Začněte s pohybem, kdykoliv a kdekoliv

Autor

Pohyb a cvičení našemu tělu prospívá. Jen je důležité najít tu správnou míru, aby se nám nestalo, že si pohybem víc uškodíme, než pomůžeme. 

Začněte s pohybem, kdykoliv a kdekoliv

Výběr je víc než pestrý a bohatý.

První, základní možností je chůze. Případně nordic walking, tedy chůze s holemi, při které zapojíte do akce prakticky celé tělo. Co se nabízí dál? Kolo, plavání, in-line bruslení, jóga, cvičení s vlastní vahou těla, podle vašich schopností a fyzické kondice některý ze sportů jako badminton, tenis, beach volejbal a další.

Jak začít?

Nemusíte hned od začátku lámat rekordy, začněte pomaleji, ale vytrvejte. Vytvořte si z cvičení či sportovních aktivit návyk. K tomu pomůže i to, když si vytvoříte tréninkový plán. Nejlépe po poradě s odborníkem či trenérem a poté pod jejich dohledem. 


To proto, že při sportování a cvičení je důležité si osvojit správnou techniku, dobře se na trénink připravit a rozhýbat, aby se předešlo svalovým a jiným zraněním. To znamená nepřehnat to s tréninkovými dávkami, nepřetěžovat tělo. Naopak, začněte zvolna a postupně. A podle reakce těla můžete dávky zvyšovat. 


Před každým cvičením a tréninkem je důležité se rozcvičit, zahřát. Stačí se lehce vyklusat, pár poskoků, třeba i přes švihadlo, protáhnout se. To vše je obrana proti možným a nepříjemným zraněním. Těm lze předejít i tím, že všechny cviky budete provádět správnou technikou.

Nešetřete na kvalitním vybavení

To platí nejen pro sportovní oblečení, ale zejména pro ochranné pomůcky. Na kolo rozhodně nevyjíždějte bez helmy a rukavic, chraňte se i při jízdě na in-linech. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR vám na nákup sportovních ochranných pomůcek přispěje až 1500 Kč pro děti a až 500 Kč pro dospělé.


 A když už jste se pustili do sportování, je stejně důležité tomu přizpůsobit i stravování a pitný režim. Zaměřte se na kvalitní a zdravé jídlo, omezte cukry, jezte více zeleniny a ovoce a především dostatečně pijte. 



 

 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

Autor Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

Zdraví jako vášeň

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé