Václav Kocian: Na startu se cítím jako mladík

Autor

Václav Kocian je unikát a další z osobnoctí, kterou vám při příležitosti 20. sezóny Kola pro život chceme představit. Stál na startu prvního ročníku Kola pro život v roce 2000 a postupně se zúčastnil všech doposud uskutečněných devatenácti ročníků seriálu. Ani jeden rok nechyběl a svojí účastí zdobí trasy KPŽ i letos. Ve své kategorii dokonce vyhrál úplně první závod KPŽ ve Vimperku, může se pyšnit tituly vítěze kategorie M50 Prestige Trophy Marathon i skvělým umístěním v Team Prestige Trophy s týmy, v jejichž dresu závodil. Historie jeho závodního ježdění na kole ale sahá ještě hlouběji, do minulého století, kdy se naplno zapojil do Pražské ligy horských kol, která se později stala součástí termínové listiny KPŽ.

Václav Kocian: Na startu se cítím jako mladík

O tobě se ví, že jsi nejdřív holdoval jinému sportu. Kdy a proč tě napadlo vyměnit vesla za kolo?
To bylo ryze z praktických důvodů. Bydlím v Neratovicích a v té době jsem každý den dojížděl do práce do Brandýsa nad Labem k Jirkovi Barešovi. Ideálním dopravním prostředkem bylo kolo, zároveň jsem si odtrénoval svoji denní dávku a klidně si cestou zpět několik desítek kilometrů přidal. S rodinou už na veslování nebyl čas. Moje žena mne často na cyklistické závody doprovázela, ale loni mi bohužel po dlouhé nemoci odešla. Cyklistika, práce, zahrádka, servisy kol pro známé, chalupaření a má nová přítelkyně mi ale naštěstí brání zestárnout.        

S kolem jsi tedy byl spojen i profesně?
U Bareše jsem konstruoval rámy kol a hned je také testoval. Bylo to krásné porevoluční období. O originální rámy byl obrovský zájem a výzvy, jako kolo na zakázku pro kluka trpasličího vzrůstu nebo pro vynikajícího časovkáře, několikanásobného mistra ČR a vítěze Závodu míru, Ondřeje Sosenku, mne naplňovaly. 

Tvé jméno bylo na soupiskách týmů Author Masters a Volovo Auto Hase. Za jaký tým jezdíš dnes?
Začínal jsem s kluky z Author Masters, dva roky jsem působil u Doláků ve formaci Volvo Auto Hase a pak se zase vrátil do Authora, v jehož dresu závodím i v letošní jubilejní sezóně. Jsem týmový hráč a není mi jedno, že náš tým v posledních letech klesá v pořadí…

Václav uprostřed s poukazem na 50.000. Finálový večer KPŽ 2010.

V roce 2008, 2009 jsi absolvoval kompletní termínovku KPŽ a vyhrál svoji kategorii M 50 - 59 v celoroční soutěži Prestige Trophy. Jaký je tvůj cíl do letošní 20. sezóny KPŽ?
Nejsem statistik, takže netuším, kolikrát jsem vyhrál Prestige Trophy, ale většinou jsem alespoň stál na bedně. Vyhrávat mě baví :-) Jsem narozený ve znamení Lva, tak se rvu, a kdybych nemohl zasáhnout do pořadí, asi bych nezávodil. Dělám to celou dobu na pocit, nevozím žádné Garminy a počítače. Tyhle pomůcky jsou pro mne zbytečný, nerozumím tomu a nemám je rád. Buď to jede, nebo ne.

A ono to většinou jde! Loni Václav svoji kategorii opět vyhrál. Na fotografii se svými kamarády a rivaly

Kdo byli a jsou tvoji největší rivalové? Znáš někoho, kdo stejně jako ty jezdí KPŽ 20 let?
Abych pravdu řekl, neznám osobně člověka, který by byl viditelný a jezdil závody KPŽ pravidelně a tak dlouho jako já. Soupeři přicházejí a odcházejí. Jasně, taky jsem s tím chtěl kolikrát seknout, ale pak zase přijde nová sezona a já stojím na startu. Teď už jsem v kategorii 60+, a tak nejvíc soupeřím s Pepou Ibehejem a se zbytkem startovního pole :)

Žiješ, pracuješ a trénuješ v rovinatém kraji okolo „chemických“ Neratovic. Jaký charakter závodních tras máš rád? Trénuješ pořád stejně?
Stále bydlím v Neratovicích, pracuji ve společnosti HVM plasma jako vedoucí provozovny Obrobna kovových i nekovových materiálů. Ani v tréninku se u mě po čtvrt století nic nezměnilo. Jezdím celoročně do zaměstnání a ze zaměstnání, a když je nálada, tak si to prodloužím. Raději závodím v kopcích. Protože co kopec, to výzva!

Dnes už jsi pamětník. Na které závody KPŽ rád vzpomínáš a na které z letošní nabídky se nejvíc těšíš?
Nemám rád starty. A i když mě nebožtík Robert Bakalář před deseti lety nazval v časopise KPŽ Železným Václavem, připadají mi nebezpečné. Docela se bojím pádů. V minulosti jich nebylo málo, prolil jsem ve jménu kola nejen pot, ale také krev a pár kostí jsem si už taky zlomil…
Letošní sezonu si zase užívám a doufám, že se vydaří stejně, jako ty předchozí. Nejsem vybíravý, každý závod KPŽ má něco do sebe. Hlavně pěkně bez pádů a úrazů. Za sebe jsem moc rád, že jste posunuli náročnější Brdy na pozdější termín ve startovce. 

Více než 20 let v sedle. Co tě na závodění v KPŽ pořád láká a co tvému zapálení říkají doma a v práci?
Jak doma, tak v práci se to dělí na dvě skupiny. První mne podporuje a obdivuje (těch je naštěstí víc), druhá si klepe na čelo. Jestli prý to mám zapotřebí a jestli mne to ještě baví. Baví! Na závody mne dříve doprovázela má žena a nyní zase družka. Většinou se snažíme spojit závodění s výlety do okolí a zůstaneme v místě celý víkend.

Na Příbramském Permoníkovi v roce 2009 slavil vítězství v dresu Volvo Auto Hase

O 10 let později... start a vítězství na letošním Šumavském MTB maratonu ve svých tradičních barvách

Podělíš se s námi o nějaký zajímavý moment z KPŽ, na který rád vzpomínáš?
Nejvíc mne pobavilo, když jsem se stal pod vedením zesnulého Luďka Hykla kapitánem týmu, ve kterém jsem měl pod sebou majitele růžového trikotu z Giro d'Italia Honzu Hrušku, dnešní pořadatele Drásala, Ondru Fojtíka a jeho bráchu Honzu, ověnčené velkými zahraničními úspěchy, nebo tehdy fenomenální Petru Kotovou, která vyhrála na celé čáře absolutní ženský titul v Prestige Trophy a letos se na startech KPŽ po delší době zase objevila. 

Co pro tebe kolo znamená?
Kolo je pro mne životní styl, ventil, a radost. Na kole poznávám nové přátele, nové kraje a udržuje mne v kondici. Na startu KPŽ se cítím jako mladík :).

 

S týmovými parťáky z týmu Author. Chrudim 2015. Václav úplně nalevo se svým nemizícím úsměvem 

 

Text: Zorka Čermáková
Foto: Miloš Lubas, archiv V. Kociana

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest