Zima v cyklistickém šatníku: Jak se obléct na kolo v zimě

Autor

Tak jako musíte vědět, kdy je třeba na vašem kole vyměnit řetěz nebo dofoukat pláště, stejně důležité je zvolit na vyjížďku nebo trénink správné oblečení. Pokud víte, jak se na kolo obléct, nemusíte se bát vyrazit ven ani v zimě.

Zima v cyklistickém šatníku: Jak se obléct na kolo v zimě

Zásadní pravidlo zní: Oblékej maximálně tři vrstvy!

1. První vrstva
Funkční prádlo je nepostradatelný základ každého cyklisty. Do chladného počasí si pořiďte to s dlouhým rukávem a určené speciálně pro cyklisty. (https://www.shop.lawi.cz/funkcni-triko-s-dlouhym-rukavem-pelle-velikost-xs).  Prádlo by mělo perfektně padnout na tělo, při jeho pořizování volte rozhodně kousky z materiálu odvádějícího pot pryč od těla. Přímý kontakt prádla s pokožkou zabezpečí odvádění tělesného potu do dalších vrstev oblečení.
Pozor! Ačkoliv je prádlo vyrobené z bavlny příjemné, pro použití na kolo se nehodí.  Bavlněné prádlo sice pot nasaje, ale nepustí ho dál ven, mokrý pot potom nepříjemně studí.


Funkční cyklistické triko s dlouhými rukávy 

2. Druhá a třetí vrstva
Druhou, případně třetí vrstvu budeme ladit podle toho, jaké venku panují klimatické podmínky, respektive podle aktuální teploty vzduchu.

a) Zateplené oblečené bez membrány 5 - 15˚C
V podzimních (i jarních) podmínkách není potřeba se za každou cenu nabalit jako sněhulák. Na kole v tomto období často potkáte jedince, kteří vypadají jak na vyjížďce k polárnímu kruhu, jiné zase v kraťasech, kteří zřejmě míří rovnou k rovníku. Obojí není pro zdraví ideální. Počasí bývá na podzim a v zimě velmi proměnlivé, a tak je potřeba během jízdy na teplotní změny bezprostředně reagovat. Pokud je slunečné počasí a bezvětří, stačí v teplotách pod deset stupňů oblečení bez membrány, například zateplený dres (https://www.shop.lawi.cz/dres-pansky-member-black-winter-l) a vesta (https://www.shop.lawi.cz/vesta-light-vel-xs), která ochrání vaši hruď a ramena. V teplotách nad deset stupňů už by se bunda s membránou stala pro jezdce pastí. Množství potu, které vyprodukujete, totiž nedokáže odvést. Klíč k úspěchu je zůstat v teple a suchu. Je nutné vědět, na jaký druh vyjížďky jedete a pokud třeba plánujete, že pojedete s dětmi pomalu a budete často zastavovat, oblékněte se tepleji.


Zateplený dres 

b) Slabší oblečení s membránou NoWind 0 - 10˚C
Textilní průmysl zaznamenal v posledních letech úžasný technologický posun díky membránám. Poskytují při sportu i v nepřízni počasí příjemný komfort. Slabší variantou nejpoužívanějšího membránového materiálu je NoWind. Právě tyto bundy (https://www.shop.lawi.cz/bunda-no-wind-zluta-vel-xl), vesty (https://www.shop.lawi.cz/vesta-strip-classic-xs ) i rukavice (https://www.shop.lawi.cz/rukavice-zimni-camo-velikost-1) jsou vhodné do chladného, ale i sychravého počasí. Materiál, jak už název napovídá, dobře obstojí ve větru, má základní vodní sloupec, takže si s lehkým deštíkem snadno poradí. Do vytrvalejšího deště je pak řešením např. dres Resis (https://www.shop.lawi.cz/cyklisticky-dres-resis-vel-xs), který prakticky nepropustí vodu a udrží tělo v komfortní zóně v téměř každém rozmaru počasí. Tato vrstva se obléká přímo na funkční prádlo nebo při větším chladu ještě pod vrchní membránu natáhneme krátký nebo dlouhý cyklistický dres.


NoWind cyklistická vesta 

c) Zateplené oblečení s membránou Softshell -10 - +3˚C
I ve velké „kose“ se dá na kole vyjet. Když už se rozhodnete čelit mrazu a ledovce na silnicích, je pro vás nejvhodnější Softshell (https://www.shop.lawi.cz/universalni-cyklisticka-bunda-lawi-originals-black-grey-velikost-s), jemná hodně zateplená membrána se slušným vodním sloupcem. Materiál je celkově silnější a hřeje nejen díky cirkulaci teploty těla, ale i svým česaným chlupem. Z tohoto materiálu je díky jeho pružnosti možné vyrobit i teplé kalhoty na kolo (čapáky) (https://www.shop.lawi.cz/softshellove-kalhoty-avio-super-capaky-velikost-s), návleky na tretry apod. Určitě volte nepromokavou, prodyšnou a membránovou cyklistickou bundu se slabou podšívkou. V chladném počasí vždy počítejte s tím, že tělo vydá velkou spoustu energie na vytopení sebe sama, a pro samotnou jízdu vám zůstane mnohem méně sil než na jaře nebo v létě.


Zateplené "čapáky"

3. Hlava, nohy, ruce

Hlava je zásadní místo celé tělesné termoregulace, takže volba čepičky (https://www.shop.lawi.cz/cyklisticke-cepice), šátku (https://www.shop.lawi.cz/multifunkcni-satky), kukly atd. výrazně ovlivní celkové vnímání venkovní teploty. Tady platí poučka „Teplem ještě nikdo neumrznul.“ Pokud váháte, jakou pokrývku hlavy zvolit, raději sáhněte po teplejší variantě ideálně v kombinaci s šátkem (tzv. tunelem). Jak čepice, tak šátek se dají kdykoli snadno sundat a v kapse moc místa nezaberou. Čepičky se vyrábějí v různé tloušťce a z různých materiálů do různého teplotního rozpětí. Na zimní vyjížďku je dobré mít s sebou dvě, každou v jiné tloušťce. Důležité je, na pocit horkosti i chladu, co nejrychleji reagovat a svléknout si právě čepici nebo rozepnout dres. Naopak když zajedete do stínu nebo vyjedete na kopec a blíží se sjezd, je důležité se hned zapnout a doobléct a šátek přetáhnout i přes nos a ústa. Organismus je ze sportu v chladném počasí oslabený, proto je nutné myslet na každý detail, abyste se nestali kořistí virů a bacilů.


Čepička pod helmou, šátek přes ústa

Nohy. Na kole v zimě nejčastěji promrznou končetiny. Dnes už do standardní výbavy cyklisty patří zimní tretry (https://www.n1shop.cz/cz/tretry-c6436/), které odolají mrazu, větru a do určité míry i vodě. Jsou většinou kotníkové, voděodolné a dobře tepelně izolované, takže se v nich budete cítit dobře i v zimním nečase. Pokud zimní tretry nevlastníte, použijte zateplené návleky na tretry (https://www.shop.lawi.cz/navleky-na-tretry-softshell-velikost-2). Drhů návleků je velké množství a vyrábějí se z neoprenu, lycry nebo moderního softshellu. Nechte si poradit, které jsou nejprodyšnější, ať vám noha dýchá a nepotí se. (https://www.shop.lawi.cz/cyklisticke-navleky)


Zateplené návleky na tretry

Ruce jsou při jízdě na kole extrémně choulostivé. Zimní rukavice jsou na pultech cykloobchodů standardem už dlouhá léta. Někdo trpí na prochladnutí rukou víc, někdo méně. Podle toho je důležité volit svou výbavu. Zkuste si vzít třeba zateplené dlouhoprsté rukavice s membránou( https://www.craft.cz/kolo-doplnky) nebo jedinečné cyklistické palčáky, které mají speciální segment na 3 prsty - palec, ukazováček a prostředníček dohromady a druhý na prsteníček a malíček. Jejich praktičnost oceníte při řazení a brzdění. Pokud víte, že jedete na dlouhou vyjížďku, není špatné si s sebou vzít rezervní rukavice, které vás můžou zachránit už jen tím, že budou suché.


Rukavice Camo s membránou 

Údržba speciálních funkčních materiálů
Když už jste si pořídili prvotřídní cyklooblečení se speciálními vlastnostmi, dobře se o ně starejte. Těmto materiálům nedělá příliš dobře časté praní, takže pokud to není nutné, nemusí se prát po každé vyjížďce. Jestliže jste oblečení ušpinili, perte ho při co nejnižší teplotě a bez aviváže! Většina produktů má unikátní povrchovou úpravu a praním ztrácí celý mechanismus na své funkčnosti.

 

Foto: www.lawi.cz

 

 

Cyklistický trénink v zimním období
Autor

Pro většinu cyklistů končí sezóna začátkem října a začíná na konci dubna. Se změnou letního času na podzimní se totiž brzy stmívá, venku je napřed vítr, potom zima, sníh a pak zase sychravo a břečka. Kolo leží někde v koutě, ale skalnímu bikerovi nedá spát myšlenka, jestli by náhodou i v zimním období neměl trénovat.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé