Výběr kola pro dítě: myslete na jeho radost a potěšení

Autor
Výběr kola pro dítě: myslete na jeho radost a potěšení

Při nákupu kola pro dítě mějte na paměti, že základním předpokladem je vytváření pozitivních zážitků, nikoliv stresujících situací plných napětí a nervozity. Jakmile budete na vaši ratolest s cyklistickými začátky příliš tlačit, dost možná bude mít dobře míněná rodičovská snaha spíše demotivační účinky. Myslete hlavně na zájmy dítěte... Klíčové je odhadnout správně motorické schopnosti vašeho potomka, přičemž začít učit dítě cyklistickým dovednostem můžete velmi brzy. Jak tedy při výběru vhodného kola postupovat?

Vyvarujte se fatální chyby, kterou představuje nákup pro budoucnost. Myšlenky, že dítě do zvoleného rámu doroste, jsou zcela chybné. Pokud sáhnete po příliš velkém kole se záměrem ušetřit, váš potomek velmi pravděpodobně nebude zvládat techniku jízdy, dost možná bude jeho posed nepřirozený, tudíž mu může v krajním případě způsobit zdravotní patálie.

 

Nezvládá-li dítě ještě stoprocentně techniku, mělo by být základní kritériem, že dosáhne nohama na zem, čímž zamezíte karambolům. Veledůležitá je také možnost seřízení brzdového systému, respektive ovladatelnost pák přeci jen menšími dětskými prsty. Pokud kupujete už větší kolo, mělo by mezi horním trubkou rámu a rozkrokem dítěte být přibližně sedm až deset centimetrů místa. Obecným pravidlem by pak mělo být, že váš potomek dosáhne bez problémů ze sedla na řídítka.

Správná velikost

Dětská kola se prodávají podle průměru ráfků (v palcích) ve velikosti 12, 16, 20 a 24. Nejmenší kolo většinou vyhovuje dětem do čtyř let, pokud však máte obavy, že vaše ratolest jízdu nezvládne, nebojte se začít odrážedlem. Dost často děti ztratí právě při jízdě na odrážedle zábrany a následně na kole jsou zdatnější. Navíc vynucování jízdy na bicyklu může u dítěte způsobit psychický blok.

Součástí kola této velikosti jsou opěrná balanční kolečka, výrobci už nabízejí i možnost měnit úhel jejich naklonění. Samozřejmostí je sedlo vybavené madlem pro tlačení či držení dítěte. Byť je součástí už brzda předního kola, absolutní většina dětí brzdí zpětným záběrem pedálů.

Velikost „šestnáct“ je ideální pro děti v rozmezí čtyři až šest let, přičemž zásadní rozdíl je vlastně jen v rozměru kol, protože i zde je stále možné používat podpůrná kolečka. Většinou jsou k mání jen kola s jedním převodem, ale výrobci už nabízí i v této kategorii výběr z kol s přehazovačkou, byť většinou jen s třemi rychlostními stupni.

 

Velikost 20 převážně vyhovuje šesti až devítiletým ratolestem. Ke slovu přichází klasická zadní brzda, v případě zájmu je možné investovat i do odpružené přední vidlice, což zejména v terénu dítě ocení, neboť jde o zvýšení komfortu. Samozřejmostí už je možnost většího počtu převodů, většinou jde zatím jen o kazetu na zadním kole, která je ovládána pomocí otočného mechanismu na řídítkách.

Pro věkové rozmezí devět až dvanáct let je určená „čtyřiadvacítka“, což je vlastně menší verze dospělého kola. Absolutním standardem je možnost více převodů vpředu i vzadu, samozřejmostí jsou brzdy vpředu i vzadu, přičemž mnohdy už i v případě dětských kol nahrazují čelisťové brzdy tzv. kotoučové. Pokud sáhnete po kolu z hypermarketu, dejte pozor na nebezpečné plastové ráfky. Vyskytují se sice jen výjimečně, ovšem brzdná dráha je pak zcela nevypočitatelná a snadno dochází ke karambolům.

Hmotnost kola

Snažte se do výběru zapojit i dítě. Nechte vašeho potomka, aby s kolem chvíli manipulovalo. Pokud bude nad jeho síly stroj plynule položit na zem či následně zvednout, zvolte lehčí model. Znovu mějte na paměti při nákupu kola hlavně prospěch vašeho dítěte.

 

Bezpečnost

Nikdy nepodceňujte výbavu pro děti a myslete na jejich bezpečí už při nákupu kola. U nejmenších by neměly chybět chrániče konců řídítek, bezpečné gripy, polstrování řídítek a chránič řetězu.

Naprostou samozřejmostí v jakémkoliv věku je cyklistická helma. Ostatně do osmnácti let vůbec nesmí dítě na komunikace bez ochrany hlavy. Dopřejte vašim potomkům i kvalitní rukavice, které budou absorbovat pot, tudíž zabrání klouzání rukou po řídítkách, z čehož může vyplynout karambol vedoucí k nepříjemným odřeninám. A pokud už k pádu dojde, rukavice dlaně a klouby potomka uchrání od nejhoršího.

Určitě by na dětském stroji neměla chybět odrazka či blikačka, samozřejmostí by měly být reflexní nášivky na oblečení či reflexní praporek přidělaný ke středu zadního kola.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest