Vivat Caroli! Vivat AM bikemaraton!

Autor

Vítězi jubilejního ročníku Karlovarského AM bikemaratonu České spořitelny se s přesvědčivým náskokem stali Martin Stošek (Vitalo Future Cycling) a Jana Pichlíková ( Kross Bike Ranch). Závod s nezaměnitelnými trasami a kulisou si přes vysoké teploty nenechaly ujít stovky velkých i malých bikerů a bikerek.

Vivat Caroli! Vivat AM bikemaraton!

V srdci Evropy, na západě Čech, mezi Krušnými horami a Slavkovským lesem se ve 14. století často proháněl český král Karel IV. na koni. Jeho družina jednou náhodně objevila horký pramen, kterému záhy císař přiřkl léčivou moc, protože mu pomohl uzdravit nemocnou nohu. Podle pověsti potom nechal kolem zázračného pramene postavit město, které díky zřídlům vzkvétalo po všechna další století a těší se slávě dodnes u našich i zahraničních návštěvníků…

Po okolí královského města v sobotu 15. června bušili do pedálů bikeři na svých nádherných jednostopých strojích, aby zažili na vlastní kůži všechny krásy a technické vychytávky zdejších jedinečných tratí a vzdali hold zakladateli úžasně položeného města na soutoku řek Ohře a Teplá. 20. ročník Karlovarského AM bikemaratonu České spořitelny uspokojil milovníky pravých bikemaratonů, sváteční jezdce, děti i jejich doprovod.

Předpověď počasí dávala tušit, že bude pořádné vedro a tento fakt potvrzovala ranní hustá mlhovitá „deka“ nad městem a dusno, které by se dalo krájet. Během dopoledne se naštěstí vyjasnilo, nad helmami závodníků se vybarvilo nebe do modrých odstínů a občas dokonce zalechtal tropický vánek.

Děti si přijely do areálu v Meandru Ohře užít netypický start ve stylu Le Mans – každý si musel nejdříve dát sprinterskou rovinku po svých, pak najít své kolo a hurá na okruh. Při jízdě po travičce parku bylo hned každému lépe. Stará známá věta: Čím rychleji na kole jedeš, tím víc to fouká, přinutila malé bikery a bikerky roztočit kola na nejvyšší stupeň, takže se dráty výpletů slily v jeden barevný šedivý kruh.

To účastníci obou závodních tras startovali v centru města na Divadelním náměstí, kde se před 11:00 hodinou začaly hromadit davy zvědavých turistů a doprovody bikerů s fotoaparáty. Dopředu propagovaný slavnostní zaváděcí okru nakonec museli oželet závodníci i místní pořadatelé. Karlovarským krajem se v týdnu před závodem prohnala divoká bouřka, která na komunikace v lázních vyplavila bahno i odpad, probíhalo zde čištění komunikací. Organizátoři akutní stav pečlivě zvážili a ve spolupráci s městskou policií se rozhodli kilometrový okruh uličkami města vynechat a zaváděcí vozy vyrazily rovnou přes most do lesů.

Na startu hlavní trasy na 57 km kromě Tomáše Višňovského z týmu Česká spořitelna Accolade nechyběl nikdo z elitních jezdců Kola pro život. Na vítězství si brousil zuby Kristián Hynek s celým svým týmem včetně Martina Stoška, Pavel Boudný s formací Ethic Sport Cycling i Matouš Ulman s Filipem Rydvalem ze „Spořky". Dobře obsazené byly také všechny vypsané věkové kategorie soutěže Prestige Trophy. Boj o vteřiny a minuty mohl začít.

Na karlovarské „pile“ je to pořád nahoru dolu. Prudké, dlouhé výjezdy střídají technicky náročné sjezdy a táhlé odkryté pasáže.  Už pár metrů po startu se začíná zostra. Prudký výjezd Zámeckým vrchem po asfaltu po chvíli střídá táhlý výšlap po dlažebních kostkách směrem k prvnímu „skvostu“ - rozhledně Diana. Výletníci zde mohou zavítat do motýlího domu, či na zmíněnou rozhlednu, ze které je nádherný výhled. Nikoliv ale závodníci. Ti se po zahřívacím výšlapu ještě s mlhou před očima musí vrhnout vstříc náročnému sjezdu. Díky úzkému chodníčku před sjezdem se nabízí možnost jak se trochu nadechnout, protože především v zadních částech startovního pole se to tu lehce zašpuntuje. Sjezd z Diany je kamenitý, na zemi jsou vystouplé kořeny a po silných deštích v předchozích dnech je tu spousta uvolněných ostrých kamenů, na kterých kolo uskakuje. Cesta je prašná a kluzká, přitom nadměrné brzdění se nevyplácí, prostě dokonalé prověření techniky závodníků. Následuje úzká cestička zaseknutá do svahu klikatícího se jako had. Průjezdem za Grandhotelem Pupp u stanice lanovky na Výšinu přátelství je možné si odškrtnout jeden zub z karlovarské pily a hurá ne ten druhý.

Podle parametrů profilu trasy se jedná o ještě delší výjezd než v úvodu závodu, ale závodníci jsou už v dostatečném tempu, a tak je kopec pokořen hravě. Následuje delší sjezd bez větších technických náročností, který je však zakončen ostrými vracejícími se zatáčkami na kamenitém podkladu. Druhý zub karlovarské pily pokořen.



Po sjezdu se nabídne luxusní možnost na občerstvení. Krátký rovinatý úsek po silnici, bez protivětru. Další dlouhé stoupání, v pořadí již třetí, vede závodníky na rovinatější úsek. Na okruhu kolem letiště čeká bikerty průjezd dvou obcí s velmi originálním cyklistickým názvem - Kolová a Pila. V prostřední třetině kolem karlovarského letiště ale již zmiňovaná pila dost vydatně otupí, trasa se napřímí a mezi 20. a 35. kilometrem čeká závodníky pohodlné svezení na horizontu a Vítkův vrch s druhou občerstvovací stanicí a nádherným výhledem na Karlovy Vary a na jeho významné dominanty. Ne nadarmo bylo letos místo označeno jako zážitkový Active Tour segment.

Zuby karlovarské pily se ale opět začínaly špičatit. Dlouhý sjezd po úzkém lesním singltreku byl ve své nejnižší části zakončený osvěžujícím průjezdem říčky Teplá. Populární brod byl letos ke všem závodníkům, milosrdný. Hladina vody na cca 15 cm, a tak se dalo do vln vlítnout plnou rychlostí se vší parádou. V tropickém vedru bylo osvěžení vítaným zpestřením pro závodníky i okolo stojící fanoušky!

Ovšem poslední třetina závodu byla ještě dost vydatná. Za brodem přišlo nejnáročnější a nejdelší stoupání na trati. Kdo měl ještě dostatek sil, byl pro něj tenhle krpál vhodným místem, jak si polepšit o pár míst. I vítěz závodu Martin Stošek zavelel k útoku právě v tady a odpáral tak své pronásledovatele Pavla Boudného a Kristiána Hynka.

Mezi ženami to měla při neúčasti své letošní hlavní sokyně Terezy Neumanové o trochu snazší Jana Pichlíková, která bojovala spíše sama se sebou a muži a měla v cíli větší radost z podstatného vylepšení loňského času než ze zlaté placky. Za ní se s velkým odstupem na druhé příčce umístila Kateřina Drhová (Česká spořitelna - Accolade) a pro bronz si na stupně vyskočila Božena Kučerová (kola-BMM). Na celkové šesté příčce a první v kategorii Z 40 – 49 let se objevila legendární Petra Kottová (Cyklosport Chropyně), kdysi veleúspěšná šampiónka Prestige Trophy, která se na trasy KPŽ letos  vrátila po několikaleté pauze a mateřské dovolené:
„Chodím do práce, pečuji o dceru, takže skoro vůbec nemám na kolo čas. Závodění na KPŽ mě ale zase chytlo a baví mě. Pořád také jezdím na svém starém kole, šestadvacítce s jediným moderním prvkem - bezdušáky. Tady v Karlových Varech to byl krásný závod, jedinečná, nádherná trať. Potěšilo mě také, že mě lidi poznávají a zdraví mě. Chystám se také na celý příští víkend do Vrchlabí, takže na startu nebudu v sobotu chybět.“

Petra Kottová 2019

Do pohodlného zázemí v meandru Ohře se během odpoledne sjeli účastníci všech tratí, včetně nezávodní Family jízdy, na kterou někteří vyrazily s plavkami, aby ochladili rozhicovaná těla v chladivých vlnách Ohře. Všichni, včetně moderátora dětských závodů Lukáše Beděrky se synem si půvabnou jízdu pochvalovali, a když nad jejich hlavami v cíli prolétly dva gripeny z nedalekého letiště, nevěřícně koukali, co se to děje. Nádherné stroje si dokonce mohli prohlédnout ještě jednou a obdivovat jejich krásu a rychlost, když si let naplánovaly v protisměru a ještě o trochu níž.

Vyvrcholením vydařené cyklistické akce se stalo slavnostní vyhlašování vítězů všech kategorií a tras na pódiu, při kterém asistovala legendární postava Závodu míru, pan cyklista Antonín Bartoníček.

Text: Zora Čermáková, Petr Havránek

Foto: Miloš Lubas

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé