17 let v čele pořadatelského týmu ČT Trans Brdy

Autor

Rozhovor s Jiřím Hudečkem starším a mladším o historii i novinách závodu.

17 let v čele pořadatelského týmu ČT Trans Brdy

Dlouholetý bývalý starosta obce Lety, třiapadesátiletý Jiří Hudeček, diriguje pořadatelský týmu závodu Trans Brdy od prvního ročníku v roce 2002. Svojí pevnou, pozitivní a bezprostřední povahou dokáže každý rok pobláznit a zapojit do dění  nejen celou svoji rodinu, ale také velkou část z více než tisícihlavé obce.  Jeho syn Jiří Hudeček (GIANT Trans Brdy) se v cyklistice pohybuje velmi dlouhou dobu, cca od 12 let, a jak říká, prošel mimo kolové, krasojízdy a dráhy snad všemi disciplínami. V současné době patří k předním českým MTB závodníkům. I když ve spolku Trans Brdy pracuje a závodu se mnohokrát účastnil, vyhrát se mu podařilo až loni. Datum 22. 4. 2017 tak zůstane hluboko vepsané do paměti celé rodiny, protože během Jirkovy spanilé jízdy v blátu a dešti spatřila světlo světa jeho první dcera.  

Od kdy a jakým způsobem jste spojeni se závodem Trans Brdy?
JH st.: Bydlím v Letech a když mě poprvé jako starostu oslovil Roman Čermák, Robert Bakalář a Michal Dalecký z organizačního týmu seriálu KPŽ  spolu s partnerem závodu, Karlem Beyerem, nenapadlo mě, že bude mít tahle akce na horských kolech před sebou tak dlouhou a skvělou budoucnost. Jak závod rostl, postupně se stěhoval z náměstí v Letech na hráz a před čtyřmi lety zakotvil na větším place u řeky v Dobřichovicích. Spolek Trans Brdy ale na žádné štaci nechyběl a s ním ani naši obětaví brigádníci a brigádnice.
JH ml.: V podstatě jsem závod vnímal od prvního oficiálního ročníku, ale v počátcích jsem se ho neúčastnil. Jezdil jsem tehdy sjezd, dual a podobné disciplíny a moc mě tyhle maratony nebraly. V posledních letech si ho ale zajedu moc rád…

 Loňský ročník závodu v Dobřichovicích byl pro vás oba asi jedinečný…
JH st.:
Určitě! Ten loňský ročník byl neuvěřitelný. Z porodnice Jirku ráno poslali pryč, že to ještě nebude, na start přijel na poslední chvíli, odstartoval a asi po půlce závodu byla už holčička na světě. A potom navrch ještě vítězství! Pro nás je asi duben a dny okolo závodu Trans Brdy, opravdu magické období. Já mám 24. 4. narozeniny, zároveň je to den svátku všech Jirků. Pamatuji se, že ve stejný den slavil strůjce KPŽ Roman vždy výročí svatby. Loni se nám v den závodu narodilo vnouče č. 2 (Františka), letos se má 23. 4. narodit vnouček č. 3, Matěj. A to ještě není všechno. Ve stejný den má vnuk č. 1, Vojtěch, svátek.
JH ml.: Navždy nezapomenutelný zážitek. Já jsem do loňského roku Brdy nikdy nevyhrál, několikrát jsem si vytvořil dobrý náskok na prvním místě, ale vždy mě pak potkal defekt. Takže vyhrát domácí závod, bylo krásné… Navíc se nám narodila první dcera Františka, bude vždy na co vzpomínat…

Jak se chystáte na letošní ročník?
JH st.:
Chystáme se jako každý rok, je to už rutina a jsme pěkně sehraní. Já veškerou administrativu a Jirka s Milanem Adamem trať.
JH m.: Standardně.  Jako každý rok jsme rozeslali žádosti o povolení konání závodu všem majitelům pozemků, po kterých trasy vedou, jednáme s Policií ČR a dalšími subjekty. Pokud se ptáte na sportovní stránku, tak příprava probíhala celkem dobře, i když mě v poslední době trochu trápí zdravotní komplikace. Věřím, že se dám do startu dohromady.

Trasy máte určitě do detailu najeté, jak byste je charakterizovali a na které úseky byste chtěli bikery obzvlášť upozornit?

JH ml.: Nové úseky trati jsme připravili především okolo Stožce. Cílem bylo vypustit celkem nudnou část asfaltového sjezdu ze Stožce a výjezd k Jelením paloukům. Tato část tratě bude chybět.  Místo ní nově počítejte s jedním sjezdem a výjezdem na hřeben v první polovině trati. Vzadu za Stožcem jsme naplánovali sjezd a napojení na starou trať v oblasti Chlumce. Ještě jeden úsek doufám přichystáme jako překvapení pro závodníky.

Chystáte letos nějaké jiné novinky
JH ml.: Nevím jak táta, ale za mě druhý potomek letos nebude.  I když vlastně ségře se narodí druhé miminko!

Jak si představujete ideální scénář pro 21. 4. 2018
JH st.:
Hlavně dobré počasí a žádný úraz.
JH ml.: Krásné počasí, jasno, okolo 18 stupňů. Suchá trať. A je jasné, že Trans Brdy vyhraje ten nesilnější.  
Jestli můžu ještě před startem nového sezóny něco říct, tak za největší úspěch své kariéry nepovažuji výsledky, ale možnost dělat cyklistiku tak dlouhou dobu na plný úvazek, dělat věc, která mě vždy bavila. Zase se těším na úžasné zážitky a závody se skvělými lidmi. To, že vyhrajete nějaký závod, to zapomenete, ale na zážitky s kamarády z extrémních situací já nezapomenu nikdy.

 

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé