Tipy na výlety v okolí Hustopečí

Autor

Chystáte se do Hustopečí na 6. podnik seriálu Kolo pro život 2020? Pak jsme právě pro vás připravili ve spolupráci s agenturou Czech Tourism a jejím projektem #světovéČesko zajímavé tipy na výlety a vyjížďky na kole v okolí dějiště závodu.

Tipy na výlety v okolí Hustopečí

Agentura CzechTourism spustila v letošním roce mimořádnou kampaň #světovéČesko. Jejím cílem je motivovat české obyvatele, aby objevovali i méně známá místa v regionech naší země, která se podobají světoznámým protějškům. Některé z nich si představíme v úvodu pozvánky na výlety v okolí zázemí podniku Hustopeče AGROTEC Tour ŠKODA AUTO (8. 8. 2020). Kampaň na internetu běží na sociálních sítích a na cestovatelském portálu agentury Kudyznudy.cz. 

#Světové Česko
V kraji zaslíbeném slunci a vínu najdete místa podobná Toskánsku či Provence i další památky UNESCO: nejznámější funkcionalistickou stavbu světa, brněnskou vilu Tugendhat, a Lednicko-valtický areál coby nejrozsáhlejší komponovanou krajinu Evropy.

Brněnský orloj – mechanická nábojnice z africké žuly
Brněnský orloj na náměstí Svobody vám připomene miniaturní Torre Glòries, mrakodrap v Barceloně, který proslavil nejenom neobvyklý tvar, ale i noční hra světel. Brněnský orloj je multifunkčním hodinovým strojem a současným Brňanům připomíná rok 1645, kdy Brno obléhali Švédové. Generál Torstenson tehdy rozhodl, že pokud neprovalí městské hradby před polednem, odtáhne z Brna pryč. Brňané se vše dozvěděli a odbili poledne o hodinu dřív, švédské vojsko ustoupilo a od té doby se v moravské metropoli zvoní poledne v 11 hodin.

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/brnensky-orloj-mechanicka-nabojnice-z-africke-zu

Památník Mohyla míru
Památník Mohyla míru byl postaven na počest obětí Napoleonovy vítězné bitvy u Slavkova (2. 12. 1805) jako naplnění myšlenky učinit z centra někdejšího bojiště pietní "místo světla", memento válek. V renovovaném muzejním objektu sousedícím s památníkem mohou návštěvníci zhlédnout netradičně pojatou multimediální expozici Bitva tří císařů - Slavkov/Austerlitz 1805.

 

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/pamatnik-mohyla-miru

Zámek Valtice
Dominantou Valtic je barokní zámek s kaplí a kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kaple je využívána k hudebním produkcím. Zámek sloužil rodu Lichtenštejnů jako „rodinný domek“. Zpřístupněno je 21 místností zámku a nachází se zde také expozice o knížecí rodině, nově opravené sály a zámecké divadlo.

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/zamek-valtice

 

HUSTOPEČE
Kostel sv. Václava
- moderní kostel, který má půdorys ve tvaru postupně stoupající spirály.

 

Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/kostel-sv--vaclava-v-hustopecich.aspx

Stálá vinařská expozice
Najdete ji v renovovaných prostorech historického renesančního Domu U Synků. Část je využita jako muzeum, ostatní prostory slouží k ochutnávce vín prostřednictvím degustačních programů, které si může každý návštěvník předem objednat.

 

Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/stala-vinarska-expozice-v-jihomoravskem-mestecku-h.aspx

Mandloňová rozhledna a sady
Rozhledna vznikla v jedné z největších rarit na Moravě, v mandloňových sadech u Hustopečí. Ocelová vyhlídka dosahující do výšky 14 m se stala cílem na naučné stezce, která sady prochází. Nejkrásnější pohled z rozhledny je v dubnu a květnu, kdy pod ní kvete světoznámý sad světle růžovou barvou.

Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/mandlonova-rozhledna-v-hustopecich.aspx

CYKLOVÝLETY
Výprava za Moravskými polodrahokamy

Kousek za Brnem ve východním koutě Českomoravské vrchoviny to nevypadá na jakýkoliv vzrušující příběh. Ale pozor! Stezkami kaňonů řek Oslavy a Jihlavy zamíříte k největšímu nalezišti záhadných moravských vltavínů. Své si zde najdou i cyklisti, kteří mají rádi kopcovitý terén a přejezdy skrz brody.

 

Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/272-vyprava-za-moravskymi-polodrahokamy

Po vinařských stezkách krajem labužníků
Krajina na Slovácku je pestrá jako zdejší kroje, tradice a vína. Tato stezka má minimální převýšení a vede po klidných komunikacích, cyklostezkách krajem vinohradů, lidových tradic, folkloru a vinných sklepů.

Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/91-po-vinarskych-stezkach-krajem-labuzniku

 

MORAVSKÝ KRAS
Tento výlet určitě stojí za to, najdete zde plno zajímavostí. Hluboká propast Macocha je údajně nejpůsobivější propastí v Česku. Se 140 m největší svého druhu v Evropě. 
Sloupsko-šošůvské jeskyně jsou krásným dílem přírody, jejichž rozlehlé dómy, úzké chodby, nebezpečné propasti a nádherně zbarvená krasová výzdoba vás učarují.
Nejstarší pivovar na Moravě se nachází v městečku Černá Hora nedaleko Blanska. V průběhu jeho více než pětisetleté historie se změnilo mnohé, jedno však místnímu pivu zůstalo, nezaměnitelná a vskutku originální chuť, kterou mu vtiskli první zakladatelé pivovaru.

 

Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz/destinace/29-moravsky-kras?lat=49.3076694&lng=16.699657&search=moravsk%25C3%25BD%2Bkras

 

PÁLAVA A LEDNICKOVALTICKÝ AREÁL
Krásné souznění přírody a umění. Tradice pěstování vína v tomto kraji je tak dlouhá, že se vedou spory o hledání jejího začátku. Krajina byla nejen využívána, ale i přetvořena k obrazu svému. Svědčí o tom jeden z největších kulturně přírodních areálů v Evropě, který je zapsán v seznamu světového dědictví UNESCO.
Vodní dílo Nové Mlýny tvoří celkem tři nádrže, o které se dnes rekreanti dělí s rybáři. Je také domovem některých vzácných živočichů, kterým je vyhrazena přírodní rezervace ve střední nádrži.
Dolní Věstonice proslavil roku 1925 tým archeologa Karla Absolona, který ve zbytcích ohniště našel drobnou keramickou sošku ženy, která se záhy stala světovou senzací. Věstonická Venuše je uložená v Moravském zemském muzeu v Brně.
Ze Svatého kopečku spatříte krásný pohled do širokého okolní. Jedná se o magické místo, které je kvůli výskytu vzácných druhů rostlin a zvěře chráněno přírodní rezervací.
Lednicko - valtický areál se skládá ze zámeckých parků, vinic, lesů, rybníků a potůčků, mezi nimiž jsou rozsety desítky soch či drobné stavby loveckých zámečků, romantických zřícenin a napodobenin řeckých chrámu.

 

Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz/destinace/26-palava-a-lednicko-valticky-areal?lat=48.8295214&lng=16.6719899&search=p%25C3%25A1lava

 

 

 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Zora Čermáková

Autor Zora Čermáková

Má ráda Japonsko, kde se narodila a v dětství vyrůstala. V cyklistickém prostředí se pohybuje celý život, byla i u zrodu Kola pro život, kde více než dekádu působila jako šéfredaktorka. Miluje hory, podzim, pěší túry, výlety na kole a čas strávený s rodinou. 

 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé