Trenér reprezentace Petr Klouček: Štybarův návrat je skvělá reklama na cyklokros

Autor

Medailové naděje pro nadcházející závod světového poháru cyklokrosařů v Táboře? V případě ideální konstelace a velké dávky štěstí mezi juniory. Reprezentační trenér cyklokrosu Petr Klouček přiznává, že i přes blýskání na lepší časy rozhodně není žádný z reprezentantů v pozici favorita na stupně vítězů. Každopádně s návratem Zdeňka Štybara získala reprezentace hodně zkušeností. Borec s pěti tituly mistra světa je obrovským lákadlem pro fanoušky.

Trenér reprezentace Petr Klouček: Štybarův návrat je skvělá reklama na cyklokros

Jste rád, že Štybar zase trochu pozvedne českou mužskou elitní kategorii?

Pořád je to neskutečný borec, profík každým coulem. Jeho start v Táboře je skvělou reklamou pro cyklokros jako takový a velkým lákadlem pro fanoušky. Uvidí nejen pětinásobného mistra světa, ale i člověka, který pořád patří do absolutní světové špičky v silniční cyklistice. Znají ho z klasik, z mistrovství světa nebo i z Tour de France…

Co od něj můžeme v Táboře čekat?

On je ten typ, že žádný závod nechce jen objet, ale nechat na trase maximum. Určitě na něm bude znát, že nějakou dobu cyklokros nejezdil. Neměl žádnou speciální přípravu, trénoval na mistrovství světa na silnici a teď se chystal na světový šampionát v gravelu, kde skončil osmý. Proto od něj asi nemůžeme čekat nějaký úplně super výsledek, ale sám jsem zvědavý, jak mu to půjde. Nevyloučil účast na mistrovství světa v Hoogerheide a pro české fanoušky je hlavně skvělé, že počítá se světovým šampionátem v Táboře.

Michal Boroš
Michael Boroš si v úvodních dvou závodech světového poháru připsal čtrnácté a desáté místo. Foto: Michal Červený

Máte pro mistrovství světa v Táboře 2024 ještě nějaké další eso v rukávu?

Mluvil jsem s Adamem Ťoupalíkem a říkal, že ho to láká. Aby ne, vždyť kolika lidem se poštěstí, že jedou mistrovství světa doma za barákem? Původně chtěl jet i teď světový pohár, ale je unavený po silniční sezoně a necítí se na to. Počítá, že by nějaké závody ještě objel, aby měl body na příští sezonu. V týmu mu vyjdou vstříc, aby se na Tábor 2024 dokázal dobře připravit.

Hovořilo se také o tom, že by se v Táboře 2024 mohla definitivně rozloučit s kariérou Kateřina Nash. Pořád je tahle myšlenka reálná?

Co mám zprávy, tak do špičkového cyklokrosu už nenaskočí. Myslím, že tentokrát je to definitivní.

Vloni jste říkal, že je potřeba nastartovat dlouhodobý plán směrem k mistrovství světa v Táboře. Daří se ho realizovat?

Hlavně v  mladých kategoriích je řada nadějí a někteří už by v Táboře mohli bojovat o čelní příčky. Ať jsou to Zemanová nebo Hladíková v kategorii žen do třiadvaceti let, junioři Ježek s Novotným, juniorka Hanáková a další. Je tam příslib do budoucna pro elitní kategorie. Ale jde o proces na pár let.

Kristýna Zemanová
Kristýna Zemanová při závodě světového poháru v Táboře 2021. Foto: Michal Červený

Drží česká reprezentace krok se světem nebo jí ujíždí vlak?

V těch mladých na dostřel jsme, i když nemůžeme mluvit o úplné špičce v podobě výsledků v top tři. V tuhle chvíli k tomu má asi nejvyšší předpoklady junior Venca Ježek. Ale všeobecně se náš cyklokros zvedá. Jsem rád, že do něj jde víc mladých třeba i z biků, protože zjistili, že v krosu mají větší šance na dobrý výsledek.

Proč se nedaří dotáhnout na úplnou špičku?

Nemáme tolik kvalitních závodů. V zahraničí mohou i mimo cyklokrosovou sezonu startovat ve velkém množství silničních závodů, ať už jsou jednorázové nebo etapové. Doma takové příležitosti naši mladí nemají. A ekonomická situace pochopitelně nedovoluje, aby naši juniorští reprezentanti jezdili celý rok venku.

Můžete z pozice trenéra národního týmu nějak zásadně ovlivnit a přispět k přípravě mladých závodníků? Nebo jde vyloženě o práci trenérů na klubové úrovni?

Jsem ve styku s trenéry jednotlivých týmů a většinou i s rodiči. Zásadní je i přístup ze školství. Třeba v Belgii a v Nizozemsku děti prakticky nechodí do škol a mají jen individuální plán. Právě v Beneluxu mohou mladí na dva nebo tři závody do týdne. Pak logicky jejich forma letí nahoru.

04 - V historicky prvním závodě světového poháru juniorek skončila Karolína Bedrníková na šestém místě.
V historicky prvním závodě světového poháru juniorek skončila Karolína Bedrníková na šestém místě. Foto: Michal Červený

V minulosti se cyklokros potýkal s odlivem mladých nadějí k horským kolům. Podařilo se tento trend zastavit?

Snad ano. Našli jsme určitou shodu s vedením bikerů. A hlavně aktuálně máme v juniorech kluky a holky, kteří vyloženě tíhnou k cyklokrosu. Biky nefungují ani jako dobrá příprava. Jsou pomalejší, přínos pro techniku není tak velký, protože kolo na cyklokros má zcela jiné parametry. Zato nově se rodící a rozrůstající gravel považuji za přínosný. Tam se jezdí na prakticky totožných kolech, podklad je hodně podobný. Z hlediska techniky jde o skvělou věc. Byť pochopitelně z hlediska intenzity zase dojdeme k závěru, že zatímco mezi elitou se bavíme o závodě kolem pěti hodin, v případě krosu je to lehce přes hodinu.

Česko má velké naděje mezi ženami do třiadvaceti let. Představuje velký problém, že jde o kategorii spojenou v rámci světového poháru s elitou? Nechybí holkám motivace, když sice mezi vrstevnicemi dojedou třeba na paté pozici, ale v součtu jsou v druhé desítce?

Jde o skvělou věc z hlediska plynulého přechodu mezi absolutní elitu. Samozřejmě nejde o optimální záležitost z hlediska psychického rozpoložení směrem k výsledkům. Tam by rozdělení kategorií určitě bylo pozitivní.

Petr Klouček, trenér české cyklokrosové reprezentace.
Petr Klouček, trenér české cyklokrosové reprezentace. Foto: profimedia

Česká nominace na SP v Táboře 2022

Junioři – A tým: Václav Ježek, Jan Faltýnek, František Hojka, Ondřej Novotný, Filip Samec, Pavel Šumpík. B tým: Jakub Elbardi, David Friedel, Jan Janout, Jakub Kuba. Juniorky: Eliška Hanáková, Vanda Dlasková, Kateřina Douděrová, Karla Nováková. Muži U23: Patrik Černý, Matyáš Fiala, Maximilián Kerl, Pavel Jindřich, Šimon Vaníček. Ženy a ženy U23: Kateřina Hladíková, Barbora Jeřábková, Tereza Vaníčková, Kristýna Zemanová. Elite: Zdeněk Štybar, Michael Boroš, Robert Hula, Jakub Říman.

Program světového poháru v Táboře 2022

Sobota 22. října: prohlídka trati a tréninky. Neděle 23. října: 9:30 – junioři, 10:30 – juniorky, 12:00 – muži U23, 13:40 – ženy, 15:10 – muži.

Kdo doopravdy vynalezl jízdu v háku?
Autor

Znáte ty zprávy typu „američtí vědci zjistili, že…“? I v tomto případě půjde o chytré hlavy zpoza Atlantiku, které ale tentokrát neobjevily Ameriku. Jen na základě pozorování došly k tomu, že pohyb v háku tak typický pro cyklistiku tu byl dávno před objevem kola. A cyklistickou terminologii použily ve svém vědeckém článku.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé