Začít s cyklistikou je možné kdykoli

Autor

Cyklistika je především o radosti a o tom, že se můžete svobodně pohybovat, cestovat, užívat si přírodu a někdy i ukájet závodní ambice. Základní motoriku a schopnost jezdit na kole každý z nás má, a je tedy jen na nás, jak moc své dovednosti budeme rozvíjet.

Začít s cyklistikou je možné kdykoli

Nestyďte se poradit s odborníky

Koupit si kolo a začít na něm jezdit, to se dá kdykoliv! Věk v tomto není limitující a díky modernímu vybavení a technickým vychytávkám pro vás cyklistika může být vhodnou aktivitou i při určitých zdravotních obtížích, jako jsou například kloubní onemocnění, která vás v jiných aktivitách mohou zásadně omezovat.

Pro začátek je nejdůležitější se na chvíli zamyslet, kam mě to vůbec láká a jaká je moje představa o cyklistice: Zda chci jezdit na výlety, zda mě to láká do terénu, nebo jestli chci jen tak cestovat, poznávat krajinu a užívat si pohyb. Podle toho se pak můžete rozhodnout, jaký typ kola si pořídíte. Doporučujeme poradit se ve specializované prodejně, případně využít nějaké nezávislé centrum, které vám s výběrem poradí – samozřejmě na základě vašich představ.

Kromě pořízení kola počítejte i s nákupem nezbytného vybavení, jako je přilba, boty, oblečení, případně brýle a rukavice, ale s tím vším vám ve specializované prodejně poradí.

Pak už není potřeba nic dalšího, jen odhodlání jezdit na kole.

Dřímá ve vás duše závodníka?

Touha porovnávat se s ostatními bývá velká, a pokud ji v sobě máte, tak se ji nesnažte potlačit, ale rozvinout. Nebojte se účasti na velkých závodech, jako je třeba seriál Kolo pro život, právě naopak. Na takových závodech se o vás skvěle postarají a najdete tam potřebný servis a vůbec vše, co k závodění potřebujete. Pro úplný začátek vyberte nějakou méně náročnou a kratší trať a pak se do toho už jen zakousněte a bojujte, dokud budou stačit síly!

Sláva technice!

Technika se dnes výrazně posouvá i v oblasti kol. Dostává se nám tak mnohem více možností, jak na kole jezdit, a to i v případě, že máme nějaké zdravotní omezení nebo nám s věkem rapidně klesá výkonnost.

Především e-biky se hodně rozmáhají. Elektrokola dávají volnost pohybu každému, a to i v hodně kopcovitém terénu, Alpy nejsou výjimkou. Dnes již v Alpách najdete na horských chatách nabíjecí centra pro e-biky, případně možnost vyměnit baterii, pokud pospícháte. Tato možnost výrazně rozšiřuje možnosti cyklistiky.

Skvělou věcí jsou e-biky i pro páry, kdy se e-bike stane velikým pomocníkem pro toho slabšího z dvojice a v kopcích nahradí chybějící sílu. Radost ze společné vyjížďky se pak násobí. Jen pozor – ne všude se smí s e-bikem jezdit: Na uměle vybudovaných trailech se množí zákazy ježdění e-biků.

5 rad, jak si užít cyklistiku v každém věku

  • Zamysli se, kam a co tě na kole láká.
  • Poraď se se specialistou.
  • Investuj kromě kola do dalšího vybavení, nepodceň to.
  • Užívej si cyklistiku.
  • Chceš závodit? Odvaž se na KPŽ!

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé