7 tipů jak posílit imunitu

Autor

Posílení imunity je zásadním krokem v prevenci před onemocněním, pojďme si představit pár tipů, jak toho dosáhnout a přečkat tak letošní podzim ve zdraví.

7 tipů jak posílit imunitu

Udržte si dostatek spánku

Lehce se to řekne, vykoná už obtížněji. Kvalitní spánek je základ zdravého těla, proto dbejte nejen na jeho délku, ale také na kvalitu. Těžko se určuje, kolik je ideální doba spánku pro dospělého člověka, měli byste se ovšem snažit spát denně alespoň šest hodin. Snažte se chodit spát pravidelně ve stejný čas, dodržujte spánkovou hygienu.

Správně se stravujte

Myslete pravidelný příjem vitamínů a to především přírodní cestou, snažte se konzumovat co nejvíce rostlinných potravin. Ráno si přidejte do čaje citrón, v průběhu dopoledne snězte nějaké ovoce a večeři doplňte o syrovou zeleninu. Naučte se jíst přírodní tuky, zařaďte do svého jídelníčku ořechy a semínka a zaměřte se na fermentované potraviny, které podporují trávení, jako jsou bílé jogurty, kefíry, nebo kvašená zelenina.

Dodržujte příjem tekutin

Důkladná hydratace je velice důležitá, měli byste pít pravidelně a především vodu. Vhodnými jsou i perlivé vody bohaté na minerály, naopak alkoholu se pokuste vyhnout.

Eliminujte příjem cukrů

Kromě rostlinných cukrů v ovoci zkuste naprosto omezit příjem cukrů. Pokud intenzivně nesportujete, vaše tělo cukr nepotřebuje a ten se tak ukládá do tělesného tuku. Jeho nadměrný příjem se tak často stává příčinnou nadváhy, až obezity, která se považuje za jednu z nejrozšířenějších civilizačních nemocí.

Hýbejte se

Pravidelný pohyb je nedílnou součásti v procesu posílení imunity a zároveň vám pomůže s lepším spánkem. Nemusíte se věnovat sportu na výkonnostní úrovni, ale měli byste se snažit každý den alespoň třicet minut aktivně hýbat. Pomoct si můžete sledováním aplikací na telefonu, nebo hodinkách, které snímají vaši fyzickou aktivitu. Určete si denní cíl kalorického výdeje a pravidelně jej plňte.

Snažte se redukovat stres

V dnešní uspěchané době se velká míra lidí potýká se stresem, ten způsobuje oslabení organismu, který je pak náchylnější k onemocnění. K odstranění stresu může sloužit odreagování se určitou aktivitou, například sportem v jakékoliv formě, nebo trávení času s přáteli a vámi blízkými lidmi, s kterými si rozumíte. Cvičení jógy s možností výběru lekcí zaměřených přímo na redukci fyzického a psychického napětí a trénink meditačních cvičení představují pokročilejší alternativu. Pokud ani to nezabere, nebojte se vyhledat odbornou pomoc.

Otužujte se

Otužování je velice účinná metoda sloužící k posílení imunitního systému. Začněte zlehka, od nohou a nejdříve vlažnou sprchou, nezapomínejte zhluboka dýchat. Postupem času si vaše tělo i hlava na studenou vodu zvykne a z ledové sprchy se stane rutina, která vás nakopne jako ranní kafe.

Šimon Souček

Autor Šimon Souček

Milovanou házenou vyměnil za kolo, nyní se pravidelně účastní závodů Kolo pro život. Jeho aktivní zájem o sport ho zavedl ke studiu na UK FTVS.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé