vám doporučujeme exkurzi u jednoho z největších českých výrobců biopotravin - PROBIO. Výrobce sídlí ve Starém městě a můžete jej navštívit kdykoliv.V rámci exkurze vám ukáží jejich bio mlýn a kdybyste se sem chtěli zase někdy vrátit, tak v létě každý rok pořádají přímo v PROBIO areálu Bioslavnosti – den plný geniálního jídla v biokvalitě a skvělé muziky.

Pokud byste se raději v okolí závodu vyřádili s dětmi, pak je Skiareál Kraličák to pravé místo! Už jste někdy sjížděli ze sjezdovky na terénní horské tříkolce? Na vršek kopce se dostanete lyžařským vlekem. Jízda dolů je buď klidná ve volném terénu, nebo zdatnější si mohou zazávodit v paralelním slalomu. A to vše na upraveném a travnatém povrchu.Také tříkolka je dvoumístná, kdy děti mladší 10 let mohou jet s doprovodem. Tříkolky jsou v provozu na vleku Sedlo, v blízkosti horního parkoviště v Hynčicích pod Sušinou. Bikecentrum kolovna Kraličák v dolní části obce vám zase umožní s dětmi využít pumptrack v areálu Bikecentra.

V Hynčicích také naleznete příjemnou 7 km dlouhou zážitkovou trasu kolem celého areálu. Po trase na vás čekají naučné hrací prvky, dřevěné sochy skřítků a houpačky pro krajinu s putováním za sedmero ctnostmi. Kraličák se zapojil do projektu Rozhoupejme českou krajinu – upozorňuje na krásná místa v našem okolí radostným způsobem, jak? Tím, že pověsí houpačku - symbol společné radosti, hravosti a rozhled, symbol poznání krajiny a prohlubování vztahu k ní. A nezapomeňte s sebou plavky! V rámci putování po Hynčicích doporučujeme osvěžení v místním rybníku Úžas!

 

V Hynčicích se můžete kochat krajinou také z koňského sedla! Okruh vyjížděk na koních je veden kolem rekreačního areálu Kraličák. Vyjížďka trvá přibližně 1 hodinu a během této doby se projede trasa v délce asi 5 km. Zájemce o vyjížďku na koni se může domluvit také na individuální trase, a to vždy předem po domluvě.

A jestli vám opět vyhládlo, pak vás zveme do restaurace Křížový vrch v Jeseníku. Restaurace se nachází necelou hodinku jízdy autem z Hynčic pod Sušinou.. Impozantní výzdoba interiéru a věhlas této restaurace určitě stojí za návštěvu!

Pokud jste již zavítali do Jeseníků na náš cyklozávod, pak určitě stojí za to zdolat Kralický Sněžník ve výšce 1 423 m.n.m.. Doporučujeme návštěvníkům našeho závodu, aby se přesunuli na kole, nebo autem k chatě na Návrší (4 km od Hynčic) a odtamtud se vydali na 5 km túru směrem k vrcholu. Symbolem Králického Sněžníku je žulová soška slůněte, stojící poblíž základů bývalé Liechtensteinovy chaty a pramene řeky Moravy kousek pod vrcholem. Z místa, kde stojí, dohlédnete na dva nejvyšší body naší země – přirozený, tedy vrchol Sněžky (1 602 m.n.m.), a umělý, který představuje špička vysílače na nejvyšší hoře Moravy, na Pradědu (1 638 m.n.m.).

Ale abychom nezůstali jen v Hynčicích pod Sušinou, zveme vás do malebné Karlovy Studánky. Jedná se o moderní a přitom starobylé lázeňské městečko obklopené horskou přírodou. Leží v panenské přírodě na východní straně nejvyšší hory Jeseníků Pradědu, v údolí horské říčky Bílé Opavy, a pyšní se nejčistším vzduchem ve střední Evropě. Projděte si městečko a vydejte se údolím Bílé Opavy až na samotný Praděd. Setkáte se zde s jesenickou divočinou, schody, žebříky a můstky vedoucí přes Bílou Opavu. Stezka končí pod Ovčárnou, odkud máte Praděd již na dohled.Trasa je dlouhá okolo 9 km a je pro nás jedním z nejhezčích a nejdivočejších míst celých Jeseníků.

Za necelou hodinku autem od Hynčic pod Sušinou můžete zaparkovat před přečerpávací vodní elektrárnou Dlouhé stráně.  Dlouhé stráně disponují nádržemi s výškovým rozdílem 510,7 metrů. Horní nádrž se nachází na vrcholu hory Dlouhé stráně v nadmořské výšce 1350 metrů a zabírá plochu 15,4 ha s největší hloubkou 26 m. Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná v nadmořské výšce 824,7 metrů a plochu 16,3 ha. Na prohlídku horní nádrže se můžete vydat lanovkou a zpět dolů se projet na koloběžkách.

K našim posledním tipům pak patří Stezka v oblacích na Dolní Moravě. Unikátní 55 metrů vysoká stavba poblíž chaty Slaměnka vás bude nejen bavit, ale i vzdělávat. Ti odvážnější mohou k cestě dolů použít nerezový tobogán s okénky, který je bezpečně přivede až k samotnému úpatí rozhledny. Naopak k přesunutí se z jednoho patra do druhého můžou turisté vyzkoušet atrakci nazvanou rukáv vyrobenou z husté sítě. Odpočinkovou síť využijí malí i velcí návštěvníci k relaxaci před nebo po výstupu na stezku. Vstup na Stezku je zpoplatněn.

Jeseníky rozhodně stojí za vaši návštěvu! A jeden den je určitě málo! Přijeďte za námi na celý víkend a pojďme spolu zahájit léto!

Pozn.: Většina našich tipů na výlet je outdoorových a poznávacích, přesto připomínáme, že některé tipy na výlety mohou být ovlivněny aktuálními opatřeními proti covid-19. Doporučujeme si výlet předem potvrdit s provozovatelem a mít vždy respirátor/roušku s sebou!

 

Tipy na výlety a vyjížďky na kole v okolí Holešova
Autor

Pokud jedete do Holešova na Drásala na celý víkend, určitě stihnete uskutečnit také pár výletů nebo prohlídek zajímavých míst v okolí, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s cestovní kanceláří CzechTourism a jejím projektem Česko jede.

 

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest