V lednu svět cyklistiky opustil. Ale Amstel přiměl Dumoulina k návratu

Autor

Excelentní časovkář, mistr světa, ale i výborný vrchař, který už dokázal, že umí vítězit na Grand Tour. V roce 2017 vyhrál Giro, o rok později tam skončil druhý, stejně jako na Tour. Nizozemská superhvězda Tom Dumoulin představoval ve světě cyklistiky pojem.

V lednu svět cyklistiky opustil. Ale Amstel přiměl Dumoulina k návratu

Když v roce 2017 vyhrál v dresu Sunwebu Giro a pak i časovku na mistrovství světa, Nizozemsko mu leželo u nohou, a dokonce o něm napsali několik písní. Ale on si slávu nikdy moc neužíval.

Za dva miliony eur ročně do Jumbo-Visma

Vše se zadrhlo na Giru 2019. Po pádu si poranil koleno. Byla z toho dlouhá pauza. Rozešel se s týmem Sunweb, ale laso mu hodila domácí formace Jumbo-Visma. Její bossové věřili, že se jim investice do Dumoulina vyplatí. Čert vem dva miliony eur ročně, které podle kontraktu cyklistovi náležely…

Tom Dumoulin v dresu nizozemského týmu Jumbo Visma.

 

Tom Dumoulin v dresu nizozemského týmu Jumbo-Visma. Foto: profimedia

Jenže rok 2020 ovlivnila pandemie a na odložené Tour de France skončil sedmý. Byl to však jen stín Dumoulina z let 2017 nebo 2018. Zkusil ještě Vueltu, kde měl být superdomestikem Rogliče, ale kvůli únavě z ní odstoupil.

Čekalo se, že si pořádně odpočine, potrénuje a vrátí se v plné síle na rok 2021. Jenže v lednu přišel s nečekaným prohlášením. „Potřebuji si od světa vrcholové cyklistiky odpočinout. Na nějaký čas odcházím a nevím, jak dlouhá ta pauza bude,“ řekl.

Dohnal jej syndrom vyhoření

Bylo za tím víc věcí. Zdravotní problémy, stagnace výkonnosti, ale i další záležitosti. Dumoulin přiznal, že mu najednou vadily dlouhé pobyty na tréninkových kempech, těžko hledal motivaci a v podstatě se dalo mluvit o syndromu vyhoření. Kvůli němu opustil svět cyklistiky předčasně třeba německý sprinter Marcel Kittel.

„Když jsem to rozhodnutí udělal, spadlo mi ze zad obrovské závaží,“ řekl Dumoulin. Kolo pověsil na hřebík a užíval si běžného života mimo svět cyklistiky po boku manželky Thanee. Odmlčel se na sociálních sítích. Poslední příspěvek na instagramu má z ledna, kde oznamoval svůj odchod.

Nikdo netušil, jak to s ním bude dál. Spíš se čekalo, že je to konečná a už se nevrátí. Úplně se však neodtáhl od týmu, s některými jeho členy komunikoval. „Když mi naposledy psal, tak pořád říkal, že neví, co udělá,“ prozradil během jara slovinský slovinský lídr Jumbo-Visma Primož Roglič.

Tom Dumoulin dlouho hledal odpověď na otázku, zda jej cyklistika ještě naplňuje. Foto: instagram Toma Dumoulina

 

Tom Dumoulin dlouho hledal odpověď na otázku, zda jej cyklistika ještě naplňuje. Foto: instagram Toma Dumoulina

Pomyslný vítr se otočil až v dubnu, kdy se přijel podívat na Amstel Gold Race. „Zase jsem začal cítit takové to správné svědění a najednou jsem věděl, že svět profesionální cyklistiky je opravdu cool,“ přiznal.

„Pár dní po Amstelu jsme se bavili s ředitelem týmu a shodli jsme se, že mám pořád ještě šanci porvat se i o olympiádu. A to mě motivovalo,“ oznámil třicetiletý cyklista.

„V dubnu jsem začal jezdit na kole a po Amstelu se mi zase vracely pocity z doby, kdy jsem si cyklistiku užíval. A dokázal jsem si konečně odpovědět na řadu otázek. Hlavně na tu jednu: Mám pořád rád cyklistiku? Odpověď byla ANO. A s tím souvisela i druhá otázka: Chci dělat něco jiného? Odpověděl jsem NE,“ prozradil Dumoulin.

„V minulých letech jsem si na tyhle otázky odpovědět nedokázal. Teď jsem měl čas si vyčistit hlavu, hodně o všem přemýšlet a moc mi to pomohlo,“ řekl.

Motivací je olympijské Tokio

Velký comeback chystá na závodě Kolem Švýcarska od 6. června. Tým Jumbo-Visma tam vysílá druhý sled, sestava pro Tour kromě Rogliče jede Dauphiné. Ale pro Dumoulina to bude daleko lepší varianta, nikdo na něj nebude vyvíjet žádný tlak. Pak chce jet domácí šampionát, kde si může vybojovat letenku na olympiádu do Tokia. K tomu se v sezoně upíná.

Tom Dumoulin odchod do cyklistického důchodu odložil.

 

Tom Dumoulin odchod do cyklistického důchodu odložil. Foto: instagram Toma Dumoulina

„To je teď takový můj hlavní projekt. Rád bych se na olympiádu dostal a vím, že záleží jen na mně. Každopádně do toho jdu s čistou hlavou a nestresuju se, když mi jeden den nejde trénink podle představ. Jsem natěšený,“ dodal Tom Dumoulin.

Splní si sen o olympijské účasti? A o zlaté medaili z bojů pod pěti kruhy, kde už vybojoval stříbro?

Neuvěřitelné cyklistické rekordy: nejrychlejší, nejdelší, nejšílenější
Autor

Od chvíle, co bylo vynalezeno kolo, jsou cyklisté posedlí rekordy. Od hodinovky na dráze, která se odedávna považuje za ukázku etalon závodníkovy kvality, přes jízdu kolem světa po nejrychlejší a nejdelší výkony, při kterých je třeba dosáhnout fyzických i psychických limitů.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé