Tipy na výlety Mladá Boleslav

Autor

Přemýšlíte, zda strávit třetí sobotu doma, nebo vyrazit na jeden z našich nejrychlejších cyklistických závodů série - Mladá Boleslav Tour ŠKODA AUTO? Neváhejte ani minutu a přijeďte si s námi zazávodit! Zbytek závodního dne můžete strávit návštěvou míst, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s místními starousedlíky. Ti se s námi podělili o několik skvělých tipů nejen na skvělý výlet, ale také nám prozradili, kam vyrazit v okolí Mladé Boleslavi za tím pravým gastronomickým zážitkem.

 

Tipy na výlety Mladá Boleslav

Nejprve se trochu projdeme po Mladé Boleslavi. Pokud jste na závodech s malými dětmi, doporučujeme návštěvu dětského hřiště, které je replikou Boleslavského hradu a Michalovické putny. Hřiště je součástí Nového parku na Severním sídlišti v Mladé Boleslavi. Dřevěné hřiště se liší od ostatních díky svému širšímu využití pro děti od 3 do 15 let.

Samotný mladoboleslavský hrad zde ale nehledejte. Ve své životní velikosti se totiž nachází v historickém centru Mladé Boleslavi, kde stojí na místě rozsáhlého hradiště, které bylo v 11. až 12. století správním centrem celého Pojizeří. Gotický hrad tu nechal po roce 1320 postavit šlechtický rod, páni z Michalovic, jako své rodové sídlo. V polovině 18. století byl celý objekt přestavěn na kasárna a armádě pak sloužil až do 50. let 20. století. Hrad má dnes v užívání mladoboleslavské muzeum. Stálé expozice muzea jsou zaměřeny na minulost Mladé Boleslavi a okolí.

Malebná je rovněž procházka po Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. Pod Staroměstským náměstím vedle podzemních garáží může zájemce o historii zaujmout Podzemní labyrint, který představuje 50 metrů chodeb a sklepů vytesaných do pískovcové skály, které nedávno odhalili archeologové. Pro děti jsou tu přichystány herní prvky.

Pro milovníky automobilů je v Mladé Boleslavi velkým lákadlem ŠKODA Muzeum. Sbírky automobilů ŠKODA a vozů značky Laurin & Klement jsou doplněny interaktivními panely, na kterých si pomocí dotykové obrazovky můžete přečíst jejich historii. Děti si na velkém interaktivním panelu mohou zahrát například pexeso či se dozvědět zajímavosti související s firmou Škoda Auto. Ti nejmenší si pohrají v malém dětském koutku, postaví si velké puzzle nebo se projedou na odrážecích autíčkách. Otevírací dobu si opět potvrďte před vaším příjezdem. Provoz muzea byl s ohledem na opatření proti covid-19 omezen.

Pod hradbami Starého města naleznete náš první gastronomický tip, a to restauraci Graal ve Skále. Kromě toho, že je restaurace vytesaná do skály, naleznete uvnitř jezírko s rybami. Z denního menu si určitě vyberete, např. výborného pečeného pstruha z tamějšího jezírka. Restaurace má o víkendu běžně otevřeno. Avšak s ohledem na covid-19 opatření se pro jistotu před příjezdem podívejte na jejich facebookové stránky.

Pokud se chcete trochu projít po městě a nasát historii města, doporučujeme návštěvu zdejšího židovského hřbitova. Naleznete zde přes 2000 dochovaných renesančních, barokních a klasicistních stél, což ze hřbitova činí jednu z nejvýznamnějších židovských památek v zemi. Mezi vyhledávané patří hrob Jakoba Baševiho z roku 1634, který byl v roce 1622 jako první Žid v tehdejší habsburské monarchii císařem Ferdinandem II. povýšen do šlechtického stavu. Do areálu se vstupuje brankou z Pražské ulice, a to hned vedle domu hrobníka (čp. 165), v němž kdysi býval židovský špitál, případně vjezdem z ulice Ke hřbitovu. V jižní části hřbitova se nachází osmiboká obřadní síň z roku 1889, v níž je umístěna expozice Dějiny Židů na Mladoboleslavsku.

Pokud po závodech nasednete na kolo, případně do auta, snadno také dojedete ke zřícenině hradu Zvířetice, která je od Mladé Boleslavi vzdálená okolo 8 kilometrů ve směru Bakov nad Jizerou. Zaparkovat můžete v obci Podhradí na parkovišti pod kopcem, na kterém je zřícenina umístěna. Jedná se původně o renesančně-barokní zámek z roku 1683 a prohlídku zříceniny můžete absolvovat sami.

Máte-li však chuť projít se ve volné přírodě a pozorovat volně se prohánějící koně a zubry, navštivte s námi obec s názvem Kbel u Benátek nad Jizerou. Ve volné pastvinné rezervaci se zde prohání divocí koně, kteří byli dovezeni až z dalekého britského Exmooru. Naopak stádo zubrů k nám bylo dovezeno z Polska.

A pokud vám po této návštěvě vyhládlo, určitě zavítejte na Farmu Havlíkův Dvůr. Farma produkuje maso skotu Aberdeen Angus, které po porážce zraje ve čtvrtích v nově vybudovaných boxech s moderní technologií chlazení a regulace vlhkosti. Kromě masa, které si můžete odvézt s sebou, si zde můžete dát vynikající hamburger. Existuje mnoho variant hamburgeru s rozmanitými ingrediencemi, avšak originální Havlíkův dvůr burger je výjimečný tím, že  pro jeho výrobu zde používají výhradně vyzrálé maso plemene Angus. 

S burgerem v ruce pak můžete pokračovat dál, a to na návštěvu hradu Kost, který je od farmy vzdálen necelých 10 kilometrů. Jedná se o gotický hrad, v jehož blízkosti se můžete vydat hned po několika turistických značkách, a prozkoumat okolí. Hrad Kost je jako jeden z mála našich hradů umístěn nikoliv na kopci, ale v údolí na pískovcovém ostrohu v místě, kde se spojují tří mohutná skalnatá údolí. Jedno vede směrem na Libošovice a nazývá se Svatoprokopské (též Prokopské), další je jedno z nejkrásnějších v Českém ráji a nazývá se Plakánek. Poslední je Turnovské údolí, které je stejně jako dvě předchozí vodnaté. Hrad je dodnes dobře zachovaný a to včetně historické krajiny okolí.

Stále vás žádný z našich tipů nezaujal? Pak pro vás máme poslední tři perly Mladoboleslavska. Pojeďte s námi do Bělé pod Bezdězem a zahrajte si s námi venkovní hru Skryté příběhy! Jedná se o geolokační hru na trase dlouhé 4,4 km, která obkrouží celý Bezděz. Na každé trase pomáháte jiné historické postavě, které na vás promlouvá formou audia a vy spolu s touto osobou řešíte určitý problém. Zde v místě Bělá pod Bezdězem je mise nazvaná Problema negra, která vás zavede do roku 1632. Ke hře potřebujete jen pohodlné boty a nabitý chytrý telefon s aplikací Skryté příběhy, kterou si stáhnete zdarma v obchodě s aplikacemi (k dispozici na Google Play, či iTunes). Ideální je, když si ještě před startem hry stáhnete balíček dat zahrnující instrukce v audiu a off-line mapu k trase. Pak už zbývá jen vyrazit za zábavou! A na závěr můžete třeba zchladit nohy v Máchově jezeře. Jezero je volně dostupné z několika stran. My doporučujeme ověřené Staré Splavy, kde lehce zaparkujete.

Na romantickou procházku se západem Slunce a zákusek po procházce vás zveme do Drábských světniček. Světničky se nachází zhruba 20 km po dálnici od Mladé Boleslavi směrem na Mnichovo Hradiště a jedná se o skalní hrad na západě Českého ráje. Pískovcové skalní věže a stěny Drábských světniček stojí vysoko nad údolím řeky Jizery, kudy vždy vedly významné obchodní stezky. „Drábky“ se nad údolím vypínají až do výšky 177 metrů. Díky své přírodní kráse jsou v dnešní době Drábské světničky hojně navštěvovaným místem Českého ráje. Až budete na hrad stoupat, pomyslete na dobu tisíce let zpět, kdy zde žili lidé. Procházka je možná volně po turistické značce.

A na závěr pro vás máme lsadkou tečku! Zavítejte s námi do nenápadné cukrárny Rendez Vous v Kosmonosích. Famózní zákusky z této cukrárny ve francouzském stylu vám dají s sebou, stejně jako kávu. Navnadit vás mohou facebookové stránky, která cukrárna plní velkým množstvím aktuálně prodávaných dortíčků a croissantů. Odkaz na stránky najdete zde.

To je od nás zatím všechno a těšíme se na vás 18. září na závodě!

 

Tipy na výlety v okolí Berouna
Autor

Také v roce 2020 jsme pro účastníky jednotlivých závodů Kola pro život přichystali ve spolupráci s tradičním partnerem seriálu, Agentura CzechTourism a její kampaní #světovéČesko, několik zajímavých nápadů na výlety a aktivity v okolí dějiště závodů.

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Partneři závoduŠkoda nové
Mladá Boleslav
škoenergo
středočeský kraj
Střední čechy
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové