Vojenské lesy vysadí s dobrovolníky v Brdech nové aleje, součástí programu bude i cyklovýlet s lesníkem

Autor

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) oslaví na dobrovolnické akci Brdské stromsázení významný milník největší zalesňovací akce ve své devadesátileté historii. Po sedmi letech boje proti kůrovcové kalamitě, kdy státní podnik zničené lesní porosty průběžně obnovoval sazenicemi, vysadí některý z návštěvníků akce jubilejní stomiliontý strom.

Vojenské lesy vysadí s dobrovolníky v Brdech nové aleje, součástí programu bude i cyklovýlet s lesníkem

Akce se uskuteční na Padrťských pláních v sobotu 17. září od 10 hodin. Jubilejním stromem bude třešeň ptačí, lesní odrůda ovocného stromu, který jinak rozšiřují ptáci vyměšováním pecek.

Odrostek stromku označený malým tubusem v kořenovém balu dorazí s dalšími stovkami sazenic do Brd z lesní školky VLS ve Lhotě u Staré Boleslavi.


„Do obnovy lesů po kůrovcové kalamitě jsme investovali veškeré úsilí našich zaměstnanců a stamilionové finanční rezervy. Na místech, které kalamita zničila, už díky tomu odrůstají nové, druhově pestré porosty. Lokality, kde s kůrovcem stále bojujeme, obnovujeme v podstatě obratem, aby nedocházelo k zarůstání buření nebo k erozi půdy,“ vysvětluje ředitel VLS Roman Vohradský.


Stomiliontý strom bude vysazen symbolicky na místě výsadku parašutistů za druhé světové války. Jde o lokalitu u lovecké chaty Václavka nedaleko Padrťských plání. Pětice československých parašutistů tam seskočila do okupované vlasti v noci z 29. na 30. dubna 1942. Většina z nich posléze skončila v rukou gestapa.


Dobrovolník, který tubus při sázení objeví, vyhraje zážitkový program pro celou rodinu v brdské přírodě.
 „Půjde o víkendový pobyt v lovecké chatě Rybářská bašta na břehu Padrťského rybníku spojený s programem o brdské přírodě, který zorganizují naši lesníci. Jeho součástí mohou být výlety na kolech po okolí, noční pozorování zvěře termokamerami nebo návštěvy objektů spojených s historií naší armády,“ dodal Vohradský.


Součástí Brdského stromsázení bude také bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Na návštěvníky čeká divadélko pro děti s hvězdou seriálu Slunečná Lukášem Langmajerem, dechberoucí kousky na kole v podání trojnásobného mistra světa v biketrialu Martina Šimůnka, nebo „kurz přežití“ v divočině polárníka Petra Horkého. K tomu ukázky tažných koní, opékání špekáčků a bohatá nabídka aktivit pro děti v rámci nabídky lesní pedagogiky.


A kdo dorazí na Brdské stromsázení na kole, muže se zúčastnit cyklovyjížďky po Padrťských pláních a jejich okolí, která bude zároveň exkurzí do historie této magické krajiny. Cykloprůvodcem na trase s několika zastávkami totiž bude brdský lesník Václav Pernegr, který se dlouhá léta s nadšením věnuje místní historii.


Více na https://www.vls.cz/cs/brdske-stromsazeni 
 

Kouzlo a nevšední atmosféra oderského závodu
Autor

Ne všechny závody se mohou pochlubit takovou specifickou atmosférou místa konání, jako má nadcházející MTB akce Kola pro život v Odrách. Zjevení Panny Marie, zázračná uzdravení či záhadné zmizení. To vše charakterizuje zvláštní místo zvané Mariastein neboli Panna Marie ve Skále…

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé