V Ježkově revíru! Šílenství L’Etape Czech Republic by Tour de France se blíží

Autor

Největší sportovní akce roku na území Česka vypukne přesně za měsíc! L’Etape Czech Republic by Tour de France odstartuje v Praze 28. srpna. Několik tisícovek účastníků čeká výjimečný sportovní zážitek. Vždyť cesty a kopce, které budou na trase zdolávat, se staly místem tréninků českých cyklistických šampionů či šestinásobného paralympijského vítěze Jiřího Ježka.

V Ježkově revíru! Šílenství L’Etape Czech Republic by Tour de France se blíží

„Závod se odehrává v lokalitách, v nichž jsem z hlediska tréninku prožil prakticky celou kariéru. Spoustě lidí ukáže akce krásu prostředí v blízkosti Prahy. I z mezinárodního hlediska půjde o obrovskou propagaci cyklistiky, zejména v její rekreační podobě,“ je přesvědčený Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský šampion.

„Jel jsem třikrát v životě originální verzi přímo ve Francii. A nemohu se dočkat české varianty. Určitě budu na startu,“ těší se Ježek.

Etapa jako při Tour de France přes Centrální masiv

Okruh L’Etape Czech Republic by Tour de France povede z pražského Strahova přes Hostivice a Svárov přes východní část Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko na Lány, následně přijde na řadu výjezd přes obec Sýkořice, sjezd do Nižboru, následně cyklisté budou šlapat podle řeky Berounky, přes Beroun se pojede do obce Svatý Jan pod Skalou, následně přijde na řadu přes Loděnice výjezd do Nenačovic, a pak už přes Břve a Zličín poslední kilometry zpět na Strahov.

„Ze sportovního hlediska jde o obrovskou výzvu. Ať pro cyklisty, kteří si půjdou trasu jen projet, nebo pro ty ambiciózní, kteří budou závodit,“ přemítá Ježek.

„Na trase jsou těžké dlouhé rovinky, krátké prudké kopce, dlouhé kopce. Kdybych si měl pomoci příměrem k silničním profesionálním závodům, nebál bych se srovnání s klasikami v Ardenách či etapou Tour de France, která vede přes Centrální masiv. I člověk, který pojede jen nasát atmosféru a prožít den v sedle v neznámém prostředí, nemůže dorazit bez tréninku,“ varuje Ježek.

Jiří Ježek na trase L'Etape Czech Republic by Tour de France při sjezdu ze Svárova.
Jiří Ježek na trase L’Etape Czech Republic by Tour de France při sjezdu ze Svárova.

Všechna stoupání na trase má dokonale najetá. Během profesionální kariéry se totiž stala místem bolesti, která následně vedla k medailím. „První těžké stoupání přijde hned po sjezdu ze Svárova. Sice výjezd na Podkozí směrem k Chyňavě není označený jako horská prémie, ale nejde o nic snadného,“ promítá si Ježek profil trasy.

Ježek varuje i před sjezdem právě ze Svárova. „Jisté úskalí může spočívat ve velkém množství lidí, kteří neumí jezdit ve skupině. Už ke Kellnerovi přijedou lidé dost možná unavení, a kopec v Podkozí se pěkně zakousne do nohou. Následně přitom až nad Chyňavu k odbočce na Bratronice člověk bude muset tlačit do pedálů, neboť se pořád stoupá,“ neskrývá Ježek, že hned od úvodních kilometrů představuje trasa L’Etape Czech Republic by Tour de France pořádnou prověrku.

Euforie stačí na půlku sýkořického krpálu

První kopec označený jako horská prémie přitom přijde až po průjezdu křivoklátskými hvozdy, kdy účastníci budou stoupat od Berounky ve Zbečně přes Sýkořice.

„Jde o kopec, který jsem často využíval k tréninku. V minulosti se zde jezdily i amatérské závody. První pasáž ze Zbečna se vyjede i přes příkrý sklon relativně rychle, protože člověk je v euforii, že jede vrchařskou prémii. Navíc se po první části silnice narovná, což závodníky ukonejší,“ směje se Ježek.

Jiří Ježek na trase L’Etape Czech Republic by Tour de France při sjezdu od zámku Dřevíč.Jenže než se cyklisté pořádně nadechnou, přijde ke slovu druhá pasáž. „Ta druhá část stoupání je poprava,“ nemaluje nic v růžových barvách Ježek. „Je potřeba tady hodně přemýšlet. Kdo pojede jako utržený ze řetězu, zbytečně vyplývá síly, a přitom bude jenom v polovině závodu,“ nabádá Ježek k jízdě s rozmyslem.

Při prohlídce profilu snadno účastník podlehne dojmu, že následující pasáž je za odměnu a teprve za Berounem při stoupání na Lištice znovu přijdou ke slovu i hlubší svalové partie. „Zdání klame. Pokud člověk bude ve skupině, kam výkonnostně nepatří, bude před příjezdem do Nižboru, následně pak i podle Berounky hodně trpět a pod kopec přijede totálně uvařený,“ znovu zkušený závodník nabádá k rozumnému přístupu.

„Umím si představit, jak to bude vypadat. Jasně o celkové vítězství se pojede jinde, jenže pak jsou tu souboje v rámci věkových kategorií, v týmových oddílech, rivalita mezi kamarády či prosté hecování, které vyplyne z průběhu závodu,“ říká Ježek.

Falešná rovina pod Úhonicemi

Druhá polovina L’Etape Czech Republic by Tour de France bude po změně trasy stejně drsná. Průjezd malebným údolím Svatého Jana pod Skalou totiž nahradil výstup přes Bubovice, který je dlouhý čtyři a půl kilometru s průměrným sklonem 4,3 procenta. Následovat bude velice technický sjezd do Loděnice.

„Z Hostimi až do Loděnice, a pak dál pod kopec je to taková falešná rovinka. Ani metr se nesvezete, a ještě k tomu zde vždy divně fouká. Dodávat, že jen výjimečně do zad, je zbytečné,“ culí se Ježek.

Jiří Ježek na trase L'Etape Czech Republic by Tour de France při nájezdu pod obávaný kopec před Úhonicemi.
Jiří Ježek na trase L’Etape Czech Republic by Tour de France při nájezdu pod obávaný kopec před Úhonicemi.

Před Úhonicemi pak „číhá“ druhá vrchařská prémie. Má sice jen označení „čtyřky“, ale… „Na trase jsou určitě těžší kopce. Jenže asfalt je tady strašně rozbitý. Nikdy mi ten kopec nechutnal. Většinou šlo o poslední stoupání při dlouhém tréninku a už jsem toho měl plné zuby,“ popisuje Ježek.

„Tady už bude mít každý vyhráno. V Praze se cyklisté hecnou při vidině cíle, byť stoupání ke Strahovu z Motola není také snadné,“ míní Ježek, a hlavně nabádá ke správné stravě v průběhu celého dne. „Je jasné, že na startu bude spousta cyklistů, kteří přijedou za zážitkem a stráví na dlouhém okruhu klidně i šest hodin. Mnozí trénují celoročně na horském kole. A jízda na silnici, navíc při takové porci kilometrů, je prostě něco jiného. Je potřeba jíst i v okamžiku, kdy člověk nemá úplně potřebu. Energie totiž dochází hodně rychle. A všichni si půjdeme L’Etape Czech Republic by Tour de France přece užít.“

Užij si volný pohyb v přírodě, seriál Kolo pro život je tu pro tebe!
Autor

Ahoj divoši! Léto běží na plné obrátky, počasí láká do přírody, ven, na čerstvý vzduch. A v sedle kola je to přece nejlepší! Právě teď je ideální chvíle užít si sport v přírodě na závodech seriálu Kolo pro život.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé