Tipy na výlety v okolí závodu Trans Brdy s 211

Autor

Prázdniny jsou v plném proudu, ale vy byste si i tak rádi zazávodili? Chtěli byste prozkoumat okolí závodu a projít si zahrady Dobříšského zámku? Potom se za námi vydejte na náš další cyklistický závod, tentokrát po hřebenech brdských kopců! máme pro vás uchystanou novou maratonskou trasu v délce 90 km s bodováním UCI, ale také klasickou nezávodni family jízdu! Závodění můžete spojit s turistikou okolo Dobříše. Níže vám přinášíme hned několik tipů, kam v okolí závodu vyrazit za poznáním!
 

Tipy na výlety v okolí závodu Trans Brdy s 211

Rokokový zámek Dobříš se nachází v bezprostřední blízkosti konání našeho závodu a současná podoba zámku pochází z let 1745-1765. Návštěvníci mají v oblibě návštěvu francouzské zahrady zámku, která doslova připomíná vídeňský Shönbrun, a do července 2020 procházela náročnou rekonstrukcí. Na webových stránkách zámku si můžete potvrdit, že na zámku bude v době závodu otevřena Galerie JCM s výstavou Františka Kříže, pak také nová expozice a znovuotevření okruhu Dobříšské přízraky včetně Zrcadlového sálu.
Otevřeno bude také muzeum hraček, které doplňuje stará školní třída, ve které si děti mohou pohrát a vyzkoušet různé staré školní pomůcky, a zámecká restaurace.

Pokud chcete návštěvu zámku spojit s procházkou do barokního areálu Skalka, pak bychom vás rádi pozvali do nedalekého Mníšku pod Brdy. Zde můžete navštívit klasicistní zámek Mníšek pod Brdy, který se nachází přímo v centru města. A je obklopen parkem a rozlehlým rybníkem. Při prohlídce zámku na vás dýchne atmosféra první republiky a budete mít možnost prohlédnout si zámeckou kapli a soukromé pokoje na dvou prohlídkových okruzích. Zámek nabízí nejen prohlídky pro děti, ale také noční prohlídky. Doporučujeme prohlídku zámku zakončit odpočinkem a piknikem v zámecké zahradě.


Po návštěvě zámku se nezapomeňte občerstvit v Kavárně Malý mnich, kde vám po celý rok mohou nabídnout nejen skvělou zmrzlinu, ale také čerstvě upečené wafle, které kavárna peče z dovážené belgické mouky. Malým dětem je v kavárně věnován prostor s dětským koutkem.
A pokud jste se stihli občerstvit a rádi byste se ještě prošli po hřebenech Brd, zveme vás na procházku do barokního areálu Skalka u Mníšku pod Brdy. Jedná se o poutní místo s kostelíkem sv. Maří Magdaleny a k vrchu vede z Mníšku naučná stezka s obnovenou křížovou cestou. A co víc! V areálu se nachází občerstvení, malé ohniště a lze si zde volně opéct špekáčky. Pokud vás místo zaujalo na FB stránkách lze dopředu zjistit, zda má občerstvení otevřeno, případně, zda vám prodají špekáčky na opékání. Název FB stránky je tento: Skalka Mníšek pod Brdy – Občerstvení.

Raritou okolí Dobříše je také Muzeum trabantů v Nové Vsi Pod Pleší. Při návštěvě muzea uvidíte nejen trabanty a motorky, ale součástí expozice je také historická část s trabantími raritami, a to včetně jejich předchůdce P70 z 50. let minulého století. Mezi dalšími vystavovanými exponáty jsou kromě žlutých trabantů například vojenský trabant Kübel, civilní verze Tramp nebo Cabrio. Zajímavostí muzea je, že se nachází v bývalé provozovně samoobsluhy a kromě zmiňovaných exponátů zde můžete obdivovat i simulátor trabantu, ve kterém můžete zhlédnout sestřih nejlepších záběrů z čelních kamer z jednotlivých cest. Doplňujeme, že východoněmecká vozidla Trabant se vyráběla 27 let a poslední exemplář sjel z výrobních pásů v saském městě Zwickau 30. dubna 1991.

Pokud se chcete vydat za zajímavostmi brdských vrchů, nabízíme vám hned dva tipy! Jedním z nich je rozhledna Studený vrch v Brdech a druhým z nich je takzvané Fabiánovo lože. V případě Fabiánova lože se jedná o skalní útvar nedaleko vrchu Velká Baba v severovýchodní části Brd. Prohlédnout si zde můžete 3 m vysoké rozeklané skalisko, kde dva skalní bloky, opřené o sebe, vytvářejí v dolní části průchozí rozsedlinu. Nejlépe se k Fabiánovu loži dostanete z silnice Buková u Příbrami - Hostomice. Za vrcholovou částí komunikace, když minete kapličku po levé straně, je rozcestí Velká Baba, kde je po levé straně velké parkoviště. Fabiánovo lože se hledá poměrně těžko. Přejdeme vrchol Velké Baby a pokračujeme po hřebenové cestě ještě 300 m. Nescházíme ze svahu ani vlevo ani vpravo, udržujeme se na hřebeni. Posléze uvidíme na stromě ukazatel "Fabiánovo lože", který je namířen do hustého porostu. A právě v něm toto skalisko je, jen asi 10 m od okraje cesty, odtud takřka neviditelné. Rozsedlina je v podřepu nebo v kleče průchozí. Přírodní útvar je spojen s pověstí o Fabiánovi, pánu Brd. Tato pověst hovoří o Fabiánovi jako rytíři, tedy šlechtici, který vlastnil hrad na vrcholu Velká Baba v Brdech. Jak už to v životě někdy bývá, do žití našeho Fabiána vstoupila žena a navíc ještě čarodějnice. Ta neunesla, že si na hrad přivedl jinou ženu. Pomstychtivá a žárlivá čarodějnice Fabiána proklela a proměnila v ducha. Naštěstí, díky své dobré povaze, se stal duchem hodným.
Za návštěvu stojí také zmíněná rozhledna na Studeném vrchu. Jedná se o 18 metrů vysokou sedmibokou zděnou měřickou věž, která dříve sloužila hlavně k zeměměřickým účelům.Přesto, že věž nepřevyšuje okolní stromy, poskytuje překvapivě hezký výhled daleko do kraje. Vystoupíte-li na vyhlídkový ochoz po 81 schodech, uvidíte před sebou od severozápadu k severu se rozprostírající hlubokými lesy pokrytou Křivoklátskou vrchovinu. Za dobré viditelnosti se můžete na obzoru kochat i hřebeny Krušných hor, přičemž nejvíce vlevo vykukuje Klínovec s rozhlednou a televizním vysílačem.
Na severu vystupuje České středohoří, kde dominuje nejvyšší kuželovitá Milešovka s věží. Vpředu je také vidět Kožova hora a vpravo za ní vrch Říp. Na severovýchodě spatříte v údolí také ne příliš vzdálený hrad Karlštejn a za dobré dohlednosti daleko v pozadí i kopec Bezděz a Ještěd.


A na závěr bychom vás rádi pozvali na oběd na českou klasickou kuchyni do Mníšku pod Brdy, a to přímo do Hostince U Káji Maříka. Postava malého chlapce v díle Marie Černé, alias Felixe Háje, je s Mníškem pod Brdy neodmyslitelně spjata. Budova hostince sloužila původně jako pivovar postavený v bezprostředním sousedství mníšecké tvrze někdy před rokem 1550. Na počátku 21. století bývalý pivovar opravil moderátor Jan Rosák, který zde vybudoval kulturně- společenské centrum. Dnes je zde Hostinec u Káji Maříka, byty a malé divadlo ve sklepě. V sousedství se dochovaly rozsáhlé pivovarské sklepy. V restauraci doporučujeme vyzkoušenou škvarkovou pomazánku a domácí lívance. V jídelním lístku však nechybí losos nebo burger.

 

Těšíme se na vás v našich oblíbených brdských kopcích!

 

Pozn.: Většina našich tipů na výlet je outdoorových a poznávacích, přesto připomínáme, že některé tipy na výlety mohou být ovlivněny aktuálními opatřeními proti covid-19. Doporučujeme si výlet předem potvrdit s provozovatelem.
 

Tipy na výlety v okolí Mladá Boleslav Tour ŠKODA AUTO
Autor

Ve spolupráci s agenturou CzechTourism a jejím programem „Česko jede“ jsme pro účastníky sobotního Kolo pro život připravili několik zajímavých tipů na výlety a vyjížďky po okolí i na prohlídky přímo v Mladé Boleslavi.

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé